Grupul conservator format din Uniunea Creștin-Democrată și filiala ei bavareză Uniunea Creștin-Socială vor să își stabilească candidatul pentru funcția de cancelar. Lupta se duce între două numele grele.
După alegerea lui Friedrich Merz în funcția de președinte al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) la sfârșitul lunii ianuarie 2022, conservatorii au subliniat că acesta are întâietate asupra candidaturii pentru funcția de cancelar. Observatorii așteaptă însă cu nerăbdare desemnarea candidatului conservator, care – după cum afirmă Merz – ar trebui să se întâmple după alegerile din landul Brandenburg din 22 septembrie.
Tensiunea iscată în jurul desemnării candidatului conservator pentru Cancelaria Federală este mai puțin vina lui Merz și mai mult a liderului creștin-social Markus Söder. Premierul Bavariei este mai vehement chiar și decât Merz atunci când cere mătrășirea coaliției dintre social-democrați, Verzi și liberali condusă de Olaf Scholz ori când respinge la modul categoric orice colaborare cu ecologiștii. Ambii oameni politici se remarcă însă prin folosirea unui limbaj tăios, pe care fosta cancelară și lideră creștin-democrată, Angela Merkel, nu l-ar fi adoptat în veci.
La începutul lui septembrie, Söder comenta chestiunea desemnării candidatului conservator pentru funcția de cancelar cu prilejul unui discurs rostit într-un cort de bere la "Gillamoos", un mare târg din zona rurală a Bavariei, între Regensburg și Ingolstadt. El a spus: "Nu m-aș eschiva de la asumarea responsabilității pentru țara noastră". Confruntat câteva ore mai târziu cu afirmațiile colegului bavarez, Merz a încercat să le minimalizeze. Declarația lui Söder nu are "valoare de noutate", a spus el la Berlin, stârnind zâmbete ziariștilor.
Asistăm la o competiție între două animale politice alfa, Merz și Söder, care au imprimat o notă mai conservatoare partidelor lor. Această competiție face parte din structura neobișnuită a CDU/CSU, două partide independente, dar care împreună formează un grup parlamentar în Bundestag.
În timp ce Uniunea Creștin-Socială (CSU) există doar în Bavaria, sora creștin-democrată este reprezentată în toate celelalte landuri federale. Ele au convenit întotdeauna asupra unui candidat comun pentru funcția de cancelar. În general, acesta a provenit din CDU. În 1980, CSU îl propunea pe Franz-Josef Strauß iar în 2002 pe Edmund Stoiber, dar ambii aveau să fie învinși de un rival social-democrat. Söder, care l-a admirat pe Strauß și a fost susținut de Stoiber în ascensiunea sa în CSU, a dorit să candideze din partea Uniunii CDU/CSU încă din 2021, dar s-a văzut învins în cadrul unei decizii preliminare interne în favoarea lui Armin Laschet, pe care bavarezul încă îl mai vorbește de rău. Începând din 2021, cancer federal este politicianul social-democrat Olaf Scholz.
Thomas Biebricher, politolog din Frankfurt, consideră alegerea candidatului drept "o decizie fundamentală". Acest lucru este valabil nu numai pentru grupul CDU/CSU în sine, ci și pentru sistemul german de partide în ansamblu, spune el pentru DW. Biebricher, care predă la Universitatea din Frankfurt pe Main, a publicat anul trecut lucrarea "Centru/Dreapta – Criza Internațională a Conservatorimului”, în care explică ascensiunea partidelor de dreapta în Europa după 1990.
Este de remarcat în context că atât Markus Söder, cât și Friedrich Merz au provocat rumoare în timpul acestei veri cu declarații uneori ambigue iar alteori în mod categoric populiste.
Multe sondaje relevă că Söder se bucură de mai multă popularitate decât Merz, care se confruntă cu un grad de aprobare mai degrabă scăzut în propriul partid. În cel mai recent sondaj ARD Deutschlandtrend realizat de infratest dimap, eventuala desemnare a lui Söder pentru funcția de cancelar se bucură de aprobare a 41 la sută dintre respondenți. Merz, pe de altă parte, a obținut doar 23 la sută, un rezultat mai slab chiar și decât cel obținut de premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, Hendrik Wüst, unul dintre adjuncții săi în calitate de lider al CDU.
Biebricher este la curent cu sondajele și cu avansul lui Söder, dar are îndoieli că acest lucru va fi luat în considerare de cei care iau decizii în CDU. În CDU încă există "rezerve majore cu privire la Markus Söder și la comportamentul său în timpul campaniei electorale din 2021”, când lumea a asistat la o ”adevărată confruntare" între rivalii Laschet și Söder, provocată de egocentrismul liderului bavarez. "Chestiunea asta a lăsat urme. Este încă vie în mintea multor creștin-democrați”, spune expertul.
Apoi, în pofida rezultatelor mai bune în sondaje, nu Söder este persoana care poate să decidă. Acest lucru s-ar putea întâmpla doar în cazul în care rivalul său Merz ar face o greșeală crucială, de pildă în supravegherea dificilelor negocieri privind formarea unui guvern după alegerile din landurile din estul Germaniei. Oricine ar deveni candidatul principal al CDU/CSU, spune Biebricher, tonul reprezentanților conservatori, în special în ceea ce privește politica de migrație, va fi în mod clar mai aspru. Din acest punct de vedere, Söder are ”talentul necesar”.
Candidatul aflat pe locul al treilea în sondaje nu stă mai rău decât liderul partidului, Merz. Hendrik Wüst (49 de ani) nu are experiență în Bundestag, dar se bucură de respect în postura de premier al Renaniei de Nord-Vestfalia, cel mai populat land federal. Wüst preferă să evite agitația stârnită de căutarea de candidați și de schimbul de replici între cei doi candidați mai în vârstă. Într-un interviu oferit "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (7 septembrie), el a evitat întrebările repetate privind ambițiile sale de candidat. "Când vrei să câștigi alegeri", spune Wüst, "este întotdeauna o idee bună să ai o bază largă de sprijin. Acest lucru este valabil mai ales pentru un partid de natură federală precum CDU”. În comparație cu ieșirile celorlalți doi candidați, această afirmație vine parcă din partea unui om de stat.
Biebricher crede că este posibil ca și Wüst să joace un rol în cursă. Dacă Merz "suferă daune majore și nu mai este viabil ca pretendent la funcția de cancelar din cauza evoluțiilor care au urmat alegerilor din Saxonia, Turingia și Brandenburg, atunci cu siguranță nu toată lumea din CDU se va alătura imediat lui Markus Söder. Mulți se vor îndrepta spre Wüst, deoarece s-au săturat deja de Söder". Politologul crede însă că Merz, în vârstă de 68 de ani, ar putea juca bine rolul de "constructor de punți generaționale către o nouă eră a CDU". Biebricher spune că mulți conservatori i-ar acorda cu siguranță credit pentru acest lucru lui Merz.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.