Noul consilier pentru Securitate Nationala desemnat de Trump a colaborat cu Cambridge Analytica

Vineri, 23 Martie 2018, ora 19:53
5381 citiri
Noul consilier pentru Securitate Nationala desemnat de Trump a colaborat cu Cambridge Analytica
Foto: Arhiva/Hepta.ro

O asociatie de lobby politic infiintata de John Bolton, numit de presedintele american Donald Trump in functia de consilier pentru Siguranta Nationala, a avut un contract cu firma de consultanta Cambridge Analytica.

Potrivit unir surse citate de The New York Times, organizatia de lobby numita Comitetul de actiune politica John Bolton Super a apelat la serviciile firmei Cambridge Analytica in august 2014, pentru identificarea profilurilor psihologice ale alegatorilor.

Donald Trump l-a desemnat joi seara pe John Bolton consilier prezidential pentru Siguranta Nationala in locul lui Herbert McMaster, care a fost demis.

In intervalul 2014-2016, firma de lobby politic a lui John Bolton a cheltuit aproape 1,2 milioane de dolari pentru "activitati de cercetare", cel mai probabil pentru sondaje de opinie.

Cotidianul The New York Times a obtinut o copie a contractului intre Comitetul de actiune politica al lui Bolton si compania Cambridge Analytica. Contractul prevede oferirea de catre compania Cambridge Analytica a unor servicii de "microprofilare a comportamentelor prin mesaje psihografice".

Pentru acest contract, compania Cambridge Analytica a folosit date obtinute din conturile Facebook.

"Datele si modelele configurative primite organizatia de lobby a lui John Bolton proveneau din Facebook. Le-am explicat care era procedura. Am discutat in sedinte despre aceste lucruri", a declarat Christopher Wylie, fost angajat al companiei Cambridge Analytica.

Scandalul Facebook-Cambridge Analytica

O firma specializata in analizarea datelor online implicata in campania presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit a exploatat in scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetateni americani in ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "razboi psihologic".

Un activist pentru transparenta, Christopher Wylie, a dezvaluit pentru publicatiile The New York Times si Observer ca firma Cambridge Analytica, detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative Robert Mercer si condusa la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorala a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegatori americani pentru a construi un puternic program software in scopul anticiparii si influentarii preferintelor electorale.

Aceeasi companie de analize a fost implicata in campania pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit). Steve Bannon a devenit in august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase in 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegatorilor americani si a le trimite reclame politice personalizate. Christopher Wylie, care a colaborat cu un profesor de la Universitatea Cambridge pentru obtinerea datelor, a declarat pentru publicatia Observer: "Am exploatat platforma de socializare online Facebook pentru a obtine milioane de profiluri ale alegatorilor. (...) Aceasta a fost baza pe care a fost construita compania".

Citeste mai multe despre scandalul Cambridge Analytica:

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#John Bolton Cambridge Analytica scandal, #Trump Cambridge Analytica , #Donald Trump