Scandalul Cambridge Analytica: De la "Eu cu cine votez?" la "Eu stiu cu cine votezi si-ti voi schimba votul!"

Marti, 03 Aprilie 2018, ora 20:55
13919 citiri
Scandalul Cambridge Analytica: De la "Eu cu cine votez?" la "Eu stiu cu cine votezi si-ti voi schimba votul!"
Foto: Hepta.ro

De cand publicul din intreaga lume a aflat ca datele a peste 50 de milioane de conturi de Facebook au ajuns la o companie de marketing politic se discuta foarte mult despre efectele din viata de zi cu zi ale acestui transfer masiv de informatii personale.

Cambridge Analytica, o companie britanica specializata in dezvoltarea de strategii electorale, a avut un rol important in ceea ce priveste victoria lui Donald Trump din anul 2016. Acel succes a lansat compania la nivel international.

"Campaniile politice se bazeaza pe strangerea si prelucrarea datelor pentru a oferi strategilor de campanie posibilitatea de a lua o serie de decizii: unde sa organizeze mitinguri, care sunt statele, orasele, circumscriptiile pe care sa se concentreze si cum sa comunice cu sustinatorii, cu nehotaratii, dar si cu opozantii. In esenta, companii precum Cambridge Analytica fac doua lucruri: creeaza profiluri de alegatori si folosesc aceste profiluri pentru a personaliza mesajele politice", descrie Medium.com obiectul de activitate al celebrei companii britanice.

Psihografia, stiinta care se ocupa cu citirea gandurilor

Campania lui Donald Trump s-a bazat pe doua componente importante: analiza psihografica a comunitatilor de alegatori si realizarea unui flux adecvat de mesaje cu care trebuiau bombardate aceste comunitati.

Donald Trump a beneficiat din plin de modelul dezvoltat de Cambridge Analytica prin care a realizat milioane de profiluri de alegatori - Foto Hepta.ro

Psihografia este o metoda de descriere calitativa a consumatorilor conform atributelor psihologice ale acestora.

Cambridge Analytica e o companie care activeaza in acest domeniu alaturi de alte cateva mii. Pentru ca descrierea "consumatorilor" sa fie cat mai precisa, aceste companii au nevoie de cat mai multe date.

Scandalul iscat saptamana trecuta in Germania prin care CDU, partidul Angelei Merkel, a recunoscut ca a primit date despre alegatori de la Deutsche Post arata exact nevoia de date despre votanti a strategilor politici.

Toate formatiunile politice serioase folosesc psihografia pentru a incerca sa-si inteleaga cat mai bine atat sustinatorii, cat si opozantii. Diferentele intre forta partidelor in acest domeniu vine din calitatea si cantitatea informatiilor, in primul rand, iar, in al doilea rand, din capacitatea acestora de a prelucra aceste informatii.

Cat valoreaza cu adevarat un like pe Facebook?

Care a fost elementul surpriza, asul din maneca al celor de la Cambridge Analytica, prin care a reusit sa-i ofere echipei lui Donald Trump un avantaj decisiv in alegeri?

In momentul in care Alexandr Kogan, membru al departamentului de cercetari psihografice din Universitatea Cambridge, a creat testul de personalitate pe care l-a testat pe Facebook si care a devenit viral, fiind completat de zeci de mii de utilizatori care doreau sa afle cat de inteligenti sunt, atunci a fost deschisa Cutia Pandorei.

Kogan, impreuna cu un alt cercetator, Michal Kosinski, au realizat, coroborand miile de date culese in urma aplicatiei "test de inteligenta" lansata pe Facebook, ca prin monitorizarea like-urilor unui utilizator pot afla informatii extrem de precise despre comportamentul sau. Din trei like-uri puteau afla sexul, statutul civil (casatorit, necasatorit), locul in care traieste, culoarea pielii, iar din 10-15 like-uri stiau cu o precizie de peste 95% daca a votat la ultimele alegeri si cu cine, dar si cu cine doreste sa voteze la viitoarele alegeri.

