Calculul greșit făcut de Putin când a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022. Motivul meschin pentru care a ales această dată

Joi, 03 Noiembrie 2022, ora 18:42
14879 citiri
Calculul greșit făcut de Putin când a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022. Motivul meschin pentru care a ales această dată
Putin a apreciat greșit disponibilitatea ucrainenilor de a lupta FOTO Twitter

Data invaziei pe scară largă a armatei ruse în Ucraina a fost aleasă de Kremlin nu întâmplător, ci cu intenție. Rusia se pregătea pentru un atac asupra Ucrainei, urmărind o altă dată.

Serviciile de informații occidentale au spus că războiul va începe pe 16 februarie, apoi pe 22 februarie. Cu toate acestea, invazia a avut loc două zile mai târziu.

Alexander Harcenko, directorul general al Centrului de Studii Energetice, a declarat pentru Canadian CBC News că la ora 01:00 pe 24 februarie 2022, Ucraina și-a deconectat sistemul energetic de cel rus, în cadrul unui proiect de reorientare către UE.

Timp de câteva zile, rețelele electrice ucrainene trebuiau să funcționeze offline, fără utilizarea energiei electrice din străinătate.

A fost prima zi a independenței energetice a Ucrainei pe care Kremlinul a ales-o pentru „operațiunea specială”.

"Cred că mulți din Rusia erau siguri că, dacă ar ataca când suntem offline, vom pierde controlul asupra sistemului", a spus Harcenko.

"Acest lucru duce la întreruperi de curent în multe regiuni ale Ucrainei. Vă puteți imagina... Rachete, obuze, armata rusă - și nu există electricitate".

Potrivit acestuia, Rusia știa despre oprirea planificată încă din noiembrie 2021, deoarece partea ucraineană trebuia să-i notifice despre test.

„Au calculat greșit, fără să-și dea seama că Ucraina este mult mai rezistentă decât credeau ei”, a comentat expertul în securitate și politică energetică Ariel Cohen.

El mai crede că Putin a apreciat greșit disponibilitatea ucrainenilor de a lupta pentru independența lor, ceea ce a dus la rezultatul de azi.

Actualii și foștii oficiali militari NATO și experții în război hibrid sunt de acord cu sugestia lui Harcenko. Este posibil ca Moscova să fi plănuit cu adevărat o „invazie ușoară” a Ucrainei într-un moment în care milioane de civili ar fi putut rămâne fără lumină și căldură.

Atunci armata rusă nu ar fi trebuit să-și cheltuie obuzele și trupele pentru a distruge infrastructura energetică. Și, cel mai important, Rusia nu ar fi trebuit să investească miliarde în restaurarea ei.

Experții sunt siguri că trupele ruse au vrut să profite de panica și haosul rezultat, când oamenii rămâneau fără electricitate, fără comunicații mobile, pentru a înainta rapid spre Kiev și a răsturna guvernul lui Vladimir Zelenski.

La opt luni de la începutul războiului, Rusia a decis să lase Ucraina fără electricitate, apă și încălzire. Ocupanții distrug în mod deliberat infrastructura critică pentru a-i forța pe ucraineni să accepte un acord de pace în condiții favorabile pentru Kremlin.

Timpul este important pentru Federația Rusă - invadatorii nu pot ține frontul mult timp, iar întârzierea va afecta serios pozițiile de negociere ale rușilor.

Statele Unite consideră că Ucraina trebuie să învingă agresorul înainte de debutul iernii, pentru a nu-i oferi lui Putin o șansă pentru un alt șantaj.

Ce se ascunde în spatele arestării adjunctului ministrului rus al Apărării: Lupta pentru resurse și influență în elita Rusiei
Ce se ascunde în spatele arestării adjunctului ministrului rus al Apărării: Lupta pentru resurse și influență în elita Rusiei
Arestarea ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, reflectă lupta pentru resurse și influență în cadrul elitei ruse, pe măsură ce începe noul mandat prezidențial al lui Putin,...
Ucrainenii fac victime în teritoriile aflate sub controlul rușilor. Ocupația rusă anunță că patru persoane au fost ucise
Ucrainenii fac victime în teritoriile aflate sub controlul rușilor. Ocupația rusă anunță că patru persoane au fost ucise
Patru persoane au fost ucise joi, 25 aprilie, în urma unor atacuri ucrainene în teritoriile aflate sub controlul Moscovei, anunţă reprezentanţi ai ocupaţiei ruse, relatează AFP. "Drone...
#calcul, #gresit, #alegere, #data, #Vladimir Putin, #atac Ucraina Rusia, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina