Apare sistemul care înregistrează automat depășirea vitezei, condusul agresiv sau trecerea pe roșu. Amenzile, scrise în lipsă

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 11:46
19663 citiri
Apare sistemul care înregistrează automat depășirea vitezei, condusul agresiv sau trecerea pe roșu. Amenzile, scrise în lipsă
Camerele video pentru monitorizarea traficului funcționează de mulți ani în țări din UE. În imagine, un dispozitiv fix montat în Franța FOTO Hepta

Guvernul României a aprobat miercuri, 16 noiembrie, o lege privind implementarea "Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier", denumit în mod generic e-SIGUR.

Este vorba despre un sistem complex, de tipul celor folosite în majoritatea țărilor UE, privind combaterea abaterilor de la Codul Rutier și de reglare a fluxurilor de trafic.

Proiectul gândit și promovat de ministerele Transporturilor și de Interne presupune "un ansamblu de sisteme informatice, infrastructură de comunicații, elemente de interconectare și interoperabilitate cu alte sisteme informatice, platforme hardware și software pentru stocare, procesare automată, procesare manuală, preluare, afișare și transmitere de date, mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic și capabilități și/sau servicii de imprimare masivă și comunicare a documentelor".

Traficul va fi monitorizat pe "drumurile de interes național" majoritar cu camere sau radare fixe, dar dispozitivele electronice de înregistrare pot fi și mobile.

CNAIR, administratorul sistemului e-SIGUR, "are obligația de a informa public, pe pagina de internet proprie, cu privire la existența mijloacelor tehnice fixe și scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier", arată legea de înființare.

Teoretic, vor fi amplasate și panouri informative pe drumuri naționale sau autostrăzi care vor semnala în timp real eventuale probleme în trafic (accidente, lucrări etc.), precum și modificarea temporară a limitelor de viteză, în sensul reglării fluxului de automobile.

În principiu, abaterile urmărite sunt din următoarele categorii:

 • depășirea limitei maxime admise de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum
 • încălcarea interdicţiei sau restricţiei de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare
 • nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului
 • conducerea pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată
 • nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată
 • comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice
 • controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale

Abaterile constatate vor fi analize "uman", de către polițiști însărcinați, în centrele de monitorizare a informațiilor. Aceștia vor întocmi și eventualele amenzi.

"Procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii contravenționale se întocmește în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau a obiecțiunilor contravenientului, ca înscris în formă electronică", se mai arată în lege.

Actul normativ reglementează și întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată.

Prin proiectul de lege se va modifică Codul rutier, astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice.

Sistemul e-SIGUR va fi dezvoltat astfel încât să asigure interoperabilitatea cu alte sistemele informatice:

 • Sistemul informatic național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate
 • Registrul naţional de evidenţă a persoanelor
 • Registrul naţional de evidenţă a paşapoartelor simple
 • Platforma informatică EUCARIS (Tratatul referitor la Sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere)
 • Bazele de date ale Poliției Române, privind evidența vehiculelor supuse confiscării, căutate
 • potrivit legii sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară
 • Bazele de date a sistemului SIEGMCR – Sistem Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare si
 • Control Rovinieta

Cheltuielile pentru dezvoltarea, instalarea, administrarea şi operarea sistemului se asigură de la bugetul de stat, anual.

Operaţionalizarea e-SIGUR se face în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a legii, arată platforma cursdeguvernare.ro.

Înființarea sistemului bifează două jaloane din PNRR, iar finanțarea va fi asigurată majoritar din bani PNRR.

Este vorba despre jalonul nr. 66 (,,Intrarea în vigoare a legislației privind siguranța rutieră – legislație privind monitorizarea, asigurarea respectării sancțiunilor aplicabile pentru încălcarea normelor de siguranță rutieră”) și de jalonul nr. 67 (,,Echipamente instalate și funcționale pentru a îmbunătăți respectarea limitelor de viteză și a normelor de siguranță rutieră”).

Potrivit datelor Comisiei Europene, în perioada 2010-2020, România s-a plasat pe ultimul loc la nivelul UE în ceea ce privește siguranța rutieră. Potrivit Eurostat, România a înregistrat în anul 2021 un număr de 93 de decese la milionul de locuitori, cel mai înalt raport din Uniune.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Klaus Iohannis, propus oficial de România pentru funcția de șef al NATO. Anunțul făcut de un corespondent la Casa Albă
Klaus Iohannis, propus oficial de România pentru funcția de șef al NATO. Anunțul făcut de un corespondent la Casa Albă
România a anunțat în mod oficial aliații NATO că îl propune pe președintele Klaus Iohannis pentru funcția de secretar-general al NATO, au transmis surse guvernamentale pentru G4Media.ro....
Marcel Ciolacu anunță deblocarea a peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar și asistență socială
Marcel Ciolacu anunță deblocarea a peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar și asistență socială
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în şedinţa de Guvern de joi, 22 februarie, că a decis să deblocheze peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale. Decizia, spune...
#camere trafic romania, #e sigur, #sistem monitorizare trafic , #trafic rutier