Cei doi au "descoperit o modalitate de a construi un profil de personalitate pentru un individ pornind de la activitatea sa pe Facebook, cum ar fi like-urile date. Indiferent daca alegeti sa dati like la imagini cu apusuri de soare, pisici sau oameni, aparent, spuneti multe despre personalitatea dumneavoastra. De fapt, pe baza a 300 de like-uri (reactii), modelul dezvoltat de Michal Kosinski este capabil sa descrie personalitatea unei persoane cu aceeasi precizie ca a partenerului sau de viata", conform TheTyee.ca, un site specializat in studii politice.

Aceasta descoperire a schimbat regulile jocului. Pornind de la ea, Robert Leroy Mercer, un programator specializat in dezvoltarea timpurie a inteligentei artificiale, proprietarul fondului de investitii Renaissance Technologies, a creat compania Cambridge Analytica.

Robert Mercer este un sustinator al miscarilor politice conservatoare, fiind implicat in campania UKIP, partidul lui Nigel Farage, in Marea Britanie, jucand un rol cheie in sustinerea taberei pro Brexit in campania pentru referendum.

Pornind de la descoperirile lui Kogan si Kosinski, compania dezvolta o aplicatie pentru Facebook, un test de inteligenta, care-i ofera accesul la peste 50 de milioane de utilizatori si la toata activitatea acestora si a celor asociati cu ei (prietenii) pe celebra retea de socializare.

"Folosind acest model de analiza a reactiilor de pe retelele sociale, Cambridge Analytica a construit profilurile a peste 100 de milioane de alegatori din SUA", scrie TheTyee.ca.

Experimentul care-ti da fiori: cu cata usurinta oamenii pot fi convinsi ca nu sunt convinsi

Un experiment realizat de doi cercetatori, in vara anului 2017, la DefCon, o conferinta anti hacking desfasurata in Las Vegas, arata cum mesaje tintite in doua grupuri, unul care sustine "legislatia pentru instalarea generala a camerelor de supraveghere", iar altul care se opune acestei masuri, pot genera discutii in contradictoriu, dar, mai ales, ii pot face pe unii dintre sustinatorii unei tabere sa se indoiasca de propriile convingeri.

De exemplu, in grupul de Facebook al celor care se opun ideii de instalare a camerelor de supraveghere au fost postate mesaje cum ca sistemul de supraveghere video a redus la jumatate violurile, traficul de carne vie si atacurile armate in zonele in care a fost folosit.

O parte dintre sustinatorii ideii de limitare a folosirii camerelor de supraveghere au inceput sa se indoiasca de convingerile lor si chiar au schimbat tabara, conform saptamanalului New Yorker, care descrie experimentul in articolul "Cambridge Analytica si amenintarea psihografiei".

Ferma de troli a dat stiri false cu sens

Campania lui Donald Trump a beneficiat de doua atuuri majore in fata competitiei, posibilitatea de a sti exact cine sunt si din ce grupuri fac alegatorii nehotarati, Cambridge Analytica realizand harti psihografice foarte precise in circumscriptiile unde cele doua tabere erau la egalitate si posibilitatea de a livra constant mesaje adaptate acestor profiluri pentru a-i demobiliza sau pentru a le schimba convingerile, folosind infrastructura creata de Ferma de Troli din Sankt Petersburg care a jucat un rol important in distribuirea masiva de stiri false.

Cambridge Analytica a schimbat pentru totdeauna modul in care se vor face si se vor desfasura campaniile electorale, iar retelele sociale s-au afundat pana peste cap in confruntarile politice.

Ramane de vazut daca oamenii vor fi de acord sa renunte la intimitate si sa devina o masa de manevra in confruntarile electorale. Primele reactii de dupa dezvaluirile legate de cele 50 de milioane de conturi de Facebook preluate de compania britanica arata ca nu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Trump alegeri SUA, #Facebook Cambridge Analytica, #utilizatori retele sociale , #Facebook