Legea Victoria, care reglementează tratamentul cu canabis medicinal în România, dezbătută în Camera Deputaților

Duminica, 12 Martie 2023, ora 09:50
2654 citiri
Legea Victoria, care reglementează tratamentul cu canabis medicinal în România, dezbătută în Camera Deputaților
Legea Victoria, care reglementează consumul de canabis în scop medicinal, dezbătută în Camera Deputaților FOTO Pexels

Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor va dezbate, luni, utilizarea cannabisului în scop medicinal, urmând a fi asculţaţi specialişti din mai multe domenii.

Actul normativ, cunoscut sub numele de ”Legea Victoria”, a fost iniţiat de Alexandra Cârstea, a cărei mamă – Victora - a murit în urmă cu mai mulţi ani din cauza cancerului. De atunci, Alexandra s-a luptat pentru aprobarea legii, dar s-a lovit de repetate amânări.

În Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor vor fi invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, DIICOT, dar şi ai altor instituţii şi se va discuta introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru legalizarea tratamentului cu cannabis medicinal în România.

Actul normativ se numeşte Legea Victoria, iar Alexandra Cârstea este cea care a iniţiat proiectul. Victoria este numele mamei sale, răpusă de cancer în urmă cu mai mulţi ani, pacientă care, din cauza complicaţiilor, nu mai putea utiliza medicaţia clasică şi care ar fi avut nevoie de acest tip de tratament cu cannabis medicinal. Alexandra spune că politicienii români au amânat, timp de patru ani, aprobarea acestei legi care există deja în aproximativ 50 de alte ţări, printre care şi Germania, Marea Britanie, Grecia.

Alexandra Cârstea a avut în toţi aceşti patru ani mai multe întâlniri cu reprezentanţii mai multor instituţii de la noi şi a organizat două conferinţe ştiinţifice internaţionale pe această temă. A organizat cursuri online pentru medici, susţinute de profesorul Michael Barnes din Marea Britanie şi un medic specialist în terapia durerii din Malta şi face parte din 5 asociaţii europene care militează pentru cannabisul medicinal.

Explicaţiile medicului Radu Ţincu, dr de ATI-Toxicologie la Spitalul Floreasca din Capitală. Medicul spune că, înainte de adoptarea unei astfel de legi, trebuie să se ţină cont de câteva elemente extrem de importante: ce boli se pretează la un astfel de tratament, cine sunt cei care prescriu, tipul de reţetă, cine produce planta şi cum circulă aceasta, dar şi educarea populaţiei.

Profesorul Michael Barnes, unul dintre cei mai cunoscuţi neurologi din Marea Britanie, ieşit acum la pensie, dar specializat în tot ceea ce înseamnă cannabis medicinal susține că în Marea Britanie există acum 25.000 de persoane cu cannabis prescris legal. ”Este utilizat pentru durere (aproximativ 50%) şi anxietate şi afecţiuni asociate, cum ar fi sindrom post traumatic (35%) şi apoi probleme neurologice precum scleroză multiplă şi epilepsia. Un număr mic pentru probleme gastrointestinale precum boala Crohn şi pentru ameliorarea simptomelor cancerului”, a afirmat profesorul Michael Barnes.

Medicul a explicat că multor pacienţi cu boli terminale li s-a prescris cannabis legal, pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi analgezia, reducerea anxietăţii, un somn mai bun şi un apetit mai bun.

”În neurologie, poate şi a fost utilizat pentru epilepsie la adulţi şi copii, pentru ameliorarea simptomelor în SM (scleroză multiplă) şi boala Parkinson şi Alzheimer şi pentru unele afecţiuni mai rare, cum ar fi Tourettes, Autism şi ADHD”, a mai explicat profesorul Michael Barnes din Marea Britanie.

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu: Am decis să îmi asum răspunderea în Parlament pe un pachet de măsuri care vizează stoparea risipei bugetare
Marcel Ciolacu: Am decis să îmi asum răspunderea în Parlament pe un pachet de măsuri care vizează stoparea risipei bugetare
Premierul Marcel Ciolacu a transmis marţi, în ziua asumării răspunderii Guvernului, că a decis să îşi asume răspunderea în Parlament pe un pachet de măsuri care vizează stoparea risipei...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#canabis medicinal, #lege, #Camera Deputatilor, #medici, #tratament cancer , #stiri sociale