De ce Călin Georgescu?

Autor: Dragos Hutuleac - Jurnalist si profesor de educatie sociala
Luni, 25 Noiembrie 2024, ora 10:59
4461 citiri

România traversează o perioadă în care cuvântul cheie este saturația. Saturarea de partide prăfuite, de fețe care și-au pierdut orice urmă de credibilitate, de promisiuni reciclate, care miros a trădare încă de pe hârtie. În acest context, ascensiunea unui personaj precum Călin Georgescu nu este un accident sau o conspirație obscură, ci rezultatul unei rupturi profunde între cetățeni și clasa politică. Alegerile recente au fost mai puțin despre el (Călin Georgescu) și mai mult despre ce nu mai suportă oamenii.

După mai bine de 30 de ani, în care am fost conduși de funcționari docili față de directivele externe, fie că veneau de la Bruxelles, Washington sau alte centre de putere, cetățenii și-au dat seama că le lipsește un lucru esențial: demnitatea. Stabilitatea economică și siguranța nu sunt suficiente dacă nu ai sentimentul că țara ta îți aparține. Georgescu a avut instinctul de a atinge această coardă sensibilă, poziționându-se ca alternativa care refuză să execute mecanic ordinele altora.

Nu, nu este candidatul perfect, dar cine este? Ce îl face însă interesant este că pare să înțeleagă câteva lucruri pe care toți ceilalți le ignoră. Alegătorii nu mai pot fi cumpărați cu panouri, pliante și apariții pe TV. Rețelele sociale, în special TikTok, au redefinit jocul politic, iar cei care le înțeleg dinamica ajung în prim-plan. Georgescu este dovada vie că structurile greoaie ale partidelor nu mai sunt neapărat un avantaj. De fapt, pentru români, un „partid” este automat sinonim cu hoția, așa că absența unei astfel de structuri devine un punct forte.

Campania lui a fost construită cu perseverență, cărămidă cu cărămidă, într-un teren unde mediocritatea contracandidaților a lucrat în favoarea sa. Într-o lume plină de politicieni cu discursuri plate și obosite în care nici ei nu cred, Georgescu a apărut ca o figură diferită. Vorbește corect, pare manierat și, chiar dacă uneori alunecă în exagerări, are abilitatea de a reveni și de a suna credibil. Iar în ochii unui public exasperat, asta contează enorm.

Pe fondul unei crize economice și al unui război la graniță, ideile lui despre securitate alimentară și energetică, despre independență economică, chiar și despre pace, rezonează cu masele. Într-o atmosferă în care a vorbi despre pace te poate transforma rapid într-un paria, Georgescu a făcut-o cu calm și asumare. Acest curaj aparent simplu îi conferă un aer de autenticitate pe care mulți l-au pierdut.

Nu, România nu va ieși din NATO sau UE doar pentru că așa ar vrea un președinte, iar frica de o schimbare catastrofică e doar propagandă. Ce putem însă spera e că, alegând o figură diferită, poate vom ieși din fundătura morală și politică în care ne-au băgat ultimii 30 de ani. Este un risc, desigur, dar unul care merită asumat. Alegătorii nu sunt proști. Știu că nu există salvatori, dar poate că vor să creadă, măcar o dată, că au un lider care le respectă dreptul la demnitate. Și pentru asta, se pare, nu e nevoie de un partid... doar de o voce care îndrăznește să spună cu voce tare ceea ce alții doar șoptesc.

-------------

Dragos Hutuleac este profesor de educatie sociala in Suceava. Are colaborari cu diverse publicatii locale si nationale, scriind de-a lungul timpului peste 500 de articole. A obtinut mai multe premii literare, a scris 8 carti: proza scurta, eseuri, dezvoltare personala, filosofie, educatie si are un doctorat in filosofie.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Opinie: Lasconi vs. Georgescu: de ce ea are mai multe șanse
Opinie: Lasconi vs. Georgescu: de ce ea are mai multe șanse
CCR a dat verde pentru turul al doilea, iar Elena Lasconi i-a cerut lui Marcel Ciolacu susținere pentru turul al doilea „cu toată mașinăria de partid” pentru votul de duminică. Curtea...
MAE a informat partenerii României despre Călin Georgescu și ce s-a aflat în CSAT: "Investigăm această tentativă continuă de subminare"
MAE a informat partenerii României despre Călin Georgescu și ce s-a aflat în CSAT: "Investigăm această tentativă continuă de subminare"
Ministerul Afacerilor Externe a transmis că autoritățile române au luat decizia de a declasifica și a face publice rapoartele relevante ale serviciilor de informații privind operațiuni...
#calin georgescu, #alegeri prezidentiale, #rezultate alegri , #stiri politice
  1. MAE a informat partenerii României despre Călin Georgescu și ce s-a aflat în CSAT: "Investigăm această tentativă continuă de subminare"
  2. Ce crede Ion Țiriac despre alegerile prezidențiale: ”După aceea voi candida și eu”
  3. Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, îl critică pe Nicușor Dan pentru că nu se implică în susținerea Elenei Lasconi: „Nu spun mai mult”
  4. Alegerea lui Călin Georgescu ar fragiliza România și NATO, avertizează Ha’aretz
  5. Liderul deputaților UDMR: „Extremiștii pot ajunge la 80% în Parlament în 2028 dacă nu reușim în acești patru ani să rezolvăm problemele”
  6. Sprijin pentru Călin Georgescu de la soldați ruși de pe frontul din Ucraina: "Este un mare prieten al Rusiei. Așteptați-ne, dragi frați, ajungem curând" VIDEO
  7. Sorin Grindeanu (PSD), despre documentele desecretizate de CSAT: „Dacă ne facem că nu vedem şi trecem mai departe, nu am învăţat nimic”
  8. Dorin Cioabă, regele romilor, cere comunității să o voteze pe Elena Lasconi: „El dorește să ne facă să plecăm din țară”
  9. Presa turcă critică aderarea anticipată a Bulgariei și României în Schengen. Ce acuzații aduce Uniunii Europene
  10. Dacă se poate rău, de ce să fie bine?