Facebook anunta ca datele a 87 de milioane de utilizatori au fost folosite ilegal de Cambridge Analytica

Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 22:09
17727 citiri
Facebook anunta ca datele a 87 de milioane de utilizatori au fost folosite ilegal de Cambridge Analytica
Foto: Arhiva Pixabay

Datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost cel mai probabil accesate ilegal de compania de consultanta britanica Cambridge Analytica, anunta firma de socializare online.

Potrivit BBC, Facebook spune ca cei mai multi dintre acesti utilizatori sunt din Statele Unite.

"In total, credem ca datele din profilurile Facebook a 87 de milioane de persoane - majoritatea din SUA - probabil au fost accesate ilegal de firma Cambridge Analytica", a comunicat miercuri seara Mike Schroepfer, directorul tehnic al Facebook.

"In urma cu doua saptamani, am promis o abordare dura privind informatiile la care aplicatiile pot avea acces in momentul conectarii la Facebook (...). Astazi, vrem sa transmitem cele mai noi informatii despre modificarile pe care le facem pentru a proteja mai bine datele personale. Vom face mai multe modificari in urmatoarele luni si va vom tine la curent", a precizat Mike Schroepfer.

Scandalul Cambridge Analytica: De la "Eu cu cine votez?" la "Eu stiu cu cine votezi si-ti voi schimba votul!"

Razboiul psihologic

O firma specializata in analizarea datelor online implicata in campania presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit a exploatat in scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetateni americani in ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "razboi psihologic".

Un activist pentru transparenta, Christopher Wylie, a dezvaluit pentru publicatiile The New York Times si Observer ca firma Cambridge Analytica, detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative Robert Mercer si condusa la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorala a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegatori americani pentru a construi un puternic program software in scopul anticiparii si influentarii preferintelor electorale.

Aceeasi companie de analize a fost implicata in campania pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit). Steve Bannon a devenit in august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase in 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegatorilor americani si a le trimite reclame politice personalizate.

Christopher Wylie, care a colaborat cu un profesor de la Universitatea Cambridge pentru obtinerea datelor, a declarat pentru publicatia Observer: "Am exploatat platforma de socializare online Facebook pentru a obtine milioane de profiluri ale alegatorilor. (...) Aceasta a fost baza pe care a fost construita compania".

Documente obtinute de publicatia Observer si confirmate de Facebook releva ca, pana la sfarsitul anului 2015, compania Cambridge Analytica colecta date online la un nivel fara precedent. Facebook nu avertizase inca utilizatorii si luase doar masuri limitate pentru securizarea datelor a peste 50 de milioane de persoane.

Potrivit cotidianului The New York Times, copii ale datelor sustrase de firma Cambridge Analytica inca sunt online. Informatiile au fost colectate printr-o aplicatie numita "thisisyourdigitallife", creata de profesorul Aleksandr Kogan in mod independent de activitatea sa de la Universitatea Cambridge.

Prin intermediul companiei sale, Global Science Research (GSR), in colaborare cu firma Cambridge Analytica, sute de mii de utilizatori Facebook au fost platiti sa faca teste de personalitate sub pretextul folosirii datelor pentru studii academice. Insa aplicatia colecta si datele din listele de "prieteni" ale celor care au acceptat testele, astfel ca au fost obtinute profilurile a zeci de milioane de persoane.

Potrivit cotidianului The Guardian, Christopher Wylie a vorbit despre ceea ce a numit "instrumentul de razboi psihologic al lui Steve Bannon". El a explicat ca Steve Bannon si Robert Mercer au avut ideea de a utiliza printr-o metodologie militara megadate si retele de socializare online pentru "operatiuni informationale" asupra electoratului din Statele Unite. Christopher Wylie a contribuit cu idei si s-a ocupat de aplicarea proiectului, inainte de a deveni, in primavara anului 2017, denuntatorul acestuia.

Compania Facebook a anuntat ca a decis suspendarea conturilor firmei Cambridge Analytica, al lui Christopher Wylie si Aleksandr Kogan, un profesor ruso-american. "Este vorba despre o inselatorie. Vom lua toate masurile necesare pentru stergerea datelor sustrase, vom initia actiuni judiciare contra autorilor activitatilor ilegale", a declarat Paul Grewal, vicepresedintele Facebook.

Firma Cambridge Analytica este investigata in Marea Britanie de Parlament si de autoritatile de reglementare sub acuzatia unor activitati ilegale in campania privind referendumul pe tema apartenentei tarii la Uniunea Europeana.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Facebook utilizatori Cambridge Analytica , #Facebook