Canalul-Dunăre București beneficiază de o nouă șansă la finalul acestui an, odată cu încheierea studiului de fezabilitate. Proiectul în valoare de 5 miliarde de euro ar putea trece la faza de proiectare în 2025, după ce guvernul aprobă coridorul de expropriere pe cauză de utilitate publică.
În cadrul proiectului „Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe”, studiul de fezabilitate va stabili coridorul de expropriere pentru realizarea lucrărilor, iar următorul pas ar fi aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei de către guvern.
Florin Goidea, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) Constanţa SA, a explicat că proiectul va fi derulat de Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
„După obţinerea tuturor avizelor solicitate prin certificatele de urbanism, în funcţie de constrângerile impuse de instituţiile emitente, se va stabili perioada necesară pentru proiectarea şi executarea lucrărilor. Dat fiind anvergura investiţiei, se va analiza împreună cu proiectantul prezentarea unui plan de implementare, astfel încât durata finalizării investiţiei să fie cât mai mică”, a explicat Florin Goidea, directorul general CN ACN, citat de cugetliber.ro.
Lucrările la Canalul Dunăre-București erau finalizate în proporție de 70% în 1989, dar mare parte din construcție s-a deteriorat în ultimii 35 de ani.
Ideea unui canal care să permită transportul de persoane și mărfuri de la Dunăre până în capitală datează însă de pe vremea Regelui Carol I. Primul proiect a fost realizat în 1880 de inginerul Nicolae Cucu și lega Capitala de Oltenița.
Dunarea si afluentii sai romanesti sunt la cote minime de peste 5... Vezi tot