Mașini avariate după o luptă între câini și pisici. Disputa a fost tranșată în instanță

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 22:10
4418 citiri
Mașini avariate după o luptă între câini și pisici. Disputa a fost tranșată în instanță
O luptă între câini și pisici a dus la avarierea unor mașini, iar disputa a ajuns în instanță FOTO Pixabay

Tribunalul Bacău a pronunțat sentința finală într-un dosar în care stăpânul unor câini a fost amendat cu 500 de lei pentru că „nu a luat măsura supravegherii celor doi câini pe care îi deţine, astfel că aceştia au părăsit curtea imobilului şi au avariat autoturismele parcate în incintă, în sensul că le-au zgâriat încercând să prindă pisicile comunitare din zonă”.

Poliția a fost sesizată de proprietarii a două mașini care au reclamat că „şi-au găsit autoturismele avariate, acestea prezentând zgârieturi, la unul din autoturisme aripile din faţă fiind înfundate şi sparte”. În plângere se arăta că avariile au fost provocate de doi câini care aparțin unui vecin.

În urma sesizării, proprietarul câinilor a fost amendat cu 500 de lei, agentul care a aplicat sancțiunea arătând în raportul evenimentului că S-a mai arătat că există un CD „în care sunt înregistrări efectuate de un vecin cu telefonul mobil care surprinde un câine lup care urmăreşte pisicile care se adăpostesc sub maşini”.

„Față de faptul că petentul, fiind chemat la poliţie, a avut o atitudine sfidătoare, nedorind să declare nimic, şi faţă de faptul că nu a negat faptul că cei doi câini îi aparţin, faţă de înregistrările aflate pe CD, petentul a fost sancţionat contravenţional”, s-a mai arătat în dosar.

Bărbatul amendat a contestat sancțiunea în instanță, reclamând faptul că „aceşti câini nu-i aparţin, într-adevăr în curtea societăţii există câţiva câini, unii de talie mică şi unul de talie mare, însă nu cunoaşte dacă despre aceştia este vorba sau de alţi câini care s-ar presupune că au ieşit din curtea personală si privată”.

Prima instanță i-a dat câștig de cauză bărbatului amendat și a anulat sancțiunea arătând că „în urma vizionării CD-ului depus la dosar instanţa constată că, într-adevăr, se observă un câine de talie mare care se învârte în jurul unei maşini de culoare neagră, fără a se distinge un număr de înmatriculare al acesteia, însă câinele nu se urcă pe maşină, nu o zgârie”.

„La dosar au fost depuse planşe foto ale unui autoturism de culoare neagră care are aripile din faţă înfundate, însă nu se poate susţine cu certitudine că acestea au fost provocate de un câine de talie mare, fiind puţin probabil ca ele să fi fost provocate de un câine având în vedere mărimea avariei şi cât de tare este înfundată aripa.

În ceea ce priveşte zgârieturile de pe autoturisme, instanţa arată că acestea se pot produce în moduri foarte variate. În cauză, instanţa reţine că, deşi petentul a arătat că la locul său de muncă, în curtea societăţii există câţiva câini, din care unul de talie mare, nu s-a probat cu certitudine că aceştia se află în grija petentului, că i-a lăsat în libertate ori fără supraveghere şi că aceşti câini au produs avariile arătate în planşele foto”, a mai arătat prima instanță.

Sentința a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Bacău. Judecătorii de aici au admis apelul Poliției și au menținut sancțiunea arătând că „fapta incriminată de art. 2 pct.17 din Legea 61/1991 este o contravenţie de pericol, nefiind necesar, pentru realizarea laturii materiale a acesteia şi producerea unei urmări imediate (un prejudiciu material) fiind suficientă doar starea de pericol creată”.

„În concret, legiuitorul descrie abaterea astfel: „lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri”. Instanţa de apel reţine şi că, deşi i s-a dat posibilitatea, intimatul-petent nu a administrat nicio probă în sensul unei reţineri greşite a situaţiei de fapt, mulţumindu-se la negarea săvârşirii contravenţiei.

De cealaltă parte intimatul a produs dovezi în susţinerea temeiniciei actului sancţionator (declaraţia autorului sesizării, raportul agentului constatator şi care cuprinde concluziile verificărilor efectuate în urma sesizării primite, planşele foto de la locul săvârşiriui faptei)”, se mai arată în sentința Tribunalului Bacău, care este definitivă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce mașini conduc mogulii tehnologiei și internetului: De la autoturisme strălucitoare la berline mai modeste
Ce mașini conduc mogulii tehnologiei și internetului: De la autoturisme strălucitoare la berline mai modeste
Mogulii tehnologiei cei mai de succes au multe lucruri în comun, dar gustul pentru mașini nu este unul dintre ele. Unii, precum guru-ul în AI Sam Altman, au colecții luxoase de McLarens și...
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, este programat, joi, de la ora 10.00, la...
#caini, #pisici, #masini, #instanta, #proces , #justitie