O condamnare dincolo de clanul Voiculescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 12 Mai 2016, ora 18:24
11082 citiri
O condamnare dincolo de clanul Voiculescu

Condamnarile pronuntate in prima instanta in dosarul Antena Group - RCS/RDS mi se par putin importante din persectiva persoanelor gasite vinovate.

Nu am nicio bucurie personala pentru faptul ca Dan Voiculescu a mai incasat 2 ani, ca fiica lui a fost condamnata si ea la doi ani cu suspendare.

Importanta acestui dosar si a sentintei depasesc, dupa pararea mea, cu mult limitele legate de niste nume, pentru ca esenta lor o reprezinta fenomenul care roade ca un cancer credibilitatea presei din Romania.

Dan si Camelia Voiculescu, precum si fostul director al Antena Group, au fost gasiti vinovati pentru santaj prin presa. Adica, potrivit procurorilor, au folosit institutii media pentru santaj, cu scopul obtinerii de "foloase materiale ilicite insemnate".

Deci jurnalismul a devenit arma de lupta in razboaie personale pentru bani si influenta, in care interesul public este irelevant. Pentru ca acela ar fi cerut ca informatia sa devina publica, daca ea era relevanta sau, daca nu era adevarata, sa nu fi fost fabricata.

Din pacate, insa, povestea aceasta mizerabila a jurnalismului siluit si transformat in maciuca nu este specifica numai Antenei. Acolo avem confirmarea oficiala, avem documentarea juridica a ceea ce vedem sistematic pe ecrane. Linsajul capata un nume juridic.

Asa cum a fost si in cazul lui Dan Diaconescu, care este acum dupa gratii. Dar nu cred ca se reduce la ei. Fenomenul este extrem de larg raspandit si nu am nicio indoiala ca el cuprinde si alte televiziuni de stiri cu patronat politic si/sau penal.

Pentru ca principala cauza a acestui fenomen este ceea ce numim mogulizare. Oameni precum SOV, Ghita, Voiculescu (asta ca sa vorbim doar de patroni oficiali, nu si de cei prin interpusi), cu bani facuti asa cum au fost facuti, au invatat demult ca o televiziune este o investitie aducatoare de mare profit in cu totul alt fel decat cel din bilantul contabil si pentru care se plateste impozit.

Profit in influenta, in putere reala, generare de teama sau in exploatarea obsesiei pentru sticla. Va aduceti aminte de social-democratul care marturisea ca inaintea votului pentru ridicarea imunitatii Sebastian Ghita ar fi folosit sustinerea RTV ca argument al tranzactionarii votului deputatilor PSD. Este din acelasi film.

Ma intreb pentru care argument, oare, ani de zile PC a fost tractat in Parlament pe listele altui partid? Pentru proiectele geniale ale echipei conservatorilor? PC a fost intotdeauna partidul unei televizuni.

Sigur ca la asta se adauga si lacomia individuala. Vedem fosti jurnalisti cu averi impresionante pe care pretind, fara rusine dupa pararea mea, ca le-ar fi acumulat strict din munca onesta de ziarist. Si nu vorbesc de Oprah. De fapt, eu nu stiu vreun caz in lume in care din munca pura de ziarist cineva sa fi acumulat milioane.

Adaugati la asta inexistenta unei televiziuni publice puternice ca alternativa reala, din cauza ca aceasta institutie a fost mai mereu incalecata de puterea vremelnica, trecand de la un guvern la altul, precum o zestre electorala.

Si, nu in ultimul rand, pentru ca intr-o economie slaba, piata de publicitate nu poate fi decat tot slaba si de aici dificultati mari de supravietuire pentru presa onesta. Dar economia este slaba si pentru ca puterea a fost castigata adesea in buna masura prin folosirea masinii de lupta numita presa, adica prin santaj si manipulare.

Si iata-ne aici, cu o presa cangrenata si tot mai putin credibila, la care oamenii se uita mai mult ca la un divertisment ieftin si accesibil decat ca la o reala sursa de informare, credibila si serioasa. Fiecare are o afiliere lipita pe frunte, deci un public enclavizat, ca un partid politic, dezvaluirile unei parti, chiar daca sunt corecte, nu au valoare pentru partea cealalta find considerate atac politic, indiferent de argumente.

Iar cine nu are afiliere politica sigur e "al serviciilor", pentru ca jurnalismul independent nu mai e considerat posibil.

Este o situatie de o gravitate uriasa nu atat pentru breasla, ea ma tem ca isi merita soarta, pentru ca a acceptat aceasta situatie. Este o situatie extrem de grava pentru democratia insasi lipsita de unul dintre cei mai importanti gardieni ai ei.

Condamanarile din dosarul Antena Group sunt extrem de importante pentru ca reprezinta sanctionarea unei practici care a distrus credibilitatea candva atat de mare a presei. Si, de aceea, bine ar fi ca lucrurile sa nu se opreasca aici si curatenia sa continue pana la os.

O democratie care nu are o presa serioasa, credibila si independenta este tot timpul intr-un mare pericol si pana la urma esueaza.

Citește și:
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
Deși Regulamentul Camerei Deputaților le cere aleșilor să-și depună CV-ul odată ce au fost aleși, 20 dintre aceștia încă îl țin ascuns. De cealaltă parte, la Senat, unde regula ține...
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...