Când va afla judecătoarea Camelia Bogdan dacă poate sau nu să-și reia profesia. Magistratul l-a trimis la pușcărie pentru 10 ani pe Dan Voiculescu

Luni, 28 Martie 2022, ora 23:48
5527 citiri
Când va afla judecătoarea Camelia Bogdan dacă poate sau nu să-și reia profesia. Magistratul l-a trimis la pușcărie pentru 10 ani pe Dan Voiculescu
Camelia Bogdan (dreapta) va afla pe data de 12 aprilie dacă se poate întoarce sau nu în magistratură. FOTO: Ionuț Mureșan

Judecătoarea Camelia Bogdan – cea care l-a trimis la pușcărie pentru 10 ani pe Dan Voiculescu în Dosarul ICA – se va putea întoarce în magistratură doar dacă va obține câștig de cauză la Înalta Curte în cel de-al doilea dosar de excludere din magistratură. Dezbaterile finale în acest dosar au avut loc luni, 28 martie, iar instanța a rămas în pronunțare pentru 12 aprilie.

Avocata Cameliei Bogdan a arătat, la ultimul termen de judecată, că toate rezoluțiile din perioada 2018-2019 date de șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, ar fi lovite de nulitate. Pe de altă parte, avocata a explicat că clienta ei, Camelia Bogdan, nu a avut parte de o hotărâre pronunțată de un complet legal constituit atunci când CSM a decis să o excludă din magistratură.

Camelia Bogdan nu a fost prezentă luni, la ultimul termen de judecată al dosarului, fiind reprezentată de avocata Asociaţiei „Forumul Judecătorilor din România”.

„Toată activitatea lui (n.r. – a lui Lucian Netejoru) din mai 2018 până în 2019 cade sub incindența deciziei CJUE care statuează că prelungirea mandatului acestuia încalcă dreptul UE și, ca atare, toate actele făcute de Inspecție în acea perioadă sunt lovite de nulitate. Practic, întreaga organizare și funcționare a Inspecției Judiciare e concentrată în mâinile inspectorului șef al IJ. Dacă s-ar formula o sesizare împotriva șefului IJ, nu ar avea cine să o soluționeze”, a argumentat avocata Cameliei Bogdan.

Cu privire la recursul în sine, declarat de Camelia Bogdan împotriva deciziei CSM de excludere din magistratură, avocata a arătat că clienta el nu a acționat cu rea-credință atunci când a intrat ca judecător în respectivul dosar și i-a blocat conturile lui Jean Andrei, unul dintre notarii condamnați cu suspendare în dosarul lui Radu Mazăre.

„Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM nu a fost legal constituită. Hotărârea a fost dată de un complet nelegal constituit, CSM fiind asimilat cu o instanta de judecata. I-a fost încălcat dreptul la apărare, motiv pentru care (n.r. – Camelia Bogdan cere trimiterea cauzei spre rejudecare. Art. 99 lit o) (n.r. – din Legea privind statutul magistraților) vorbește despre încălcarea sau nerespectarea repartizării aleatorii în mod repetat sau foarte grav. Recurenta spune că nu se pune problema încălcării în mod repetat. A soluționat cauza după ce a fost introdusă în complet după ce un coleg nu putea să prezideze ședința. Nu ar exista cerință caracterului grav, pentru că a procedat așa deoarece judecătorul cauzei nu putea participa. Pe atunci, dispozițiile CJUE cu privire la soluționarea cauzei pe fond doar de către judecătorul care a analizat probele erau destul de proaspete, nu fuseseră prelucrate în ședințele de învățământ profesional. Doar în mod informal se sfătuiau colegii ei cu privire la aplicarea dispozițiilor din respectiva hotărâre CJUE. La nivel informal s-a apreciat că se poate. Nu există probe că recurenta, cu rea intenție, a reținut cauza în pronunțare. Nu s-au pus în discuție atunci încălcarea repartizării aleatorii. Dacă apreciați că ar fi incidente aceste dispoziții, atunci recurenta solicită reindividualizarea sancțiunii, fiind de părere că aceasta e mult prea aspră”, a argumentat avocata Cameliei Bogdan.

