Un articol din OUG 155/2001 îi obligă pe proprietarii de câini să înregistreze animalele în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân. O femeie care creștea 26 de câini și nu a înregistrat animalele a primit o amendă de 2.000 de lei pe care instanța a menținut-o.
Printr-un proces deschis la Judecătoria Călărași, o femeie din satul Sohatu, amendată cu 2.000 de lei pentru că „nu a respectat obligativitatea înscrierii celor 26 de câini aflați în proprietatea sa în mod continuu”, a contestat sancțiunea în instanță, cerând anularea procesului verbal de contravenție.
În procesul de la Judecătoria Călărași femeia a arătat că a fost amendată de Poliție la plângerea vecinilor, dar faptele reținute în sarcina sa de către polițiști „nu corespund realității, întrucât toți câinii de pe proprietatea sa sunt înregistrați în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân la o dată anterioară controlului”.
Judecătoria Călărași a menținut, însă, sancțiunea, arătând că proprietara câinilor nu a respectat articolul din lege care prevede că „proprietarii, deținătorii temporari ai câinilor, persoane fizice și persoane juridice de drept public sau de drept privat, adăposturile publice și ale asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor care dau spre revendicare și adopție câini au obligația să îi înregistreze în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân”.
„Din înscrisurile depuse la dosar rezultă că la data de 05.10.2022 agentul constatator din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu doamna doctor din cadril DSVSA, în urma unor plângeri făcute de mai mulți cetățeni, au efectuat un control la imobilul petentei situat în sat Sohatu, unde existau indicii cum că petenta deține un număr mare de câini și pisici care produc un mare disconfort acustic și olfactiv vecinilor”, se arată în sentință.
Judecătorul a arătat că proprietara „a declarat verbal că deține în imobil un număr de 26 de câini de rasă, sterilizați și cu carnete de sănătate, dar nu a permis echipei de control accesul în imobil pentru a constata realitatea celor declarate verbal de petentă și dacă acești câini sunt microcipați”.
„În consecință, agentul constatator a efectuat verificări în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân în care nu a identificat câini înregistrați pe numele petentei, motiv pentru care a procedat la sancționarea contravențională a acesteia prin procesul-verbal de contravenție ce face obiectul prezentei cauze. Petenta a atașat la dosar în fotocopie 26 de documente de identificare câine, dar fiecare din acestea poartă data de 21.10.2022, deci ulterior datei reținerii contravenției în sarcina sa”, se mai arată în sentința Judecătoriei Călărași, care nu este definitivă.
Judecătorul a subliniat că fapta este „de gravitate medie mai ales că aceasta nu a permis organelor de control accesul în imobil pentru ca situație de fapt să fie complet lămurită în ceea ce privește numărul de câini, situația juridică a acestora și condițiile de viață oferite acestora de petentă”. „Pe cale de consecință, instanța apreciază că individualizarea sancțiunii a fost în mod corect realizată”, mai arată judecătorul.