Pastila care reduce riscul de deces din cauza cancerului pulmonar. Studiu global cu rezultate „impresionante”

Duminica, 04 Iunie 2023, ora 16:50
3539 citiri
Pastila care reduce riscul de deces din cauza cancerului pulmonar. Studiu global cu rezultate „impresionante”
FOTO Arhivă Ziare.com

O pastilă luată o dată pe zi reduce riscul de a muri din cauza cancerului pulmonar la jumătate, conform rezultatelor „impresionante” şi „fără precedent” ale unui studiu global de zece ani.

Administrarea medicamentului osimertinib după o intervenţie chirurgicală a redus dramatic riscul de deces al pacienţilor cu 51%, au arătat rezultatele prezentate la cea mai mare conferinţă de cancer din lume, scrie The Guardian.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, generând aproximativ 1,8 milioane de decese pe an. Rezultatele studiului în stadiu avansat, condus de Universitatea Yale, au fost prezentate la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Oncologie Clinică (Asco) din Chicago.

„În urmă cu treizeci de ani, nu puteam face nimic pentru aceşti pacienţi”, a spus dr. Roy Herbst, director adjunct al Yale Cancer Center şi autorul principal al studiului. „Acum avem acest medicament puternic”. „Cincizeci la sută este o mare problemă în orice boală, şi cu siguranţă într-o boală precum cancerul pulmonar care a fost de obicei foarte rezistent la terapii”.

Studiul Adaura a implicat pacienţi cu vârste cuprinse între 30 şi 86 de ani din 26 de ţări şi a analizat dacă pilula ar putea ajuta pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cea mai comună formă a bolii.

Toţi cei din studiu au avut o mutaţie a genei EGFR, care se găseşte în aproximativ un sfert din cazurile globale de cancer pulmonar şi reprezintă până la 40% din cazurile din Asia. O mutaţie EGFR este mai frecventă la femei decât la bărbaţi şi la persoanele care nu au fumat niciodată sau au fumat puţin.

Vorbind la Chicago, Herbst a spus că rezultatele „incitante” au adăugat o greutate enormă constatărilor anterioare din acelaşi studiu care a arătat că pilula înjumătăţeşte şi riscul de reapariţie a bolii.

Herbst, decanul asistent pentru cercetare translaţională la Yale School of Medicine, a spus că pilula s-a dovedit o „schimbare a practicii” şi ar trebui să devină „standardul de îngrijire” pentru un sfert dintre pacienţii cu cancer pulmonar din întreaga lume cu mutaţia EGFR.

Unii pacienţi din Marea Britanie, SUA şi alte ţări au acces la medicament, a spus el, dar ar trebui să beneficieze de acesta mai mulţi.

Nu toţi cei diagnosticaţi cu cancer pulmonar sunt testaţi pentru mutaţia EGFR, care trebuie să se schimbe, a spus Herbst, având în vedere concluziile studiului. „Acest lucru întăreşte şi mai mult nevoia de a identifica aceşti pacienţi cu biomarkeri disponibili în momentul diagnosticării şi înainte de începerea tratamentului”.

Tratamentul după o intervenţie chirurgicală cu osimertinib, cunoscut şi sub numele de Tagrisso şi produs de AstraZeneca, „a scăzut semnificativ” riscul de deces la pacienţii cu cancer pulmonar, au arătat rezultatele studiului. „Adjuvantul osimertinib a demonstrat un beneficiu de supravieţuire global fără precedent, foarte semnificativ statistic şi semnificativ clinic la pacienţi”, se arată în raport.

După cinci ani, 88% dintre pacienţii care au luat pilula zilnic, după extirparea tumorii, erau încă în viaţă, comparativ cu 78% dintre pacienţii trataţi cu un placebo. În general, a existat un risc de deces cu 51% mai mic pentru cei care au primit osimertinib comparativ cu cei care au primit placebo.

Beneficiul de supravieţuire „a fost observat în mod constant” într-o analiză a tuturor subgrupurilor de studiu, inclusiv a celor cu cancer pulmonar în stadiul unu, stadiul doi şi stadiul trei. Chimioterapia a fost administrată la 60% dintre cei din studiu, fiind observată supravieţuirea datorată osimertinibului, indiferent dacă a fost primită chimioterapie anterior.

„Este greu de exprimat cât de importantă este această descoperire şi cât de mult a fost nevoie pentru a ajunge aici”, a spus Dr. Nathan Pennell, un expert Asco care nu a fost implicat în studiu. „Acest lucru arată o îmbunătăţire fără echivoc, extrem de semnificativă a supravieţuirii”.

Aproximativ două treimi din cei 682 de pacienţi din studiu erau femei. Aproximativ două treimi dintre pacienţi nu aveau nici un istoric privind fumatul, ceea ce sugerează că pilula funcţionează pentru fumătorii şi nefumătorii diagnosticaţi cu cancer pulmonar.

Angela Terry, preşedintele EGFR Positive UK, o organizaţie de caritate împotriva cancerului pulmonar, a declarat că descoperirile au fost „foarte semnificative”.

„O rată de supravieţuire de 88% la cinci ani este o ştire incredibil de pozitivă”, a spus ea. „A avea acces la un medicament a cărui eficacitate este dovedită şi ale cărui efecte secundare sunt tolerabile înseamnă că pacienţii pot avea încredere şi se pot bucura de o calitate bună a vieţii pentru mai mult timp”.

Ce mașini conduc cei mai deștepți oameni din lume. Un nou studiu realizat în Marea Britanie
Ce mașini conduc cei mai deștepți oameni din lume. Un nou studiu realizat în Marea Britanie
O nouă cercetare dezvăluie mărcile de mașini pe care le conduc cei mai deștepți oameni. Comunitatea științifică încearcă să găsească legătura dintre inteligență și marca...
Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Senatorul AUR Sorin Lavric l-a omagiat pe Tache Rodas, lider al unei grupări legionare și deținut politic, în cadrul unei declarații politice din Parlamentul României, de pe 13 septembrie....
#cancer pulomonar, #pastila, #studiu , #tratament cancer