O femeie susține că medicii i-au confundat boala terminală cu simptomele unui mușchi întins.
Holly Bedford, din Torquay, Anglia, fost diagnosticată cu melanom malign — una dintre cele mai letale forme de cancer de piele — în 2019, la doar 27 de ani.
După ce i-a fost îndepărtată rapid alunița canceroasă, specialista în educație timpurie a primit undă verde de la medici. Totuși, în martie, anul acesta, la 32 de ani, a dezvoltat o tuse persistentă.
După ce antibioticele nu au avut efect, a mers în repetate rânduri la medicul de familie, unde susține că i s-a spus că tusea se datora unui virus și apoi unui mușchi întins.
Abia la a patra vizită și după ce a insistat să i se facă o investigație mai detaliată, i s-a oferit o radiografie.
Medicii au descoperit că de fapt cancerul i-a revenit și au diagnosticat-o cu melanom în stadiul patru, ceea ce înseamnă că s-a răspândit în alte trei părți ale corpului: gât, torace și abdomen.
Holly, care lucrează la Southern Wood Nursery din Torquay, îndeamnă acum tinerii să nu ignore semnalele de alarmă, în contextul creșterii cazurilor de melanom la persoanele tinere.
Alături de cancerul de colon, sân și plămâni, melanomul este în creștere la persoanele între 25-49 de ani.
Potrivit Cancer Research UK, incidența bolii la adulții tineri a crescut cu peste 60% din anii '90.
Totuși, cancerul de piele este în creștere și la persoanele în vârstă, fenomen atribuit expunerii crescute la razele UV de la soare sau saloanele de bronzare.
Amintindu-și diagnosticul devastator, Holly a declarat pentru MailOnline că primul semn de alarmă în 2019 a fost o aluniță pe partea dreaptă a frunții care „a devenit mai mare și mai închisă la culoare”.
„Nu m-am gândit la nimic grav, dar am mers să o verific pentru motive estetice, deoarece devenise mai vizibilă. Era foarte deschisă la început, dar pe măsură ce se închidea la culoare, arăta ca o bucată de ciocolată pe fruntea mea.”
După ce medicul de familie a trimis-o la dermatologie, investigațiile au arătat că era un melanom malign, iar alunița a fost îndepărtată.
„Au trebuit să îndepărteze mai multă piele de pe frunte pentru a vedea dacă s-a răspândit. Dar nu se răspândise”, a adăugat Holly, crezând că coșmarul ei s-a încheiat.
„După aceea, aveam doar controale regulate. Vedeam asistentele oncologice la fiecare trei luni. Nu exista tratament sau scanări, doar examinări corporale.”
Un an mai târziu, Holly a raportat dureri în piept, iar o scanare a arătat o glandă mărită — situată între piept și plămâni — dar nu s-au luat alte măsuri.
În februarie acestui an, Holly s-a întors după un an petrecut lucrând în Australia.
În martie, după ce a dezvoltat o tuse, a primit antibiotice la prima vizită la medicul de familie.
Când tusea nu a trecut, s-a întors la cabinet și i s-a spus că are o infecție virală.
La a treia vizită, i s-a pus diagnosticul de mușchi întins în zona pieptului.
Când durerea nu s-a ameliorat, a mers a patra oară la doctor și i-a amintit medicului despre inflamația glandei, detectată anterior.
Abia atunci i s-a recomandat o radiografie și, ulterior, o scanare CT, care a arătat că melanomul se afla în stadiul cel mai avansat.
Holly îi îndeamnă acum pe alții să fie atenți la simptomele pe care nu trebuie să le ignore, având în vedere diagnosticul ei șocant.
„Nu amânați verificarea și aveți încredere în instinctul vostru. Nu acceptați explicații superficiale.”
Ea mai spune: „Nu mă simțeam bine, eram și anemică. Oboseala, durerea și lipsa apetitului ar fi trebuit să determine investigații mai devreme. Nu ar fi trebuit să le reamintesc istoricul meu medical.”
În octombrie, sora ei geamănă, Nikki, a creat o pagină GoFundMe pentru a strânge fonduri pentru tratamente suplimentare și pentru a o ajuta pe Holly, care nu mai poate lucra în prezent. Până acum, s-au adunat peste 14.000 de lire sterline.
„Holly este o luptătoare adevărată și o inspirație”, a spus Nikki.