Declarație revoltătoare la Campionatul Mondial: ”Moartea e parte naturală a vieții”. Ce s-a întâmplat în Qatar

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 12:16
4903 citiri
Declarație revoltătoare la Campionatul Mondial: ”Moartea e parte naturală a vieții”. Ce s-a întâmplat în Qatar
Nasser Al Khater, directorul executiv al Cupei Mondiale

Directorul executiv al Cupei Mondiale din Qatar a fost criticat de grupurile pentru drepturile omului, după ce a spus că "moartea este o parte naturală a vieţii - fie că este la locul de muncă, fie că este în somn”, atunci când a fost întrebat despre decesul unui muncitor migrant, relatează The Guardian.

Miercuri s-a anunţat că un cetăţean filipinez contractat să repare luminile într-o parcare de la Sealine Resort, locul de antrenament al echipei naţionale a Arabiei Saudite, a murit după ce "a alunecat de pe o rampă în timp ce mergea lângă un vehicul şi şi-a dat cu capul de beton".

Este cel mai recent incident dintr-un turneu în care au făcut furori controversele privind drepturile lucrătorilor migranţi, ale femeilor şi ale LGBTQ+. Cu toate acestea, întrebat despre acest subiect, Nasser al-Khater i-a chestionat pe jurnalişti de ce au adus în discuţie această problemă.

"Suntem în mijlocul unei Cupe Mondiale”, a spus el. "Şi avem o Cupă Mondială reuşită. Şi despre asta vrei să vorbeşti acum? Un muncitor a murit, condoleanţe familiei sale, dar este ciudat că este ceva pe care doriţi să vă concentraţi ca primă întrebare.”

"Decesele muncitorilor au fost un subiect important în timpul Cupei Mondiale. Tot ceea ce s-a spus şi tot ce s-a reflectat despre moartea muncitorilor a fost absolut fals. Suntem puţin dezamăgiţi de faptul că jurnaliştii au exacerbat această naraţiune falsă. Şi sincer, cred că mulţi dintre jurnalişti trebuie să se întrebe şi să reflecteze la motivul pentru care au încercat să discute despre subiect atât de mult timp", a mai spus el.

Comentariile lui Nasser au fost imediat criticate de Human Rights Watch. „Comentariul oficialului din Qatar demonstrează un dispreţ crud faţă de muncitorul migrant care a murit”, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, Rothna Begum. „Declaraţia lui că decesele se întâmplă şi că este firesc atunci când se întâmplă, ignoră adevărul că multe decese ale lucrătorilor migranţi ar fi putut fi prevenite.”

Acest mesaj a fost reluat de Ella Knight, cercetătoarea Amnesty International privind drepturile muncii imigranţilor, care a spus că Khater s-a înşelat când a spus că fiecare deces a fost investigat. "Acest lucru pur şi simplu nu este adevărat”, a spus ea. "Noi şi alţii am cerut autorităţilor din Qatar să efectueze astfel de investigaţii cu privire la moartea lucrătorilor de ani de zile, fără niciun rezultat. În schimb, ei continuă să anuleze pur şi simplu un număr mare de decese ca fiind din „cauze naturale”, în ciuda riscurilor clare pentru sănătate asociate cu munca la temperaturi extreme.”

Anul trecut, The Guardian a raportat că cel puţin 6.500 de lucrători migranţi – mulţi dintre ei probabil să fi lucrat la pregătirile pentru Cupa Mondială – au murit în Qatar, de când a câştigat dreptul de a organiza evenimentul.

Comitetul Suprem a declarat că au avut loc trei decese legate de muncă şi 37 de decese care nu sunt legate de muncă în cadrul proiectelor legate de Cupa Mondială.

Într-un interviu TV recent, Hassan al-Thawadi, secretarul general al CS, a estimat că numărul lucrătorilor migranţi care au murit în cadrul proiectelor legate de Cupa Mondială a fost „între 400 şi 500”.

Doliu în lumea sportului. Jucătorul care a murit subit la 25 de ani
Doliu în lumea sportului. Jucătorul care a murit subit la 25 de ani
Rugbystul neozeelandez Connor Garden-Bachop, jucătorul echipei Highlanders, a murit subit la vârsta de 25 de ani, a anunţat marţi Federaţia de rugby din Noua Zeelandă, citată de AFP....
Tânăr de 23 de ani, mort după ce a sărit într-un lac să se scalde. Scafandrii l-au adus la mal
Tânăr de 23 de ani, mort după ce a sărit într-un lac să se scalde. Scafandrii l-au adus la mal
Un tânăr în vârstă de 23 de ani s-a aruncat duminică seara, 16 iunie, în lacul Snagov, județul Ilfov și nu a mai putut ieși. Autoritățile l-au adus la mal, dar nu s-a mai putut face...
#Campionatul Mondial, #moarte, #deces, #Qatar , #Campionatul mondial 2022
Miercuri, 19 Iunie 2024
Croația
16:00
Albania
Miercuri, 19 Iunie 2024
Germania
19:00
Ungaria
Miercuri, 19 Iunie 2024
Scoția
22:00
Elveția
Joi, 20 Iunie 2024
Slovenia
16:00
Serbia
Joi, 20 Iunie 2024
Danemarca
19:00
Anglia
Echipe
M
V
E
I
G
P
1
1
0
0
5 - 1
3
1
1
0
0
3 - 1
3
1
0
0
1
1- 3
0
1
0
0
1
1 - 5
0
  1. EURO 2024: de astăzi intrăm în faza a doua a grupelor. Unde se văd cele trei meciuri, cu Germania - Ungaria cap de afiș
  2. Nepotul lui Balaci a fost dat afară de la Universitatea Craiova: "Scriu aceste cuvinte cu lacrimi în ochi"
  3. Daniel Pancu, despre naționala României: "Asta e cea mai slabă generație din fotbalul românesc"
  4. ”Moșii” Portugaliei, salvați de un puști de 21 de ani. Final dramatic în meciul cu Cehia de la Euro 2024
  5. Decizia luată de Novak Djokovic în legătură cu Jocurile Olimpice, după ce s-a operat
  6. David Popovici, în mare formă la Europene. Calificare cu cel mai bun timp. Când e finala și unde se poate vedea
  7. Ianis Hagi e ”portavocea” României la Euro 2024. Imaginile care fac înconjurul lumii: ”Unic!” VIDEO
  8. O bijuterie de gol s-a marcat în meciul dintre Turcia și Georgia de la EURO. Tânărul jucător al lui Real Madrid a impresionat VIDEO
  9. Bătaie chiar pe stadion! Fanii Turciei și ai Georgiei s-au luat la pumni înaintea meciului VIDEO
  10. EURO 2024: Franța va juca împotriva Olandei fără superstarul echipei