Un tsunami de cancer. Oamenii de știință anticipează o creștere a numărului de cazuri în rândul bătrânilor până în 2040

Marti, 06 Iunie 2023, ora 23:50
4122 citiri
Un tsunami de cancer. Oamenii de știință anticipează o creștere a numărului de cazuri în rândul bătrânilor până în 2040
Până în 2040 vor exista 27,5 milioane de cazuri noi de cancer FOTO Pixabay

O populație îmbătrânită și o creștere a speranței de viață aduc omenirea mai aproape de o creștere semnificativă a numărului de pacienți vârstnici cu cancer. Experții medicali de la Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) avertizează asupra unei crize de sănătate care se profilează.

Ei subliniază că centrele de cancer din întreaga lume trebuie să se pregătească pentru această „furtună de cancer”.

În orașul Chicago, la întâlnirea anuală a AOKO, principala conferință mondială despre cancer, a tras un semnal de alarmă dr. Andrew Chapman, o figură de prim rang la Centrul de Cancer Sidney Kimmel și un cunoscut specialist în domeniul oncologiei geriatrice. El a pus întrebarea: „Pe măsură ce populația noastră globală crește și rata cancerului crește vertiginos, suntem echipați corespunzător pentru a face față acestor provocări? La nivel global, mă tem că nu”.

Deși vârsta înaintată este un complice bine cunoscut al cancerului, importanța dezvoltării unor strategii speciale de diagnostic și tratament pentru vârstnici rămâne secundară.

„Se știe despre cancer că este strâns legat de îmbătrânire și există multe motive biologice pentru aceasta”, afirmă Chapman..

El crede că pacienții vârstnici apreciază plăcerile simple, cum ar fi conducerea, petrecerea timpului de calitate cu familia și hobby-uri precum golful sau grădinăritul. Chapman afirmă: „Dacă tratamentul îi poate priva de aceste bucurii, ar putea prefera să renunțe la el, spre deosebire de cineva de 40 de ani care caută să adauge încă câteva decenii vieții lor”.

Dr. Julie Gralow, medic-șef și vicepreședinte executiv al AOKO, solicită sistemelor de sănătate să-și intensifice eforturile pentru a evita un aflux de pacienți vârstnici cu cancer. Ea avertizează că până în 2040 vor exista 27,5 milioane de cazuri noi de cancer și 16,3 milioane de decese cauzate de cancer în întreaga lume, cu o populație globală în creștere și îmbătrânire.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului, în 2018, au existat 17 milioane de cazuri noi de cancer și 9,5 milioane de decese prin cancer în întreaga lume.

Gralow observă că bariere precum lipsa pregătirii geriatrice și deficitul de personal în întreaga lume pot pune provocări semnificative în implementarea modelelor de îngrijire care sunt mai adecvate pentru pacienții mai în vârstă.

Institutul Național al Cancerului din SUA prevede că până în 2040, aproximativ 73% din populația oncologică din SUA vor fi persoane cu vârsta de 65 de ani și mai mult.

De cealaltă parte a oceanului, în Marea Britanie, se estimează că numărul anual de cazuri noi de cancer va crește cu o treime până în 2040, de la 384.000 la 506.000, potrivit unei analize a Cancer Research UK. Cea mai mare parte a pacienților vor fi persoane cu vârsta de 70 de ani și peste, ei vor reprezenta 60% din cazurile de boală și 76% din decese.

Eveniment Quarterly Report

Încă o persoană reținută în dosarul baronului PSD Dumitru Buzatu: expertul care a avizat, în cele din urmă, afacerea
Încă o persoană reținută în dosarul baronului PSD Dumitru Buzatu: expertul care a avizat, în cele din urmă, afacerea
DNA a anunțat sâmbătă, 23 septembrie, că încă o persoană a fost reținută pentru 24 de ore dosarul mitei luate de preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Potrivit procurorilor, este...
Adrian Porumboiu, despre măsurile fiscale pregătite de guvernul Ciolacu: ”Domnul prim-ministru face pe croitoraşul cel viteaz”
Adrian Porumboiu, despre măsurile fiscale pregătite de guvernul Ciolacu: ”Domnul prim-ministru face pe croitoraşul cel viteaz”
Adrian Porumboiu, om de afaceri cu investiţii în domeniul agricol, susţine că eliminarea facilităţilor pentru angajaţii din construcţii şi din agricultură va provoca un nou exod al...
#cancer, #crestere, #cazuri noi, #estimare , #tratament cancer