Calculele se complică în Turcia. Sinan Ogan, ultranaționalistul care s-a plasat pe locul 3: "Nu îi susţinem pe niciunul dintre ei"

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 07:45
3091 citiri
Calculele se complică în Turcia. Sinan Ogan, ultranaționalistul care s-a plasat pe locul 3: "Nu îi susţinem pe niciunul dintre ei"
Sinan Ogan a obţinut 5,17% din voturi în primul tur FOTO Twitter

Sinan Ogan, candidatul care s-a plasat pe locul 3 după primul tur al alegerilor din Turcia, și a cărui recomandare către alegători ar putea decide viitorul preşedinte, se declară "deschis la dialog".

El sugerează că doreşte negocieri, dar în acelaşi timp nu exclude ideea de a-şi lăsa susţinătorii să voteze cu cine vor.

Disident al partidului MHP, care este aliat cu tabăra preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Sinan Ogan a obţinut 5,17% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Nici preşedintele islamo-conservator, nici principalul său rival, social-democratul Kemal Kiliçdaroglu, nu au obţinut în primul tur de scrutin cele 50% din voturi necesare pentru a fi aleşi. Prin urmare, ei se vor confrunta într-un al doilea tur decisiv, la 28 mai.

Până atunci, Sinan Ogan, care nu este afiliat niciunui partid politic, s-a declarat deschis la dialog cu cei doi candidaţi. "O decizie va fi luată după discuţii cu Recep Tayyip Erdogan şi Kemal Kiliçdaroglu", a declarat el pentru AFP.

"Am putea spune că nu îi susţinem pe niciunul dintre ei", a adăugat fostul deputat.

Întrebat de AFP, partidul AKP al lui Erdogan a declarat că nu are cunoştinţă, în acest stadiu, de nicio întâlnire între şeful statului şi Sinan Ogan.

Sinan Ogan a declarat, pe de altă parte, că nu a fost surprins de numărul de voturi pe care le-a primit duminică, pe care le-a atribuit "naţionaliştilor turci şi tinerilor, care ne găsesc mai intelectuali şi s-au săturat de feţele vechi ale politicii". De asemenea, el a confirmat că este adeptul unei linii dure în problema kurdă şi că se opune "oricărei forme de terorism", poziţie care îl apropie mai degrabă de Erdogan.

"Mă opun oricărei organizaţii care nu se distanţează de terorism", a spus el despre Partidul Democrat al Poporului (HDP), principala formaţiune prokurdă, acuzată de guvern că are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). HDP a făcut apel la susţinerea candidatului opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu.

Scorul bun înregistrat de coaliţia lui Kiliçdaroglu - care include şi ea un partid naţionalist, Partidul Bun - se explică parţial prin sprijinul acordat de votul kurzilor. În cazul în care s-ar apropia de Sinan Ogan, Kiliçdaroglu ar putea, prin urmare, să-şi înstrăineze voturile kurzilor, care reprezintă 15-20 la sută din electorat.

Erdogan a obţinut 49,5% din voturi în scrutinul de duminică şi a fost la mică distanţă de majoritatea necesară pentru a evita un al doilea tur de scrutin, într-un vot considerat un referendum asupra regimului său autocratic. Principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu, candidatul alianţei de opoziţie formată din şase partide, a obţinut 45%. Dacă voturile lui Ogan ar merge către Erdogan, acutalul preşedinte nu ar avea nicio emoţie în privinţa realegerii.

ERDOGAN, CU MAJORITATE ÎN PARLAMENT, LE CERE TURCILOR SĂ ALEAGĂ STABILITATEA

Erdogan le-a cerut marţi alegătorilor turci să îl susţină în turul doi al alegerilor din 28 mai pentru a menţine stabilitatea în Turcia, relatează Reuters.

În cadrul alegerilor parlamentare desfăşurate tot duminică, Alianţa Populară, formată din partidul său AKP şi partenerii săi naţionalişti şi islamişti, a obţinut 322 din cele 600 de locuri din noul legislativ, obţinând o majoritate care îi permite lui Erdogan să argumenteze că votul pentru el va asigura stabilitatea. Erdogan a declarat că Turcia are nevoie de armonie între parlament şi preşedinţie pentru o guvernare funcţională.

