Cum acționează „cămătarii moderni”. O femeie și un bărbat cereau sume de 8 ori mai mari pentru împrumuturile acordate

Sambata, 26 Noiembrie 2022, ora 19:33
2894 citiri
Cum acționează „cămătarii moderni”. O femeie și un bărbat cereau sume de 8 ori mai mari pentru împrumuturile acordate
Pentru a obliga persoanele vătămate să restituie sumele pretinse, bărbatul îi ameninţa şi agresa fizic FOTO Pixabay

O femeie şi un bărbat din Turda, judeţul Cluj, suspectaţi că ofereau bani cu împrumut şi cereau înapoi sume şi de opt ori mai mari, sunt cercetaţi, fiind acuzaţi de camătă, furt, şantaj, înşelăciune, răzbunarea pentru ajutorul dat justiţiei şi violare de domiciliu.

Pentru a obliga persoanele vătămate să restituie sumele pretinse, bărbatul îi ameninţa şi agresa fizic.

”La data de 25 noiembrie a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Turda, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Cluj şi al jandarmilor Detaşamentului 4 de Jandarmi Turda, au pus în aplicare 3 percheziţii domiciliare pentru documentarea activităţii infracţionale a 2 persoane”, a transmis, sâmbătă seară, IGPR.

Sursa citată a precizat că în dosarul penal sunt vizaţi un bărbat, în vârstă de 47 de ani, bănuit de săvârşirea infracţiunilor de camătă, furt, şantaj, înşelăciune, răzbunarea pentru ajutorul dat justiţiei şi violare de domiciliu şi o femeie, în vârstă de 29 de ani, bănuită de comiterea infracţiunii de camătă, ambii din municipiul Turda.

”Din activităţile investigativ-operative derulate de poliţişti, reiese faptul că, de la începutul anului 2021 şi până în cursul lunii iulie 2022, bărbatul ar fi oferit diverse sume de bani mai multor persoane, cu titlu de împrumut, uneori prin intermediul femeii de 29 de ani, pentru care, la restituire, ar fi perceput sume chiar şi de 8 ori mai mari, împrumuturile fiind cuprinse între 100 de lei şi 4.000 de lei. Pentru a se asigura că sumele de bani vor fi remise de persoanele vătămate, bărbatul le-ar fi constrâns cu ameninţări şi agresiuni fizice. De altfel, în unele cazuri acesta le vindea diferite bunuri pe care le estima la valori mai mari decât cele reale, pentru a primi de la aceştia sume mai mari de bani”, a mai transmis sursa citată.

Poliţiştii au precizat că, în lunile ianuarie şi februarie ale acestui an, acesta s-a întâlnit cu un bărbat căruia i-ar fi împrumutat de mai multe ori sume de bani şi i-ar fi sustras, din mână, 2.200 de lei.

În luna octombrie, aflând că un martor a fost audiat de poliţişti în privinţa activităţii sale infracţionale, bărbatul s-ar fi deplasat la locuinţa de domiciliu a martorului, unde l-ar fi ameninţat şi agresat fizic.

”În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii au descoperit mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, 800 de lei, precum şi 59 de bucăţi de articole pirotehnice din categoria P1. În baza probatoriului administrat, cei în cauză au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar, la data de 25 noiembrie a.c., au fost prezentaţi magistraţilor Judecătoriei Turda, care au dispus măsura arestării preventive, pentru 30 de zile, faţă de bărbat şi măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, faţă de femeie”, au mai precizat poliţiştii.

Citește și:
Un pasager a uitat în trenul care mergea spre Cluj-Napoca o borsetă cu peste 20.000 de lei
Un pasager a uitat în trenul care mergea spre Cluj-Napoca o borsetă cu peste 20.000 de lei
Un pasager a uitat o borsetă plină cu bani în trenul care circula de la Mediaș la Cluj-Napoca. O femeia care a călătorit cu același tren a anunțat marți, 31 ianuarie, echipajul mixt...
Un primar care a produs un accident și a fugit de la locul faptei este căutat de poliţie. Martorii spun că era beat
Un primar care a produs un accident și a fugit de la locul faptei este căutat de poliţie. Martorii spun că era beat
Un accident rutier a avut loc miercuri seară, 1 februarie, în jurul orei 20.00, pe raza comunei Satu Mare, din județul Suceava. În urma impactului un bărbat a fost rănit, preluat de o...