Cum ajunge Parlamentul să voteze „eficientizarea” activității turistice pentru sezonul 2022 abia în 2023

Luni, 29 Mai 2023, ora 22:12
1574 citiri
Cum ajunge Parlamentul să voteze „eficientizarea” activității turistice pentru sezonul 2022 abia în 2023
Proiectul n-a mai ajuns niciodată la votul final din Camera Deputaților FOTO Facebook / Camera Deputaților

Un proiect de lege pentru aprobarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului pentru o serie de măsuri privind eficientizarea activității turistice aferente sezonului estival 2022 pe litoralul românesc a ajuns să fie tergiversat de la o săptămână la alta.

Pe 28 aprilie 2022, guvernul a emis OUG-ul pentru eficientizarea activității turistice din sezonul respectiv, iar o zi mai târziu proiectul a ajuns la Senat. Proiectul de lege a fost apoi uitat imediat de către parlamentari, fiind adoptat tacit 30 de zile mai târziu de către Senat, și trimis apoi la comisiile Camerei Deputaților, for decizional, pe 25 mai.

Nici în comisii proiectul nu a fost o prioritate pentru deputați, ultimul aviz venind abia pe 8 noiembrie 2022, adică după sezonul estival 2022, pentru care guvernul a emis inițial proiectul de ordonanță. Destinat să ajungă în sfârșit la votul final din Camera Deputaților, proiectul a fost înscris nu mai puțin de 21 de ori pe ordinea de zi, însă nu a ajuns niciodată la vot.

Proiectul a apărut înscris de nenumărate ori pe ordinea de zi.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Ce prevede proiectul

În proiectul de lege al guvernului se menționează importanța turismului drept „element dinamizator al sistemului economic global” și amintește că acest sector a fost printre cele mai afectate de restricțiile impuse în timpul stării de urgență.

Concret, Guvernul susține că mulțumită faptului că proiectul „Reducerea eroziunii costiere” a dus la apariția unor noi sectoare în fața plajelor deja închiriate, fără ca acestea să poată fi umplute cu facilități pentru turiști, iar acest „fapt conduce la afectarea potențialului turistic”. Astfel, Executivul a încercat să reglementeze „de urgență” unele aspecte asupra plajelor nou înnisipate, utilizate în scop turistic.

„Pentru sezonul turistic estival 2022 pe litoralul românesc al Mării Negre, (...) suprafețele de plajă nou create, (...) pot fi atribuite direct operatorilor economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafețe, cu respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.274, cu modificările și completările ulterioare.

Operatorii ar avea apoi 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, să trimită o adresă la Apele Române pentru încheierea unui act adițional, prin care pot să exploateze noile suprafețe de plajă.

Eveniment Quarterly Report

Încă o persoană reținută în dosarul baronului PSD Dumitru Buzatu: expertul care a avizat, în cele din urmă, afacerea
Încă o persoană reținută în dosarul baronului PSD Dumitru Buzatu: expertul care a avizat, în cele din urmă, afacerea
DNA a anunțat sâmbătă, 23 septembrie, că încă o persoană a fost reținută pentru 24 de ore dosarul mitei luate de preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Potrivit procurorilor, este...
Adrian Porumboiu, despre măsurile fiscale pregătite de guvernul Ciolacu: ”Domnul prim-ministru face pe croitoraşul cel viteaz”
Adrian Porumboiu, despre măsurile fiscale pregătite de guvernul Ciolacu: ”Domnul prim-ministru face pe croitoraşul cel viteaz”
Adrian Porumboiu, om de afaceri cu investiţii în domeniul agricol, susţine că eliminarea facilităţilor pentru angajaţii din construcţii şi din agricultură va provoca un nou exod al...
#Camera Deputatilor, #tergiversare legislativa, #oug guvern, #turism 2022, #sezon turistic , #parlament