Armata trimisă să stingă incendiile de pădure scăpate de sub control. Zeci de mii de oameni forțați să părăsească locuințele VIDEO

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 15:11
2575 citiri
Armata trimisă să stingă incendiile de pădure scăpate de sub control. Zeci de mii de oameni forțați să părăsească locuințele VIDEO
Incendiile de pădure din Canada par scăpate de sub control FOTO captură video

Canada a trimis trupe militare joi în provincia sa estică Noua Scoţie pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetaţie ce au forţat peste 18.000 de oameni să îşi părăsească locuinţele, într-o perioadă în care începutul de vară neobişnuit de secetos a provocat incendii în întreaga ţară, informează Reuters.

Provincia Noua Scoţie se confruntă cu două focare ample ce ameninţă comunităţile de la periferia capitalei sale, oraşul Halifax.

În întreaga ţară, 211 de focare continuă să ardă în şapte dintre cele 10 provincii canadiene, iar 82 de focare nu sunt deocamdată controlate, a anunţat Bill Blair, ministrul care coordonează pregătirea pentru situaţii de urgenţă.

Forţele armate canadiene vor furniza echipament şi personal pentru înlocuirea prin rotaţie a pompierilor locali, "care au lucrat neobosit şi contra cronometru pentru a proteja comunităţile din Noua Scoţie", a precizat Bill Blair.

Deşi Canada se confruntă adeseori cu incendii de vegetaţie pe timpul verii, s-a întâmplat foarte rar până acum ca astfel de fenomene să se producă atât de timpuriu în debutul sezonului estival.

Aproximativ 28.000 de canadieni au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele, iar 18.000 dintre ei sunt locuitori din provincia Noua Scoţie, unde meteorologii au prognozat în continuare o vreme călduroasă şi uscată.

"Aceste condiţii, apărute atât de devreme la începutul sezonului cald, sunt fără precedent. Din cauza schimbărilor climatice, evenimente extreme similare ar putea să crească atât în frecvenţă, cât şi în severitate în întreaga ţară", a adăugat Bill Blair în faţa reporterilor canadieni.

În vestul provinciei Alberta au fost semnalate 61 de incendii, din care 16 sunt necontrolate, au precizat oficialii canadieni, în timp ce în provincia Quebec din centrul ţării au fost înregistrate 13 focare, din care două sunt necontrolate, a raportat postul de televiziune CBC News, citând Agenţia pentru prevenirea incendiilor din Quebec.

Peste 500 de familii au fost obligate să-şi părăsească locuinţele după ce flăcările s-au apropiat de comunitatea Chapais din nordul provinciei Quebec, potrivit CBC News.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a anunţat joi seară pe Twitter că Guvernul pe care îl conduce monitorizează cu mare atenţie situaţia din Quebec.

Guvernul federal canadian a trimis trupe militare în Alberta luna trecută pentru a stinge incendiile din acea provincie, în contextul în care Canada a primit şi un ajutor din partea altor ţări în lupta sa împotriva flăcărilor.

Aproximativ 800 de pompieri din Statele Unite au participat la operaţiunile de stingere a incendiilor, în principal în Alberta, în timp ce alţi 100 de pompieri americani sunt aşteptaţi să sosească în Noua Scoţie în zilele viitoare, au precizat oficialii canadieni.

Australia şi Noua Zeelandă au trimis 224 de pompieri, iar Africa de Sud va trimite la rândul ei peste 200 de pompieri.

Guvernul modifică statutul cadrelor militare. Demersul ar trebui să aibă ca efect reducerea deficitului de angajați din armată
Guvernul modifică statutul cadrelor militare. Demersul ar trebui să aibă ca efect reducerea deficitului de angajați din armată
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite condiţii, a...
China dezvoltă drone militare care se pot separa în șase pentru a copleși apărarea inamicului
China dezvoltă drone militare care se pot separa în șase pentru a copleși apărarea inamicului
Oamenii de știință chinezi au dezvoltat o dronă militară capabilă să se împartă rapid în șase unități separate în aer. Drona marchează o descoperire în tehnologia de separare...
#Canada, #padure, #incendii, #armata , #Canada