Doctorul Marius Geantă: ”Multe probleme medicale ar trebui să-și găsească rezolvarea înainte de camera de gardă”

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 20:34
1722 citiri
Doctorul Marius Geantă: ”Multe probleme medicale ar trebui să-și găsească rezolvarea înainte de camera de gardă”
Pacientului i se face o electrocardiogramă FOTO: Unsplash.com

Mulți români ajung la urgențe pentru afecțiuni care ar trebui rezolvate la medicul de familie. Comisia Europeană recomandă reconfigurarea sistemului de sănătate din România prin mutarea accentului de pe spital pe medicina de pre-spital.

”Avem un sistem de sănătate bazat foarte mult pe spital”, a explicat doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovația în Medicină, pentru Ziare.com. Iar din această cauză la multe camere de gardă se înghesuie pacienți care ar putea primi asistență medicală fără să ajungă la astfel de unități medicale.

Sunt multe probleme în sistemul medical. Programe de screening insuficiente sau ineficiente, educație de sănătate precară dar problemele de organizare, practic îi bulversează pe pacienți și medici de-o potrivă.

”Dacă ne uităm la cazurile de cancer, în general sunt diagnosticate în stadii tardive în stadiul 3 sau stadiul 4 când și supraviețuirea este limitată și opțiunile terapeutice sunt mai puține. Iar acest lucru se întâmplă pentru că, pe de o parte, programele de screening fie nu au existat, fie nu au fost eficiente. De fapt avem un singur program de screening pentru cancerul de col uterin, care s-a dovedit a fi ineficient de-a lungul timpului, altele abia au început, anul trecut.

Pe de altă parte, nici la nivelul populației nu avem un nivel de alfabetizare pentru sănătate care presupune ca persoanele să aibă un bagaj de cunoștințe despre sănătate să înțeleagă semnele precoce ale bolilor și să transforme aceste cunoștințe pe care le au în acțiuni pro-sănătate. De exemplu să se adreseze medicului de familie sau, dacă este o situație urgentă, să apeleze la camera de gardă sau la ambulanță ” explicat doctorul Marius Geantă pentru Ziare.com.

Medicii de familie, transformați în persoane administrative

Specialistul este de părere că medicii de familie ar trebui implicați mai mult în sistemul de sănătate.

”Noi avem un sistem de sănătate care este foarte mult bazat pe spital. Adică, în mod tradițional, oamenii caută rezolvarea unor probleme medicale în spitale. De aceea, foarte mulți, în contextul pandemiei, au avut de suferit pentru că multe spitale au fost deschise doar pentru pacienți COVID și pentru situațiile foarte grave.

Acest lucru se întâmplă și pentru că medicii de familie au fost transformați, în timp, mai degrabă în niște persoane administrative deși ei sunt specialiști în sănătate care pot să-i dea pacientului o soluție. Mai degrabă ei dau pacienților trimiteri către specialiști. Este anormal și nu este neapărat vina medicului de familie. Pur și simplu așa a fost evoluția sistemului de sănătate”, a explicat co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină.

Pe de altă parte, doctorul Marius Geantă a spus că și pacienții ar trebui să aibă un nivel minim de cunoștințe despre sănătate.

”În mod normal, fiecare dintre noi ar trebui să aibă un minim bagaj de cunoștințe în sănătate. Ar trebui să cunoască un minimum de simptome, de exemplu, pentru infarctul miocardic sau hipertensiunea arterială sau chiar pentru unele forme de cancer. El trebuie să se adreseze medicului de familie în aceste situații.

Medicul de familie ar trebui să rezolve ceea ce este de competența lui și, dacă nu poate, să trimită cazul mai departe, pacientul urmând ca în etapa respectivă să ajungă la un specialist și să ajungă în spital.

Dar acest traseu este scurtcircuitat iar persoana respectivă se prezintă direct la camera de gardă unde caută o rezolvare pentru situația pe care o are.

Însă, la camera de gardă se face un triaj, se face o prioritizare conform protocoalelor și așa se întâmplă că acele cazuri care nu sunt urgențe majore sunt nevoite să aștepte un număr de mai multe ore.

De fapt nici nu ar trebui să fie acolo ci ar trebui să găsească rezolvarea înainte de camera de gardă”, a precizat expertul.

Comisia Europeană recomandă reconfigurarea sistemului românesc de sănătate

Problemele din sistemul medical românesc sunt cunoscute la nivel european.

”De fiecare dată când publică indicațiile specifice de țară, Comisia Europeană recomandă reconfigurarea sistemului de sănătate din România prin mutarea accentului de pe spital pe medicina de pre-spital, ceea ce înseamnă medici de familie și ambulatorii. Acest lucru se întâmplă de ani de zile, nu doar de acum de când este pandemia.

Ceea ce mă aștept să văd este ca tocmai pandemia să ne ajute să facem acest lucru. Adică pentru situațiile care nu necesită internarea, pacienții să își găsească soluții înainte de spital.

Acest lucru este mai comod, mai puțin costisitor pentru pacient și mult mai eficient și pentru sistemul de sănătate. Costul internării este mult mai mare decât consultul și urmărirea unui pacient la medicul de familie sau în ambulator.

Dar aici nu vorbim despre situații urgente, complicații sau boli care au nevoie de abordare multidisciplinară pentru care este nevoie clar de internare în spital”, a mai precizat medicul.

Hackerii publică date sensibile ale pacienților britanici. Legătura dintre atacul cibernetic și războiul din Ucraina
Hackerii publică date sensibile ale pacienților britanici. Legătura dintre atacul cibernetic și războiul din Ucraina
O rețea de hackeri a publicat date personale ale pacienților din Marea Britanie. Datele includ numele pacienților, datele nașterii, numerele NHS și descrierile analizelor de sânge. Nu se...
Descoperire uriașă. Cancerul ar putea fi depistat mult mai devreme, în curând, cu ajutorul AI
Descoperire uriașă. Cancerul ar putea fi depistat mult mai devreme, în curând, cu ajutorul AI
Cancerul este una dintre cele mai dificile boli umane, cu peste 19 milioane de cazuri şi 10 milioane de decese anual. Iar natura sa evolutivă face extrem de dificilă tratarea tumorilor în...
#cancer, #pacienti, #upu, #aglomeratie pacienti urgente, #Marius Geanta , #spital
  1. Rapperul iranian Toomaj Salehi a scăpat de condamnarea la moarte. Curtea Supremă a anulat sentința
  2. Cea mai bogată familie din Regatul Unit, condamnată pentru exploatarea servitorilor. Cheltuia mai mult pe câini
  3. În Grecia se introduce săptămâna de lucru de șase zile
  4. Un șofer care a fost cât pe ce să lovească un copil aflat pe trecerea de pietoni, identificat și amendat drastic. Incidentul, filmat cu o cameră de bord VIDEO
  5. Se destramă SUA? Liderul secesioniștilor texani spune că lucrează cu alte cinci state americane
  6. Rusia trimite la război infractorii. Noua strategie gândită de Vladimir Putin
  7. China se jură că nu va recurge la ameninţări atomice în Taiwan
  8. Mark Rutte, cale liberă spre șefia NATO
  9. România, între temperaturi de coșmar și furtuni. Codul roșu rămâne în vigoare chiar și după ce meteorologii au actualizat prognoza
  10. Alertă meteo: Un val de praf saharian va acoperi cerul României. Vor fi furtuni și vijelii