Canada își propune să întărească relațiile economice cu Uniunea Europeană în fața provocărilor generate de posibilele taxe vamale impuse de administrația Trump. Ministrul canadian al Comerțului, Mary Ng, a declarat pentru Reuters, sâmbătă, că țara vrea să-și diversifice parteneriatele economice, având în vedere noile presiuni comerciale dinspre Statele Unite.
Acordul de liber schimb semnat în 2017 între UE și Canada a dus la o creștere semnificativă a comerțului bilateral, cu un avans de 65%, iar în 2021 cele două entități au stabilit un parteneriat în domeniul materiilor prime. În această perioadă, Mary Ng a avut o întâlnire cu Maros Sefcovic, șeful comerțului UE, după ce vineri s-a întâlnit la Geneva cu Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului.
În cadrul discuțiilor, ministrul canadian a subliniat importanța mineralelor critice și a micilor întreprinderi pentru Uniunea Europeană. De asemenea, UE este interesată să stabilească parteneriate pentru a asigura aprovizionarea cu metale esențiale pentru tranziția energetică, cum ar fi cobaltul, litiul și nichelul, reducându-și astfel dependența de China.
Canada, la rândul său, își concentrează eforturile pentru a-și diversifica exporturile. În acest sens, țara și-a propus în 2018 o țintă ambițioasă de a crește exporturile în afaceri din afaceri externe cu 50% până în 2025, obiectiv pe cale de a fi atins sau chiar depășit. Canada a semnat acorduri comerciale cu Indonezia în decembrie și cu Ecuadorul săptămâna trecută, în timp ce intensifică acțiunile în regiunea Indo-Pacific. Mary Ng conduce o delegație formată din peste 200 de întreprinderi în Australia, Singapore și Brunei.
În fața amenințărilor din partea președintelui american, Ottawa nu a ezitat să semnaleze că va reacționa ferm, inclusiv prin taxe de retorsiune și acțiuni legale, în urma anunțului făcut de Donald Trump privind impunerea unor tarife pentru Canada și Mexic. Totuși, implementarea acestor măsuri a fost amânată pentru o perioadă de 30 de zile.
Trump, însă, a continuat cu amenințările, anunțând vineri că va introduce noi tarife „reciproce” săptămâna viitoare, prin care va ridica taxele pentru importurile din alte țări pentru a le echivala cu tarifele impuse asupra produselor americane. În acest context, Trump a spus că noile măsuri comerciale vor restabili echilibrul și vor rezolva deficitele comerciale ale SUA, având ca scop crearea unor condiții de schimb echitabile între țări.
Deși președintele american nu a indicat concret care vor fi țările vizate de noile tarife, a menționat că Japonia ar putea fi o opțiune dacă deficitul comercial între SUA și această țară nu va dispărea. La începutul săptămânii, Trump a arătat clar că Uniunea Europeană se află pe lista sa, subliniind că blocul european „va face față cu siguranță unor tarife vamale destul de curând”, având în vedere diferențele de tarif asupra autoturismelor americane și europene.
În această săptămână, au intrat în vigoare tarifele de 10% impuse de Statele Unite pentru produsele din China, în timp ce taxele de 25% pentru Mexic și Canada au fost suspendate pentru 30 de zile.