De ce boala unui organ de 80 de grame din corp este atât de mortală: Experții au descifrat misterul

Vineri, 12 Aprilie 2024, ora 02:00
18148 citiri
De ce boala unui organ de 80 de grame din corp este atât de mortală: Experții au descifrat misterul
Înbolnăvirea unui mic organ din corp, pancreasul, duce la moarte prematură FOTO: Pancan

O boală gravă care afectează un mic organ de numai 80 de grame din corpul uman are o rată foarte ridicată de mortalitate în rândul oamenilor. Experții au descifrat misterul acestui fapt neobișnuit: motivul principal al numărului mare de decese datorate cancerului de pancreas îl reprezintă tendința de a depista afecțiunea doar în stadiile avansate.

Detectarea precoce a cancerului pancreatic poate îmbunătăți semnificativ rezultatul, dar absența unor instrumente eficiente de screening întârzie această posibilitate. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și cancerul de colon, în prezent nu există niciun test de screening pentru cancerul pancreatic, care s-a dovedit suficient de fiabil pentru a justifica utilizarea sa de rutină în populația generală, potrivit Moffitt.

Mulți experți cred că utilizarea instrumentelor disponibile în prezent, cum ar fi imagistica și analizele de sânge, pentru screening-ul în masă a persoanelor sănătoase, fără simptome de cancer pancreatic, ar face mai mult rău decât bine. De exemplu, ar produce probabil un număr mare de rezultate fals pozitive, ceea ce duce la teste inutile și anxietate fără niciun beneficiu semnificativ.

Un diplomat din SUA avertizează: Două țări din Est terfelesc America, în văzul lumii

Motivul principal pentru rata ridicată a mortalității asociate cu cancerul pancreatic este tendința acestuia de a rămâne asimptomatică în stadiile incipiente. Deoarece nu există un test de screening de rutină disponibil, furnizorii de asistență medicală trebuie să se bazeze în mare parte pe identificarea simptomelor pentru a pune un diagnostic.

Cu toate acestea, simptome vizibile, cum ar fi galbenul pielii și al ochilor (icter), durerea abdominală și pierderea în greutate, de obicei, nu se dezvoltă până când o tumoare pancreatică a progresat într-un stadiu avansat, ceea ce face mai dificil de detectat și tratat. Ca toate tipurile de cancer, un diagnostic în stadiu avansat al cancerului pancreatic reduce probabilitatea unei intervenții de succes.

Cancerul pancreatic este renumit pentru comportamentul său agresiv, incluzând atât invazia locală, cât și metastaza. Adesea, cancerul începe în celulele exocrine care căptușesc canalele pancreatice, unde o tumoare canceroasă poate invada rapid structurile din apropiere, cum ar fi canalul biliar, duodenul și vasele de sânge.

Cum stai departe de bolile de inimă: Trebuie să înlături un obicei dăunător zilnic, făcut în casă

În plus, celulele canceroase se pot desprinde de tumora primară din pancreas, pot intra în fluxul sangvin sau în sistemul limfatic, pot călători în tot corpul și pot forma tumori secundare în organe și țesuturi îndepărtate, cum ar fi ficatul, plămânii și peritoneul. Acest lucru poate limita opțiunile de tratament și poate reduce eficacitatea intervenției chirurgicale.

Cancerul pancreatic ridică unele provocări unice în ceea ce privește tratamentul. Deși intervenția chirurgicală este adesea cea mai eficientă abordare pentru multe tipuri de cancer, poate fi mai puțin fezabilă pentru cancerul pancreatic din cauza locației sensibile a pancreasului, care este situat în apropierea vaselor de sânge și a altor structuri vitale din cavitatea abdominală.

Mai mult, chimioterapia și radioterapia pot avea un succes limitat în controlul cancerului pancreatic avansat. Acestea fiind spuse, tratamentul cancerului pancreatic continuă să evolueze.

Cunoașterea factorilor lor de risc, inclusiv istoricul familial și sindroamele genetice moștenite. A face alegeri sănătoase, cum ar fi renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Învățați să recunoașteți simptomele, cum ar fi icterul, și discutarea oricăror modificări neobișnuite cu un medic.

Descoperire epocală a savanților americani: Metodă care distruge 99% din celule canceroase

Cu toate astea, o descoperire de ultimă oră susține că un test de sânge pare capabil să detecteze cancerele pancreatice în stadiu incipient cu o acuratețe de până la 97%, arată un nou studiu, scrie UPI.

„Cancerul pancreatic este una dintre cele mai fatale afecțiuni maligne, în mare parte pentru că majoritatea pacienților sunt diagnosticați numai după ce cancerul a metastazat deja”, a declarat cercetătorul principal Ajay Goel, director la City of Hope Cancer Center din Statele Unite.

Testul de sânge a detectat: 93% dintre cancerele pancreatice în rândul participanților din SUA, 91% dintre cancerele pancreatice în rândul sud-coreenilor și 88% dintre cancerele pancreatice din grupul chinez.

Cancerele pancreatice în stadiul 1 sunt limitate la organ, în timp ce acelea din stadiul 2 s-au răspândit la ganglionii limfatici din apropiere, dar nu în altă parte. „Abordarea noastră oferă un test de biopsie lichidă superior măsurării CA19-9 numai pentru boala în stadiu incipient”, a spus Goel.

Quarterly Report - Editia 4

Bătălia giganților farma. Cum a ajuns AstraZeneca să îi plătească daune de peste 107 milioane de euro companiei Pfizer
Bătălia giganților farma. Cum a ajuns AstraZeneca să îi plătească daune de peste 107 milioane de euro companiei Pfizer
AstraZeneca datorează Pfizer daune de 107,5 milioane de dolari, potrivit deciziei unui juriu federal din Delaware, care a constatat că medicamentul de succes Tagrisso al AstraZeneca a încălcat...
AUR atacă UDMR ca răspuns la politica partidului lui Viktor Orban. Declarațiile care i-a înfuriat pe extremiștii lui Simion
AUR atacă UDMR ca răspuns la politica partidului lui Viktor Orban. Declarațiile care i-a înfuriat pe extremiștii lui Simion
Liderii AUR au reluat, în plină campanie electorală, retorica anti-maghiară și atacurile la adresa UDMR după ce Fidesz, formațiunea premierului Ungariei Viktor Orban, ar fi negat partidului...
#cancer pancreas, #cancer pancreas descoperire, #cancer pancreas teste, #pancreas, #cancer, #cancer pancreas diagnostic , #stiri externe