Soluția CFR pentru a economisi energia electrică: 10 milioane de euro cheltuiți pentru un sistem de telegestiune a electricității

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 23:36
5161 citiri
Soluția CFR pentru a economisi energia electrică: 10 milioane de euro cheltuiți pentru un sistem de telegestiune a electricității

Oficialii CFR SA se laudă că au găsit soluția pentru a economisi energia electrică achiziționată, mai ales în contextul scumpirilor din ultimul an.

Compania vrea să plătească aproape 10 milioane euro pe un ”sistem de telegestiune a energiei electrice și de compensare a factorului de putere în substațiile de tracțiune”.

Asta ca să utilizeze mai eficient energia electrică achiziționată și să își reducă consumul, după cum arată un proiect de Hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Sistem de telegestiune a energiei electrice și de compensare a factorului de putere în substațiile de tracțiune”, publicat în dezbatere de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR este Managerul de Infrastructură Feroviară din România, care administrează şi întreţine infrastructura feroviară publică şi o serie de componente de infrastructură privată. Cea mai mare problemă a companiei rămâne însă infrastructura feroviară îmbătrânită. În prezent, se investesc anual pentru modernizarea căii ferate între 600 milioane euro și 1 miliard de euro, iar în ultimii 20 de ani România a investit în total 5,5 miliarde euro în modernizarea infrastructurii feroviare, sumă pe care țările dezvoltate o investesc într-un singur an.

Rețeaua de căi ferate din România are o lungime totală de 20.077 km de linii, fiind a şaptea rețea ca mărime din Uniunea Europeană.

Proiectul propus acum de Ministerul Transporturilor vizează instalarea în două substații de tracțiune electrică feroviară a două echipamente pilot pentru compensarea factorului de putere în vederea reducerii consumului de energie reactivă și implicit a costurilor cu energia electrică, crescând totodată disponibilitatea rețelei energetice feroviare și eficiența energetică.

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 45.419.000 lei, iar durata de realizare a investiției este de 18 luni. Investiția va fi finanțată din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Naționale de Căi Ferate CFR, precum și alte surse legal constituite în limita sumelor prevăzute anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

”Proiectul reprezintă o infrastructură de colectare, transmitere și prelucrare a datelor de consum din zona tracțiunii feroviare provenind de la substațiile de tracțiune electrică feroviară alimentate din rețeaua de distribuție de 110 kV și de la consumatorii ficși și mobili de energie electrică de tracțiune alimentați din rețeaua linei de contact electrificate. Acesta va permite gestionarea eficientă a energiei electrice la 110 kV și 25 kV achiziționate, respectiv utilizate, în rețeaua liniei de contact electrificate, reducerea consumului acesteia printr-o dimensionare cât mai corectă a necesarului de energie de achiziționat și implicit o reducere a costurilor cu dezechilibrele apărute între consumul prognozat planificat și cel realizat”, arată nota de fundamentare consultată de Ziare.com.

Proiectul se adresează tuturor entităților implicate, Companiei Naționale de Căi Ferate CFR, Electrificare CFR, operatorilor de transport feroviar, potrivit necesităților fiecăruia, se menționează în document.

Proiectul va permite dimensionarea achiziției de energie electrică, defalcarea și livrarea acesteia către operatorii de transport feroviar și alți consumatori, creând suportul tehnic necesar implementării accesului terților de a-și alege furnizorul de energie.

În prezent, toate vehiculele aparținând operatorilor de transport feroviar sunt contorizate ca urmare a eforturilor proprii ale acestora, dar contoarele instalate permit înregistrarea consumului de energie electrică, dar nu și localizarea acestuia. Aproximativ 50% din consumatorii ficși din linia de contact sunt contorizați, dar citirea datelor se realizează manual.

În prezent, sistemul feroviar se confruntă cu mai multe dificultăți:

- Imprecizie în estimarea corectă a achiziției de energie electrică de tracțiune;

- Evaluarea imprecisă a consumului consumatorilor mobili (dar și ficși) alimentați din linia de contact;

- Costuri ridicate privind abaterea de la prognoza de consum a energiei electrice;

- Dificultatea realizării manuale a corecțiilor și verificărilor, modul de calcul laborios și aproximativ în cazul defectării contoarelor;

- Dificultăți în recuperarea de la operatorii de transport feroviar a costurilor aferente tracțiunii electrice și imposibilitatea evidențierii și localizării consumului de energie electrică a operatorilor de transport feroviar pe zone acoperite de distribuitorii de energie electrică;

- Calcul corect al pierderilor de rețea;

- Imposibilitatea tehnică de achiziție din piața concurențială a energiei electrice de tracțiune de către consumatorii alimentați din linia de contact;

- Costuri ridicate ale energiei electrice reactive facturate de furnizori;

- Imposibilitatea aplicării unor principii de management energetic și optimizare a consumurilor.

Prin această investiție ”de utilitate publică de interes național”, se va putea măsura energia electrică și alege furnizorul, iar consumul va fi redus, spun autorii proiectului.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...