Manifestaţia neautorizată de vineri, 10 ianuarie, a susţinătorilor lui Călin Georgescu a degenerat în incidente violente, când mii de protestatari s-au adunat în faţa sediului Curţii Constituţionale pentru a protesta împotriva deciziei de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidenţiale. Aceştia au cerut reluarea scrutinului, iar nemulţumirea lor a culminat cu atacuri asupra echipelor de jurnaliști şi distrugerea unor echipamente de transmisie.
Manifestanţii furioşi au vandalizat carul de transmisie al unei televiziuni, aruncând cu obiecte şi ameninţând jurnaliştii altor posturi de televiziune. Unul dintre agresori a fost reţinut pentru 24 de ore pentru distrugerea echipamentului, iar autorităţile au deschis un dosar penal. La rândul lor, oficialii Jandarmeriei au declarat că au identificat două persoane implicate în aceste acţiuni ilegale. De asemenea, un reporter a fost lovit cu sticle de apă şi covrigi în timpul protestului, arată Observator Antena 1.
"Noi am transmis către Ministerul de Interne o solicitare foarte clară de protecţia a jurnaliştilor a trustului Intact, implicit a celor de la Antena 1, dar şi de la alte redacţii. Trebuie să li se explice acestor oameni că ceea ce fac nu este parte a democraţiei şi nu este parte a libertăţii de exprimare, este un abuz", spune Valentin Jucan, vicepreşedinte CNA.
Deşi mitingul a fost organizat de susţinătorii lui Călin Georgescu, candidatul independent care a câştigat primul tur al alegerilor, acesta nu a fost prezent la protest. Pe pagina sa de Facebook, Georgescu a anunţat că va pleca în străinătate alături de echipa sa juridică pentru a depune plângeri la forurile europene împotriva deciziei Curţii Constituţionale. Acesta a afirmat că va apăra drepturile democratice la instituţiile europene, într-o încercare de a contesta anularea turului doi al alegerilor.
Protestatarii au continuat să scandeze şi să îşi exprime nemulţumirile în faţa Curţii Constituţionale mai bine de cinci ore, înainte de a se îndrepta spre Piaţa Victoriei. Aproape 4.000 de persoane din întreaga ţară s-au alăturat manifestaţiei, inclusiv membri ai AUR şi ai formaţiunii POT. Aceştia au cerut reluarea turului doi, dorind ca finala alegerilor prezidenţiale să aibă loc între Călin Georgescu şi Elena Lasconi.
Cu toate acestea, cererea de revizuire a deciziei Curţii Constituţionale depusă de avocaţii lui Călin Georgescu a fost respinsă, întrucât, conform legii, deciziile CCR sunt definitive şi nu pot fi modificate. Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a subliniat că o astfel de revizuire nu este posibilă în cadrul legal existent şi că Georgescu ar putea apela la CEDO doar după ce epuizează căile de atac interne.
Cand se... Vezi tot