Fenomen alarmant în lume: O boală gravă lovește adulții sub 50 de ani, creștere dramatică

Joi, 08 Septembrie 2022, ora 01:00
17880 citiri
Fenomen alarmant în lume: O boală gravă lovește adulții sub 50 de ani, creștere dramatică
Cancerul lovește tot mai mult vârsta mijlocie FOTO: Medical Xpress

O echipă de oameni de știință de la Brigham Hospital și de la Facultatea de medicină Harvard din Boston, Statele Unite, care a efectuat un studiu amplu publicat în revista Nature Clinical Oncology pe 5 septembrie 2022, a constatat că, cazurile de cancer la adulții sub 50 de ani au crescut la nivel global, în mod dramatic.

Experții au descoperit că în ultimele decenii, tot mai mulți adulți cu vârsta sub 50 de ani au dezvoltat cancer, o boală care este cea de-a doua cauză de deces din lume, cu 10 milioane de morți anual, potrivit Medical Xpress.

Incidența cancerelor cu debut precoce (cele diagnosticate înainte de 50 de ani), inclusiv cancere de sân, colon, esofag, rinichi, ficat și pancreas, printre altele, a urcat dramatic în întreaga lume, iar creșterea a început în jurul anului 1990.

Semnal de alarmă tras de studii americane: Anumite alimente produc cancer și moarte prematură VIDEO

Pentru a înțelege acest fenomen, oamenii de știință au analizat analizele extinse ale pacienților. ”Din datele noastre, am observat ceva numit efectul cohortei de naștere. Acest efect arată că fiecare grup succesiv de persoane născute mai târziu (de exemplu, un deceniu mai târziu) are un risc mai mare de a dezvolta cancer mai târziu în viață, probabil din cauza riscului, factori la care oamenii au fost supuși la o vârstă fragedă”, a spus Shuji Ogino, profesor și medic la Departamentul de patologie de la Spitalul Brigham din Boston și autor al studiului.

”Am descoperit că acest risc crește cu fiecare generație. De exemplu, oamenii născuți în 1960 au prezentat un risc mai mare de a face cancer înainte de a împlini 50 de ani decât cei născuți în 1950. Și prezicem că acest nivel de risc va continua să crească în generațiile succesive”, a explicat Ogino.

Tratament revoluționar descoperit în SUA: Cum îți poți recupera memoria, dacă ai început să uiți

Experții au analizat datele globale privind incidența a 14 tipuri de cancer, constatând o creștere a cazurilor de cancer la adulții sub 50 de ani, din 2000 și până în 2012.

Analiza a arătat că dieta, stilul de viață, greutatea persoanelor, expunerea la mediu și microbiomul, s-au schimbat în ultimele decenii. Astfel, experții susțin că principalele cauze ale îmbolnăvirii de cancer al adulților sub 50 de ani, sunt dieta occidentală (nesănătoasă) și stilul de viață, care au contribuit la epidemia de cancer cu debut precoce.

Factorii de risc posibili pentru cancerul cu debut precoce (înainte de 50 de ani) au fost consumul de alcool, privarea de somn, fumatul, obezitatea și consumul de alimente procesate.

”Din cele 14 tipuri de cancer în creștere depistate, 8 erau legate de sistemul digestiv. Astfel, mâncarea pe care o consumăm hrănește microorganismele din intestinul nostru. Dieta afectează direct compoziția microbiomului și în cele din urmă, aceste schimbări duc la boală”, a spus Tomotaka Ugai de la Spitalul Brigham din SUA, co-autor al studiului.

Ce a făcut James Middleton după ce sora sa, Kate, a dezvăluit că are cancer FOTO
Ce a făcut James Middleton după ce sora sa, Kate, a dezvăluit că are cancer FOTO
Marea Britanie este în stare de şoc după ce prinţesa Kate a dezvăluit că suferă de cancer, deja numeroase persoane salutând curajul foarte popularei soţii a moştenitorului tronului,...
4 aditivi alimentari care duc la apariția cancerului
4 aditivi alimentari care duc la apariția cancerului
Aditivii alimentari ne înconjoară peste tot. Sunt în aproape toate produsele alimentare pe care le cumpăram din supermarketuri. Semipreparatele obținute industrial și ambalate prin diverse...
#cancer, #varsta mijlocie griji, #incidenta cancer Romania, #cazuri cancer lume, #cauze cancer, #risc cancer , #stiri sanatate