De ce bărbații au un risc mai mare de cancer. ”Secretul” care le ferește pe femei de teribila boală

Miercuri, 17 August 2022, ora 01:33
5567 citiri
De ce bărbații au un risc mai mare de cancer. ”Secretul” care le ferește pe femei de teribila boală
Barbat FOTO / unsplash

Bărbații suferă de cele mai multe tipuri de cancer mai des decât femeile. Cercetările recente sugerează un motiv genetic pentru aceste diferențe.

Însă, și stilul de viață, și comportamentul față de problemele medicale pot duce la mai multe decese cauzate de cancer în rândul bărbaților.

Rolul cromozomului X și amânarea prezentării la medic

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a explicat pentru Ziare.com de unde vine această diferență și care este ”secretul” femeilor care le ferește de cancer.

”În general, speranța de viață a bărbaților este mai mică decât a femeilor, iar cancerul este un contributor major din această perspectivă: sunt tipuri de cancer care afectează într-o măsură mai mare bărbații decât femeile.

Pe de o parte, explicațiile acestei diferențe constau în stilul de viață mai puțin sănătos, dar mai frecvent întâlnit la bărbați - fumatul, consumul de alcool și alimentația nesănătoasă contribuie la apariția a aproape 20 de tipuri de cancer (întâlnite cu o frecvența mai mare la bărbați).

Pe de altă parte, date mai noi sugerează că femeile ar beneficia, în unele cazuri, de protecția oferită de genele de pe cel de-al doilea cromozom X (care în unele situații pot fi activate și, astfel, exercita un efect protector, aspect imposibil la bărbați, care au un cromozom Y alaturi de X).

Deloc de neglijat însă este și aspectul comportamental - bărbații se prezintă la medic mult mai tărziu decât femeile, ceea ce face că prevenția și depistarea precoce a leziunilor precanceroase să fie mult mai puțin probabilă la bărbați în comparație cu femeile.

Un studiu al Asociației Europene de Urologie a arătat că trec până la 2 ani de când un bărbat poate avea simptome asociate aparatului urinar (urinare frecventă, în cursul nopții, însoțită de sângerări) și până când se prezintă la medic. În acești doi ani se pierd multe oportunități care ar putea reduce impactul bolilor (și al cancerului, implicit) la nivelul bărbaților”, a explicat dr. Marius Geantă.

Anul trecut, 20 de milioane de cetățeni ai lumii au fost diagnosticați cu cancer și 10 milioane au murit, dintre aceștia, 2,7 milioane de persoane diagnosticate și 1,3 milioane de persoane decedate sunt cetățeni Europeni, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. În România, aproximativ 98.000 de persoane pe an primesc diagnosticul de cancer.

Se estimează că până în anul 2035, numărul de îmbolnăvirii de cancer în Uniunea Europeană va crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces.

Cu toate acestea există o șansă pentru pacienții oncologici. Tratamente inovatatoare sunt deja aplicate chiar și în spitalele din România.

Dr. Marius Geantă este co-Fondator și președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină, membru al European Cancer Organisation și al consorțiului All.Can, precum și lider al Grupului de Lucru “Education, Empowerment and Engagement” al Consorțiului International pentru Medicină Personalizată. În același timp, face parte din grupul de lucru pentru Planul Național pentru Controlul Cancerului.

Citește și:
Încă un fotbalist din Bundesliga a fost depistat cu cancer la testicule
Încă un fotbalist din Bundesliga a fost depistat cu cancer la testicule
După Sébastien Haller, de la Borussia Dortmund, un alt fotbalist din Bundesliga a fost depistat cu cancer la testicule. Este vorba despre fotbalistul olandez al echipei Hertha Berlin,...
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fac o vizită în Japonia, unde vor avea mai multe întâlniri oficiale şi vor participa la funeraliile de stat ale...