Povestea excluderii din magistratură a Cameliei Bogdan

Prima decizie de excludere din magistratură a Cameliei Bogdan s-a referit la pronunțarea unei condamnări de 10 ani pe numele lui Dan Voiculescu în Dosarul ICA (n.r. – Institutul pentru Cercetări Alimentare). Sesizarea împotriva acesteia a fost formulate de Grupul de Investigații Politice – condus de Mugur Ciuvică, un invitat permanent al Antenelor lui Voiculescu – ONG care a acuzat-o pe Camelia Bogdan că ar fi participat la un curs plătit de Ministerul Agriculturii (parte civilă în Dosarul ICA), pe vremea când îl judeca pe Voiculescu.

A doua decizie de excludere din magistratură pronunțată de CSM pe numele Cameliei Bogdan este legată de faptul că acesta ar fi preluat un dosar judecat de un coleg de-al ei, atunci când judecătorul respectiv a intrat în concediu, și l-a soluționat fără să mai aștepte întoarcerea acestuia. Printre măsurile dispuse în cauză s-a numărat și blocarea conturilor lui Jean Andrei, pe atunci notar, deși el nu era vizat în respectiva cauză. Aceasta din urmă cauză este încă pe rolul ICCJ, urmând a fi soluționată pe 12 aprilie.

În cele din urmă, Înalta Curte a desființat decizia CSM de excludere din magistratură a Cameliei Bogdan în legătură cu dosarul lui Dan Voiculescu, numai că pentru a se reîntoarce în magistratură, Camelia Bogdan trebuie să câștige la ICCJ și în dosarul legat de blocarea conturilor lui Jean Andrei.

Unul dintre atuurile Cameliei Bogdan este ultima decizie a Curții Europene de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a hotărât, pe data de 21 decembrie 2021, că dreptul european primează în fața dreptului național în cauze cu fraude cu fonduri europene.

Un al doilea atu este faptul că judecătorii CEDO au respins ca inadmisibile plângerile formulate de Dan Voiculescu și de fiica lui, Camelia Voiculescu, împotriva statului român ca urmare a confiscării extinse instituite de judecătoarea Camelia Bogdan în Dosarul ICA. În cuprinsul deciziei, judecătorii notează că nici decizia de condamnare a lui Voiculescu nu a fost una politică, magistrații au fost imparțiali, iar mogulul a avut parte de un proces echitabil.

REPER, după ce a pierdut definitiv procesul pentru renumărarea voturilor la europarlamentare: „Nu contează cine votează, ci doar cine numără voturile”
REPER, după ce a pierdut definitiv procesul pentru renumărarea voturilor la europarlamentare: „Nu contează cine votează, ci doar cine numără voturile”
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în mod definitiv, că voturile la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 nu vor fi renumărate. Partidul „REPER” s-a adresat instanței,...
De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
Politica românească trece de ceva ani printr-o criză a liderilor. Partidele de astăzi nu par să mai aibă în fruntea lor oamenii carismatici care să adune voturi prin simpla lor apariție...
#Camelia Bogdan exclusa magistratura, #CSM, #inspectia judiciara, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #pronuntare, #recurs , #justitie
  1. Biden îi taie craca de sub picioare lui Putin: SUA și toți aliații opresc afacerile cu o super putere, lovind Rusia
  2. România și-a „atins toate obiectivele stabilite” la Summitul NATO: „Culoarul militar este absolut necesar”
  3. SUA, mutare decisivă pentru înfrângerea lui Putin: După 40 de ani, America aduce arma ce poate distruge Moscova VIDEO
  4. Medicii au descoperit cum poți preveni un infarct: 7 simptome care apar cu o lună înainte
  5. Complotul Rusiei și Chinei împotriva lumii: Vor să paralizeze globul dintr-un loc ascuns
  6. Discuții ruso-americane la nivel înalt. Miniștrii Apărării au vorbit despre prevenirea riscului unei escaladări a războiului din Ucraina
  7. Rețelele de dezinformare au „inundat” platforma X înaintea alegerilor pentru Parlamentul European
  8. Urs văzut pe o stradă din Băile Tușnad. Autoritățile au emis mesaj RO-Alert
  9. Ministrul israelian al Apărării cere o anchetă de stat independentă privind atacurile Hamas din 7 octombrie. Premierul Netanyahu, vizat
  10. Avertismentul lui Raed Arafat: "Mergem spre o nouă normalitate cu canicule, furtuni, poate tornade"