Pacient bolnav de o formă rară de cancer pulmonar, obține în justiție decontarea tratamentului. Un flacon costă aproape 40.000 de lei

Autor: N.G.
Joi, 18 Mai 2023, ora 13:45
2125 citiri
Pacient bolnav de o formă rară de cancer pulmonar, obține în justiție decontarea tratamentului. Un flacon costă aproape 40.000 de lei
Tratamentul va fi asigurat gratuit FOTO Pixabay

Încă un pacient, bolnav de cancer, a obținut la Curtea de Apel Alba Iulia prin ordonanță președințială obligarea autorităților sanitare pentru a-ai asigura gratuit tratamentul cu un medicament foarte scump.

În 24 aprilie 2023, instanța a admis acțiunea bărbatului și a dispus ca Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale să îi asigure tratamentul recomandat de medical curant.

Pacientul suferă de cancer pulmonar fără celule mici avansat care prezintă o anumită mutație şi care a progresat după cel puţin o linie anterioară de terapie sistemică. Prin urmare, la recomandarea medicului, trebuia să se trateze cu medicamentul Sotorasib (dernumire comercială Lumykras), care, însă, nu este decontat pentru tipul de boală de care suferă.

Instanța de judecată a constatat că medicamentul respectiv este autorizat pentru punerea pe piaţă în România, prin procedura centralizată la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, are prețul aprobat la valoarea de 39.312,07 lei/flacon în funcţie de concentraţie. Reprezentanții instituțiillor acționate în jduecată au cerut ți în acest caz să se constate că nu au calitate procesuală, respectiv să fie respinsă acțiunea pacientului.

Curtea de Apel a constatat că în procedura de introducere pe listă a medicamentelor de care beneficiază asigurații cu sau fără contribuție personală sunt implicate mai multe autorități publice, competența fiind astfel partajată între Ministerul Sănătății și CNAS, cărora le revine dreptul și obligația de a elabora lista, respectiv Guvernul României care se pronunță asupra aprobării listei prin hotărâre. Totodată, pe baza listei aprobate, revine structurilor CNAS competența în legătură cu decontarea medicamentelor respective.

În continuare se susține că ”tratamentul compensat recunoscut pentru afecțiunea de care suferă reclamantul nu produce efecte în privința acestuia din cauza mutației genetice identificate, astfel încât administrarea unui astfel de tratament ar fi ineficientă, reprezentând, totodată, o cheltuială nejustificată din fondurile publice”. Prin urmare este nevoie de un nou tip de tratament, cu medicamentul recomandat de medic.

”Cu privire la dreptul la viață al reclamantului, instanța arată că acesta este protejat atât prin art. 22 din Constituția României, cât și prin art. 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în sarcina statului existând și o obligație pozitivă pentru a asigura respectarea dreptului la viață, nu numai una de a se abține de la luarea unei vieți în mod intenționat și ilegal, ci implică, totodată, obligația de a lua măsurile necesare pentru a proteja viețile celor aflați sub jurisdicția lor”, se susține în hotărârea instanței, care poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar este executorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
Loturi întregi de sirop de tuse pentru copii, retrase din farmacii. Toxina periculoasă pe care o conțin
Loturi întregi de sirop de tuse pentru copii, retrase din farmacii. Toxina periculoasă pe care o conțin
Autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii din Africa de Sud retrage loturi de sirop de tuse pentru copii de la Johnson & Johnson's, după detectarea unor niveluri ridicate de dietilen...
#cancer, #tratament, #medicament, #proces , #tratament cancer