Jandarmeria Capitalei a anunțat, într-un comunicat de presă, că în urma manifestației publice desfășurate pe 10 februarie 2025, în Piața Victoriei, au fost întocmite încă două acte de sesizare penală, în conformitate cu art. 372 (Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase) și art. 368 (Instigarea publică) din Codul Penal al României.
Până în prezent, au fost deschise șase dosare penale, vizând tot atâția participanți la protest. Potrivit autorităților, verificările continuă pentru identificarea și sancționarea altor persoane care au provocat incidente, exercitând presiuni asupra forțelor de ordine și incitând la violență.
De asemenea, Jandarmeria Capitalei a aplicat un total de 17 sancțiuni contravenționale, în valoare cumulată de 26.000 de lei, pentru diverse încălcări ale legislației privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.
„În continuarea celor menționate anterior, adăugăm faptul că au mai fost întocmite două acte de sesizare a organelor de urmărire penală, în conformitate cu prevederile art. 372 (Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase) și art. 368 (Instigarea publică) din Codul Penal al României.
În total, au fost întocmite șase acte de sesizare a organelor de urmărire penală, cu șase autori.
De asemenea, au mai fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 20.000 de lei.
În total, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 26.000 de lei”, a anunțat Jandarmeria Capitalei.
Reprezentanții Jandarmeriei au subliniat că manifestația nu a respectat prevederile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, întrucât nu a fost declarată în prealabil, așa cum cere cadrul legal.
„Recomandăm cetățenilor să se dezică de orice comportament ilegal și să semnaleze jandarmilor prezenți orice persoană care instigă la violență sau alte încălcări ale legii. Instigarea publică reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. Reiterăm faptul că manifestația nu a urmat procedura prevăzută de Legea nr. 60 din 1991 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru declararea prealabilă a adunărilor publice, astfel că desfășurarea acesteia s-a făcut în afara cadrului legal în vigoare, ceea ce este regretabil în actualul context internațional de securitate”, se precizează în comunicat.