Descoperire uriașă. Cancerul ar putea fi depistat mult mai devreme, în curând, cu ajutorul AI

Joi, 20 Iunie 2024, ora 23:42
1727 citiri
Descoperire uriașă. Cancerul ar putea fi depistat mult mai devreme, în curând, cu ajutorul AI
Cancerul ar putea fi depistat, în curând, mult mai devreme cu ajutorul AI FOTO Pixabay

Cancerul este una dintre cele mai dificile boli umane, cu peste 19 milioane de cazuri şi 10 milioane de decese anual. Iar natura sa evolutivă face extrem de dificilă tratarea tumorilor în stadiu avansat.

Acum, o nouă cercetare publicată joi, 20 iunie, în revista Biology Methods & Protocols, de Oxford University Press, indică faptul că în curând ar putea fi posibil ca medicii să folosească inteligenţa artificială (AI) pentru a detecta şi diagnostica cancerul la pacienţi, permiţând astfel un tratament mai devreme.

Informaţia genetică este codificată în ADN prin modelele celor patru baze – adenină (A), citozină (C), guanină (G) şi timină (T) – care alcătuiesc structura acestuia.

Schimbările de mediu din afara celulei pot determina modificarea unor baze ADN prin adăugarea unei grupări metil. Acest proces se numeşte „metilarea ADN-ului”.

Fiecare celulă individuală posedă milioane de aceste semne de metilare a ADN-ului.

Cercetătorii au observat modificări ale acestor mărci în dezvoltarea timpurie a cancerului; acestea ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie a cancerului.

Este posibil să se examineze ce baze din ADN sunt metilate în cancere şi în ce măsură, în comparaţie cu ţesutul sănătos.

Identificarea semnăturilor specifice de metilare a ADN-ului care indică diferite tipuri de cancer poate fi asemuită cu căutarea unui ac în carul cu fân. Acesta este punctul în care cercetătorii implicaţi în acest studiu consideră că AI poate fi de ajutor.

Echipa de la Universitatea Cambridge şi de la Imperial College London au antrenat un model de AI, folosind o combinaţie de învăţare automată şi profundă, pentru a analiza modelele de metilare a ADN-ului şi pentru a identifica 13 tipuri diferite de cancer (inclusiv cancerul de sân, de ficat (hepatic), de plămâni şi de prostată) din ţesuturi necanceroase cu o precizie de 98,2%.

Acest model se bazează pe probe de ţesut (nu pe fragmente de ADN din sânge) şi ar avea nevoie de o pregătire şi de teste suplimentare pe o colecţie mai diversă de probe de biopsie pentru a fi gata pentru utilizare clinică.

Cercetătorii consideră că un aspect important al acestui studiu a fost utilizarea unui model AI de bază, explicabil şi interpretabil, care a oferit informaţii despre raţionamentul din spatele predicţiilor sale.

Echipa a explorat mecanismele interne ale modelului AI şi a arătat că acesta consolidează şi îmbunătăţeşte înţelegerea proceselor de bază care contribuie la apariţia cancerului.

Identificarea acestor modele neobişnuite de metilare (potenţial din biopsii) ar permite furnizorilor de servicii medicale să detecteze cancerul din timp, ceea ce ar putea îmbunătăţi dramatic rezultatele pacienţilor, deoarece majoritatea cancerelor sunt tratabile sau vindecabile dacă sunt detectate suficient de devreme.

"Metodele computaţionale precum acest model, prin intermediul unei mai bune instruiri pe date mai variate şi a unor teste riguroase în clinică, vor oferi în cele din urmă modele de inteligenţă artificială care îi pot ajuta pe medici la detectarea şi depistarea precoce a cancerelor", a declarat autorul principal al lucrării, Shamith Samarajiwa, într-un comunicat.

"Acest lucru va oferi rezultate mai bune pentru pacienţi", a adăugat acesta.

Sondaj Reuters: Aproape jumătate dintre companiile japoneze nu vor să integreze inteligența artificială
Sondaj Reuters: Aproape jumătate dintre companiile japoneze nu vor să integreze inteligența artificială
Un sondaj realizat de Nikkei Research pentru Reuters a arătat că aproape 24% dintre companiile japoneze au integrat deja inteligența artificială (AI) în afacerile lor, în timp ce peste 40% nu...
Gemini înlocuiește Google Assistant cu funcționalități avansate. Cum puteți activa AI-ul fără să deblocați telefonul
Gemini înlocuiește Google Assistant cu funcționalități avansate. Cum puteți activa AI-ul fără să deblocați telefonul
Google se pregătește să înlocuiască definitiv vechiul Google Assistant cu Gemini, un asistent virtual mult mai avansat, dezvoltat pentru a funcționa chiar și din spatele meniului Lock...
#cancer, #diagnostic, #tratament cancer, #inteligenta artificiala , #cancer
  1. Cum va arăta cel mai înalt hotel din Dubai, Ciel Tower, cu 1.000 de camere și 365 de metri înălțime
  2. Ce este milipedul gigant, specia considerată dispărută timp de aproape 130 de ani, redescoperită în jungla din Madagascar
  3. Andrei Versace, supranumit „Regele Fițelor”, găsit mort în apartamentul său din Sectorul 1
  4. Dezamăgire pe plaja cu nisipul cel mai fin din Europa: ”Pentru că se lipește de ele și să nu cumva să dispară”
  5. Trucuri prin care putem păstra alimentele proaspete fără frigider. Soluții la întreruperile de curent pe caniculă
  6. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 20 iulie. Zodia care își va îmbunătăți situația financiară
  7. Bancul zilei: De ce un bărbat a întârziat acasă
  8. Ce semnal de alarma trag nutritioniștii cu privire la uleiul de palmier. Sfatul specialiștilor
  9. Fostul poliţist local şi soţia acestuia, reținuți în dosarul hainelor de lux promovate de Bianca Drăgușanu, au fost eliberați. Ce au dispus procurorii
  10. Povestea lacului din România numit "litoralul de la munte". Ce atracții turistice se află în zonă