Cum a ajuns parlamentul să cumpere sisteme de control antitero de peste 3 milioane de lei. Și alte achiziții scumpe sunt în curs

Luni, 29 Mai 2023, ora 03:15
2723 citiri
Cum a ajuns parlamentul să cumpere sisteme de control antitero de peste 3 milioane de lei. Și alte achiziții scumpe sunt în curs
La Camera Deputaților nu se simte gaura bugetară FOTO Facebook / Camera Deputaților

Camera Deputaților cumpără sisteme de control antitero în valoare de peste 3 milioane de lei în ciuda problemelor economice cu care se confruntă guvernul dar și a altor achiziții precum limuzine, fotolii noi ori măsuțe de cafea care se află în curs.

Conform caietului de sarcini, Camera Deputaților cumpără aparate cu raze x, porți detectoare și detectoare de metale destinate controlului tehnic antiterorist. „Utilizarea unor sisteme de control antitero noi cu caracteristici tehnice superioare va permite controlul de securitate rapid și fără întrerupere și ar oferi un înalt grad de securitate”, susțin deputații.

Valoarea totală estimată este de peste 3,2 milioane de lei, iar motivul invocat de către Camera Deputaților este că actualele sisteme sunt vechi și stricate.

„În prezent la Camera Deputaţilor sunt încă în exploatare sisteme de control antitero cu o vechime ce depăşeşte 15 ani - EOL (End Of Life), ce asigură securitatea, amplasate în teren, operate de SPP. Echipamentele au un grad avansat de uzură şi suferă intervenţii tehnice la un interval de timp foarte scurt. În prezent acestea pot procesa un număr mic de persoane fără a se bloca. De asemenea, în unele cazuri s-a constatat imposibilitatea procurării pieselor de schimb necesare reviziilor radiologice conform cerinţelor legale”, se arată în proiect.

Achiziția Camerei Deputaților vine și în contextul în care pe 10 mai o reprezentantă a partidului AUR a încercat să intre în Parlamentul României cu patru gloanțe. Cartușele au fost descoperite la controlul de la intrarea în Parlament. Două zile mai târziu, doi bărbați au fost opriți la intrarea în parlamentul după ce asupra lor agenții de pază au descoperit arme albe. Conform polițiștilor, asupra bărbaților s-a descoperit un box metalic și două cuțite tip briceag. Cei doi au calitatea de revoluționari și urmau să participe la Conferința Naționala Pentru Demnitatea Revoluționarilor din Decembrie 1989, ce se desfășoară în incinta Palatului Parlamentului, în sala “Nicolae Iorga”. Iritată de controlul autorităților unul dintre cei doi bărbați a susținut atunci că deține acasă și o grenadă”

Fotolii din piele de 1,3 milioane de lei

Camera Deputaților mai urmează să facă și alte achiziții scumpe. Pe lângă sistemele de securitate, prima cameră a Parlamentului urmează să cumpere 262 de scaune din piele „naturală tratată antibacterian și antiviral, clasa Premium”, care trebuie să suporte o greutate de 150 de kilograme, conform detaliilor din SEAP Totodată, șezutul spătarului „trebuie să fie din spumă poliuretanică, pentru un confort sporit” în desfășurarea unei activități îndelungate.

Parlamentarii din prima cameră vor să mai cumpere și un set format din canapea cu două fotolii de piele și o măsuță de cafea, 20 de mese de ședință și 20 de biblioteci. În plus sunt licitate și 40 de măsuțe de cafea cu sticlă fume securizată și picioare din alamă. Valoarea estimată a achiziției este de aproape 1,3 milioane de lei.

Liber la limuzine

Senatul intenţionează să cumpere 22 de autoturisme tip limuzină, iar Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de întreţinere şi reparaţie pentru 48 de autovehicule din dotare. Potrivit e-licitatie.ro, valoarea estimată a contractului de furnizare a celor 22 de autoturisme este de peste 4,5 milioane de lei.

De asemenea, Senatul mai achiziţionează servicii de proiectare pentru lucrări de reparaţii capitale la terasele circulabile din Corpului E3, cota +31,50 m şi cota +25,50 m, din Palatul Parlamentului, în valoare totală estimată de 300.000 de lei, precum şi un contract de lucrări de contorizare a unor corpuri, inclusiv a două lifturi, pentru alimentarea electrică a UPS-urilor aferente serverelor Senatului României, precum şi de înlocuire a tablourilor electrice aferente iluminatului arhitectural de pe terasa Corpului A1, în valoare estimată de 1.263.045,3 lei.

De cealaltă parte, Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de întreţinere şi reparaţie a autovehiculelor Camerei: 30 de autoturisme AUDI, trei BMW, cinci VOLKSWAGEN şi şapte MERCEDES, pentru perioada 01.05-31.12.2023. Valoarea totală estimată a contractului este de 427.058,82 lei pentru perioada de până la 31.12.2023 şi de 640.588,24 lei în cazul prelungirii perioadei până la 30.04.2024.

PSD Argeș l-a exclus din partid pe Ion Georgescu. Primarul din Mioveni a fost prins când returna mită
PSD Argeș l-a exclus din partid pe Ion Georgescu. Primarul din Mioveni a fost prins când returna mită
Conducerea PSD Argeş a votat, miercuri seara, excluderea din partid a primarului oraşului Mioveni, Ion Georgescu, cercetat de DNA pentru fapte de corupţie. "Întrunit în şedinţă...
Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Senatorul AUR Sorin Lavric l-a omagiat pe Tache Rodas, lider al unei grupări legionare și deținut politic, în cadrul unei declarații politice din Parlamentul României, de pe 13 septembrie....
#Camera Deputatilor, #gaura bugetara, #achizitii camera deputatilor, #sisteme antitero , #parlament