Camera Reprezentanților din SUA a votat cu unanimitate o rezoluție prin care condamnă incursiunea balonului-spion din China

Joi, 09 Februarie 2023, ora 23:08
1525 citiri
Camera Reprezentanților din SUA a votat cu unanimitate o rezoluție prin care condamnă incursiunea balonului-spion din China
Clădirea Camerei Reprezentanților SUA FOTO / Twitter Nexta

Camera Reprezentanţilor din SUA, unde republicanii au acum majoritatea, a votat joi cu unanimitate - gest rar într-o societate profund divizată politic - o rezoluţie ce condamnă incursiunea de săptămâna trecută a balonului-spion chinezesc în spaţiul aerian al Statelor Unite, pe care o califică drept "o încălcare flagrantă a suveranităţii Statelor Unite".

Camera a votat această rezoluţie cu 419 de voturi pentru şi niciunul împotrivă, la cinci zile după ce Forţele Aeriene americane au doborât balonul deasupra Oceanului Atlantic.

Rezoluţia nu are caracter obligatoriu, dar este menită să transmită faptul că republicanii şi colegii democraţi ai preşedintelui Joe Biden sunt uniţi în a condamna gestul Beijingului de a trimite balonul deasupra teritoriului american, notează Reuters.

"Americanii au fost, pe bună dreptate, profund deranjaţi de această încălcare flagrantă a suveranităţii de către Partidul Comunist Chinez", a declarat în timpul dezbaterilor reprezentantul republican Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor şi iniţiator al rezoluţiei.

Congremenii americani au criticat deschis incidentul şi au cerut mai multe informaţii.

Joi, o subcomisie a Senatului a chemat la audieri oficiali ai Departamentului Apărării, care să depună mărturie cu privire la balon, iar Wendy Sherman, adjunct al secretarului de stat american, a fost audiată într-o discuţie separată despre China.

Pe de altă parte, oficialii administraţiei Biden au organizat joi şedinţe de informare clasificate pentru membrii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că a fost vorba despre un balon meteorologic care a ieşit de pe traseu şi a acuzat Statele Unite că au o reacţie exagerată.

Rezoluţia Camerei Reprezentanţilor denunţă, de asemenea, "eforturile Partidului Comunist Chinez de a înşela comunitatea internaţională prin afirmaţii false despre campaniile sale de colectare de informaţii".

În document se mai spune că politica americană trebuie să acţioneze rapid şi decisiv pentru a împiedica platformele străine de supraveghere aeriană să pătrundă în spaţiul aerian al SUA şi solicită administraţiei Biden să informeze detaliat Camera cu privire la acest incident.

În urma alegerilor de la mijlocul mandatului prezidenţial, din noiembrie anul trecut, republicanii deţin 222 de mandate din cele 435 ale Camerei Reprezentanţilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
O explicație ar fi dată de balanța puterii nucleare. Rusia deține arme nucleare și propagandiștii ei amenință periodic cu folosirea lor, susține „The Atlantic“. Pentru oamenii din...
#Camera Reprezentantilor, #SUA, #rezolutie, #balon spion, #balon spion china , #SUA