Ucraina și-a dat acordul pentru începerea măsurătorilor pe Canalul Bîstroe. Grindeanu: ”Este timpul să se facă lumină”

Marti, 21 Martie 2023, ora 13:21
3091 citiri
Ucraina și-a dat acordul pentru începerea măsurătorilor pe Canalul Bîstroe. Grindeanu: ”Este timpul să se facă lumină”
Canalul Bâstroe FOTO Wikipedia

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Scrioşteanu a anunțat marți, 21 martie, că Ucraina și-a dat acordul pentru a măsura adâncimea canalului Bîstroe.

”S-a primit acceptul şi pentru Bîstroe şi pentru restul din Braţul Chilia care nu era încă măsurat, plus încă câteva devieri din Braţul Bîstroe, gen Solomonov, un canal care poate fi navigabil. În total, încă 65 de kilometri de canal şi braţ care vor fi măsurate în perioada următoare”, a declarat secretarul de stat pentru News.ro

El a precizat că ”s-a convenit că se vor folosi de data aceasta nave şi echipamente ucrainene, iar noi punem experţi la dispoziţie”.

”Este o chestiune de reciprocitate, cum am folosit pe Chilia, acolo unde braţul este comun, având în vedere că este teritoriu exclusiv ucrainean şi nu este graniţă comună pe aceste zone, mai sigur este să folosim navele şi echipamentele ucrainene”, a explicat oficialul din Ministerul Transporturilor.

Scrioşteanu estimează că măsurarea celor 65 de kilometri din Braţul Bîstroe ar trebui să dureze aproximativ 7-10 zile.

Sorin Grindeanu: ”Este timpul să se facă lumină”

Ministrul Sorin Grindeanu a salutat intenţia Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bîstroe.

Într-o postare pe Facebook, el a transmis că ”după săptămâni întregi de controverse, este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală.”

”Salut intenţia Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bîstroe! După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală!”, a scris ministrul.

Sorin Grindeanu precizează că partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român.

”În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe braţul Chilia (partea ucraineană) între km 22 şi km 116. Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul braţului Chilia cuprins între km 11 şi km 22, dar şi pe canalul Bîstroe”, a mai scris el.

Ministrul Transporturilor a subliniat că, ”în condiţiile în care inclusiv reprezentanţii Comisiei Europene au susţinut solicitările României, este în interesul ambelor state să fie clarificată situaţia dragajelor efectuate de Ucraina pe tot braţul Chilia şi pe canalul Bîstroe”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Deputatul mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit: ”Sunt uzate moral și fizic”
Deputatul mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit: ”Sunt uzate moral și fizic”
Deputatul Ovidiu Ganț de la FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din România), care s-a plâns în septembrie 2023 că a fost mușcat de ploșnite într-un tren cu care călătorea de la...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#Canalul Bastroe, #masuratori, #Sorin Grindeanu, #Ministrul Transporturilor, #ionel scriosteanu, #bratul chilia , #Ucraina