Scandalul Cambridge Analytica mai trece o granita: O companie din Canada, complice la furtul de date

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 10:47
3241 citiri
Scandalul Cambridge Analytica mai trece o granita: O companie din Canada, complice la furtul de date

Scandalul referitor la folosirea neautorizata a datelor utilizatorilor Facebook de catre consultantii politici s-a extins marti, cand un informator a declarat in Parlamentul britanic ca firma canadiana AggregateIQ a dezvoltat un program pentru tintirea alegatorilor republicani in alegerile prezindentiale din SUA, in 2016.

Christopher Wylie, care a dezvaluit anterior ca firma de consultanta politica Cambridge Analytica a accesat datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru realizarea profilurilor alegatorilor in beneficiul campaniei lui Donald Trump, a spus ca firma AggregateIQ (AIQ) a construit un soft numit Ripon pentru a realiza profilurile alegatorilor.

Wylie a oferit aceste informatii intr-o comisie parlamentara britanica, la cateva minute dupa ce directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a refuzat sa apara in fata parlamentarilor de la Londra pentru a da explicatii.

Seful comisiei a spus ca decizia lui Zuckerberg este surprinzatoare si i-a cerut sa se mai gandeasca, transmite Reuters.

CNN a relatat ca Zuckerberg a acceptat, in schimb, sa fie audiat in Congresul SUA.

Dezvaluirile referitoare la folosirea datelor utilizatorilor in scopuri politice a dus la scaderea capitalizarii de piata a Facebook cu peste 100 de miliarde de dolari si au ingrijorat investitorii ca incapacitatea marilor companii de tehnologie de a proteja confidentialitatea datelor ar putea indeparta firmele care isi fac publicitate si ar putea duce la introducerea unor reglementari mai stricte.

Citeste si Nume mari si-au suspendat reclamele de pe Facebook in urma scandalului furtului de date

"Exista acum dovezi tangibile ca AIQ a construit Ripon, care este softul care a utilizat algoritmii din datele Facebook", a afirmat Wylie in comisia pentru industria digitala, cultura, media si sport a Parlamentului britanic.

Facebook este investigata intens dupa dezvaluirile lui Wylie despre folosirea incorecta a datelor personale si rolul pe care l-ar fi putut avea in alegerile prezidentiale din 2016.

Zuckerberg a cerut scuze, saptamana trecuta, pentru greselile Facebook si a promis masuri mai stricte pentru restrictionarea accesului unor terte parti la astfel de informatii.

Ripon, un oras din Wisconsin unde Partidul Republican a fost fondat in 1854, este numele dat unui soft care permite unei campanii gestionarea bazei de date a alegatorilor, tintirea anumitor votanti, administrarea colectarii de fonduri si efectuarea sondajelor.

Reprezentantii AggregateIQ nu au raspuns imediat solicitarii de comentarii. Compania a precizat anterior ca nu a facut si nu face parte din Cambridge Analytica si ca nici nu a intrat in contact cu aceasta firma.

Citeste si:
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar”
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar”
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a fost surprins de copreședintele AUR, George Simion, în timp ce fuma în clădirea Parlamentului. Între cei doi parlamentari a avut loc un schimb dur de...
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
La o lună distanță după ce „echipa câștigătoare” din PNL prelua conducerea partidului, liberalii se confruntă cu o serie nesfârșită de bilanțuri negative. Guvernul a picat prin...
Sursa: NEWS.RO