Ministrul Afacerilor Externe din Canada vine la București. Se va întâlni cu Klaus Iohannis și Bogdan Aurescu

Luni, 07 Martie 2022, ora 08:00
2740 citiri
Ministrul Afacerilor Externe din Canada vine la București. Se va întâlni cu Klaus Iohannis și Bogdan Aurescu
Ministrul canadian al Afacerilor Externe, Melanie Joly FOTO Facebook/Melanie Joly

Ministrul Afacerilor Externe canadian, Melanie Joly, efectuează luni o vizită oficială în România, la invitaţia lui Bogdan Aurescu.

Cu această ocazie, Melanie Joly va fi primită la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.

Tot luni, sunt programate consultări politice între Bogdan Aurescu şi omologul său canadian.

Potrivit MAE, invitaţia privind vizita în România a fost transmisă cu ocazia convorbirii telefonice a celor doi miniştri din 12 februarie şi reiterată cu prilejul întâlnirii din 20 februarie, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, vizita desfăşurându-se şi în continuarea interacţiunilor recente din cadrul ministerialei de externe a NATO şi reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care au avut loc vineri, la Bruxelles.

Pe dimensiunea bilaterală, miniştrii se vor referi la marcarea celebrării celor 55 de ani de relaţii neîntrerupte dintre România şi Canada în 2022 şi la necesitatea valorificării potenţialului cooperării bilaterale, cu caracter strategic, pe toate dimensiunile ei, arată MAE.

Şefii celor două diplomaţii vor avea un schimb substanţial de opinii despre evoluţiile generate de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi consecinţele umanitare şi de securitate ale acesteia.

Cei doi miniştri vor discuta despre gestionarea eficientă şi coerentă a crizei umanitare, prin implicarea promptă a instituţiilor europene, a statelor membre UE şi a altor parteneri like-minded precum Canada, Regatul Unit sau SUA.

Totodată, miniştrii Aurescu şi Joly vor sublinia necesitatea cooperării transatlantice strânse pe toate dimensiunile relevante în contextul conflictului din Ucraina. În acest sens, pe baza discuţiilor din cadrul reuniunii ministeriale extraordinare NATO din 4 martie de la Bruxelles, cei doi şefi ai diplomaţiilor vor vorbi despre necesitatea regândirii elementelor fundamentale ale posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic - propusă şi argumentată de ministrul român de Externe în cadrul reuniunii NATO menţionate -, date fiind diferenţele majore ale contextului de securitate faţă de momentul în care aceasta a fost proiectată, precizează MAE.

Eveniment Quarterly Report

Simona Halep a pus gând rău firmei de la care a luat medicamentul contaminat: "Va fi sfârșitul lor"
Simona Halep a pus gând rău firmei de la care a luat medicamentul contaminat: "Va fi sfârșitul lor"
Simona Halep a dat în judecată compania canadiană, de la care a luat suplimentul contaminat și cere despăgubiri uriașe, aproximate la circa zece milioane de dolari. Avocatul lui Halep a...
FIFA a anunţat stadioanele pentru Cupa Mondială din 2026. Turneul se ține în trei țări și crește numărul echipelor
FIFA a anunţat stadioanele pentru Cupa Mondială din 2026. Turneul se ține în trei țări și crește numărul echipelor
Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a anunţat, miercuri, cele 16 stadioane care vor găzduit meciurile Cupei Mondiale din 2026, organizată în comun de Canada, Mexic şi Statele Unite,...
#Canada, #Ministerul Afacerilor externe , #Canada