Alimentația joacă un rol esențial în a evita îmbolnăvirea, dar și în tratamentul pentru cancerul colorectal, al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat în Europa. În timp ce ratele generale ale persoanelor diagnosticate cu această boală au scăzut, cancerul colorectal apare cu o rată din ce în ce mai mare la persoanele tinere.
Din cauza acestei creșteri, Societatea Americană de Cancer a redus vârsta recomandată de screening în 2021 de la 50 la 45 de ani.
Alimentele pe care le consumați și stilul de viață influențează nivelul riscului de cancer și capacitatea corpului de a preveni această boală. Unele studii de cercetare în domeniul cancerului au descoperit că persoanele care mănâncă sănătos, fac activitate fizică regulată, mențin o greutate sănătoasă și limitează consumul de alcool își pot reduce șansele de boli colorectale cu mai mult de o treime, scrie G4Food.ro.
Ce alimente să alegeți sau să pierdeți pentru a obține o dietă echilibrată pentru prevenirea cancerului colorectal
Există, potrivit uchealth.com, o serie de alimente care ne-ar putea ajuta în prevenirea cancerului colorectal, dar, așa cum era de așteptat, totul ține de un întreg stil de viață sănătos.
În general, riscul pe parcursul vieții de a dezvolta cancer colorectal este de aproximativ un caz din 23 pentru bărbați și un caz din 26 pentru femei.
Cu toate acestea, riscul fiecărei persoane poate fi mai mare sau mai mic, în funcție de următorii factori de risc:
Obezitate
Activitate fizică scăzută
Cură de slăbire
Fumat
Consumul de alcool
Vârstă
Antecedente personale sau familiale de polipi colorectali sau cancer colorectal
Condiții preexistente
Context rasial sau etnic
Alegeri alimentare zilnice pentru prevenirea cancerului colorectal
Stacy Shawhan, specialistă în nutriție oncologică la Universitatea din Cincinnati Cancer Center, știe cât de importantă poate fi dieta în lupta împotriva bolilor sau în tratarea cancerului. De aceea, ea a întocmit o listă de alimente ce pot preveni cancerul.
Conform acesteia, cele mai bune alimente în acest sens sunt ovăzul, iaurtul, citricele, ardeiul gras și peștele.
Consumă alimente bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală sau orezul brun, și fasole și leguminoase, cum ar fi soia, lintea, mazărea, fasolea. Acestea sunt surse excelente de proteine, fibre, vitamina B și vitamina E.
Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, „consumul de leguminoase dietetice reduce riscul de cancer colorectal”.
Menținerea unei diete hrănitoare. Mănâncă alimente pe bază de plante. Fă alegeri alimentare sănătoase, cum ar fi legume, cereale integrale, leguminoase (fasole) și nuci.
Consumă, cu moderație, proteine slabe, cum ar fi peștele și carnea de pasăre și alege produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Bea multă apă. Rămâi hidratat – asigură-te că organismul tău primește suficiente lichide în fiecare zi. Majoritatea ar trebui să provină din băuturi fără cofeină.
Mănâncă mai multe lactate. Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, există dovezi puternice că un consum mare de lactate poate fi protector împotriva cancerului colorectal.
Ce alimente trebuie evitate ca să ții departe cancerul colorectal
Evită alcoolul.
Alcoolul crește riscul de a dezvolta celule canceroase. Se transformă în compuși care cauzează cancer în organism, care pot deteriora, de asemenea, mucoasa celulară a colonului.
Regândește-ți comanda de fast-food.
În mod tradițional, fast-food-ul este foarte procesat, sărac în nutrienți și poate contribui la obezitate, ceea ce crește riscul de cancer. Dacă te grăbești și trebuie să iei prânzul din mers, încearcă un restaurant care folosește ingrediente proaspete și oferă fructe, legume sau cereale integrale ca garnitură.
Limitează produsele cu încărcături glicemice ridicate.
Alimente precum orezul alb, tăițeii, prăjiturile și zahărul au o mulțime de carbohidrați rafinați și zaharuri. Nu trebuie să renunți total la aceste produse, ci să încerci să limitezi consumul, deoarece cercetătorii au descoperit o legătură clară și directă între alimentele cu încărcătură glicemică mare și cancerul colorectal. Acestea declanșează o tendință mai mare spre rezistența la insulină.
Mănâncă mai puțină carne roșie și carne procesată.
Carnea procesată și carnea roșie, cum ar fi carnea de delicatese sau hot dog, pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer de colon. Acest lucru se datorează prezenței unor compuși precum aminele heterociclice (HCA) și hidrocarburile aromatice policiclice (PAH), care sunt create atunci când carnea roșie este gătită la temperaturi ridicate. În plus, compușii din carnea roșie, cunoscuți ca produse finale de glicație avansată (AGE), au fost legați de apariția inflamației în organism, care poate duce, de asemenea, la un risc crescut de cancer colorectal.