Povestea dramatică a unui nepalez pe șantierele din Qatar: ”Te arestează pur și simplu”. Condițiile inumane din închisoare

Sambata, 19 Noiembrie 2022, ora 10:07
4740 citiri
Povestea dramatică a unui nepalez pe șantierele din Qatar: ”Te arestează pur și simplu”. Condițiile inumane din închisoare
Campionatul Mondial 2022 are loc în Qatar

Turneul mondial din Qatar a avut un preţ mare pentru muncitorii străini care şi-au părăsit familiile crezând că vor face bani într-una dintre cele mai bogate ţări din lume. Unii nu s-au mai întors însă niciodată acasă. Iar cei care s-au întors nu sunt în niciun caz mai bogaţi. Dimpotrivă, au rămas cu datorii şi sunt împovăraţi de griji şi de gânduri, relatează CNN.

Era august şi Kamal se afla în faţa unui magazin împreună cu alţi muncitori imigranţi, după ce terminase încă o zi de muncă epuizantă. Fără nicio explicaţie, tânărul de 24 de ani spune că el şi alţi câţiva colegi s-au trezit că sunt arestaţi. A fost urcat într-un vehicul şi, timp de o săptămână, a fost ţinut într-o închisoare din Qatar, ale cărei locaţie şi nume nu le cunoaşte. Acum, Kamal se află acasă, în sudul Nepalului, unde lucrează la o fermă de când a fost deportat, în urmă cu trei luni, relatează CNN.

Kamal este unul dintre numeroşii muncitori imigranţi care doresc să povestească despre experienţele lor din Qatar, ţară care găzduieşte Cupa Mondială, unul dintre cele mai mari şi mai profitabile spectacole sportive, un turneu care, de obicei, uneşte lumea întreagă. Iar anul acesta evenimentul este istoric - este prima Cupă Mondială care se va desfăşura în Orientul Mijlociu. Dar, în egală măsură, este plin de controverse: de la chestiunea drepturilor omului, până la moartea muncitorilor imigranţi şi condiţiile chinuitoare pe care mulţi le-au îndurat în Qatar.

Kamal spune că nu a primit încă prima de 7.000 de riali qatarezi (aproximativ 1.922 de dolari) la care ar avea dreptul de la foştii săi angajatori şi nici asigurarea de 7.000 de riali pentru că şi-a rănit două degete la locul de muncă.

„Nu mi s-a spus de ce am fost arestat. Te arestează pur şi simplu”, a povestit el. Când a ajuns în celulă, mai erau acolo 24 de imigranţi nepalezi. I s-a dat o pătură şi o pernă, dar salteaua de pe podea pe care a trebuit să doarmă era plină de ploşniţe. „În închisoare, erau oameni din Sri Lanka, Kerala (India), Pakistan, Sudan, Nepal, Africa, Filipine. Erau În jur de 24-25 de persoane într-o cameră", spune el. „Când m-au urcat în avion, am început să mă gândesc: De ce trimit muncitorii înapoi dintr-o dată? Nu este vorba de una, două, 10 persoane... trimit 150, 200, 300 de muncitori pe un singur zbor. Unii au fost trimişi doar cu hainele de pe ei”, a povestit tânărul nepalez.

Kamal crede că a fost arestat pentru că avea un al doilea loc de muncă, ceea ce este ilegal în conformitate cu Legea muncii din Qatar, care le permite autorităţilor să anuleze permisul de muncă al unui lucrător. El spune că a lucrat două până la patru ore în plus pe zi pentru a-şi suplimenta veniturile, deoarece nu făcea destui bani lucrând şase zile de opt ore pe săptămână.

Un oficial guvernamental din Qatar a declarat pentru CNN: „Orice afirmaţie conform căreia muncitorii sunt încarceraţi sau deportaţi fără explicaţii este falsă. Se iau măsuri doar în cazuri foarte specifice, cum ar fi în cazul în care o persoană participă la violenţe”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce pedeapsă cu închisoarea a primit o femeie care și-a permis să hărțuiască un artist celebru
Ce pedeapsă cu închisoarea a primit o femeie care și-a permis să hărțuiască un artist celebru
O femeie care l-a hărţuit pe cântăreţul Harry Styles a fost închisă şi i s-a interzis să îl vadă pe acesta pe scenă, potrivit news.sky.com. Myra Carvalho, în vârstă de 35 de ani,...
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
#Campionatul Mondial, #Qatar, #poveste, #inchisoare , #Campionatul mondial 2022