"Prezenţa puternică a Alianţei Populare în parlament ne face, de asemenea, mai puternici ca guvern. Armonia dintre executiv şi legislativ ar ajuta la dezvoltarea ţării noastre", a declarat el într-un interviu difuzat de CNN Turk.

O defalcare a numărătorii voturilor a arătat că AKP a ieşit pe primul loc chiar şi în 10 din cele 11 provincii afectate de cutremurele devastatoare din februarie din sud-estul Turciei, în urma cărora peste 50.000 de persoane au fost ucise şi milioane au rămas fără adăpost.

Analiştii spun că acest rezultat a arătat că promisiunea lui Erdogan de a reconstrui oraşele distruse a liniştit alegătorii din zone care erau deja în mare parte bastioane ale AKP.

La rândul său, contracandidatul lui Erdogan, Kilicdaroglu, a încercat să dea o turnură pozitivă rezultatului. "Un mesaj de schimbare a reieşit din urnele de vot. Cei care doresc schimbarea în această ţară sunt acum mai mulţi decât cei care nu o doresc", a declarat Kilicdaroglu, referindu-se la faptul că Erdogan nu a atins 50%, într-o serie de tweet-uri adresate "dragilor tineri".

Dar mulţi dintre susţinătorii săi sunt pesimişti în ceea ce priveşte şansele lui Kilicdaroglu în turul al doilea de scrutin.

"Am mai puţină speranţă acum", a declarat Asim, un student de 22 de ani. "Cred că există un impas aici. Pe de o parte sunt alegătorii naţionalişti (turci), iar pe de altă parte sunt alegătorii kurzi", a spus el, referindu-se la coaliţia largă care îl susţine pe Kilicdaroglu, un fost funcţionar public. "Doar un politician priceput poate scoate victoria din această situaţie, iar acea persoană nu este Kilicdaroglu, din punctul meu de vedere", spune tânărul.

Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, a făcut apel la alegătorii tineri prin referiri la criza costului vieţii, care în Turcia a fost agravată de insistenţa lui Erdogan de a reduce ratele dobânzilor, ceea ce a provocat o cădere bruscă a lirei şi o inflaţie în creştere. "Nu aveţi suficienţi bani pentru nimic", le-a spus Kilicdaroglu. "Bucuria de a trăi v-a fost luată... Nu vă veţi mai recăpăta tinereţea. Avem la dispoziţie 12 zile pentru a ieşi din acest tunel întunecat", a avertizat el.

Tinerii alegători au declarat că îşi doresc o educaţie mai bună, să se pună capăt nepotismului şi să se îmbunătăţească drepturile omului. Un sondaj realizat anul trecut de Konda Research a arătat că aproximativ trei sferturi dintre cei care votează pentru prima dată credeau că ar fi rău pentru Turcia dacă Erdogan ar câştiga aceste alegeri prezidenţiale, faţă de 59% în rândul populaţiei în general.

CONTESTAŢII LA VOT, DEPUSE DE AL TREILEA PARTID DIN PARLAMENT

Între timp, Stânga Verde - al treilea partid ca mărime în noul parlament, după AKP şi CHP - a declarat că a depus obiecţii faţă de rezultatele anunţate în cazul a "sute" de urne de vot, acuzând fraude.

Alegerile sunt urmărite îndeaproape la Washington, în Europa şi în întreaga regiune, unde Erdogan şi-a afirmat puterea turcă. El a întărit, de asemenea, legăturile cu Rusia, punând la încercare alianţa tradiţională a Ankarei cu Statele Unite.

Într-un potenţial impuls pentru Erdogan, Ogan a declarat luni, într-un interviu acordat Reuters, că îl va susţine pe Kilicdaroglu în turul doi doar dacă acesta din urmă va exclude orice concesie către un partid prokurd.

Înainte de alegeri, sondajele de opinie îl arătau pe Erdogan în urma lui Kilicdaroglu, dar rezultatul de duminică a sugerat că el şi AKP-ul său cu rădăcini islamiste au reuşit să adune alegătorii conservatori în ciuda problemelor economice ale Turciei.

Kilicdaroglu şi alianţa sa doresc să restabilească un sistem parlamentar de guvernare şi să elimine puternica preşedinţie executivă introdusă de Erdogan.

AKP s-a clasat pe primul loc în votul parlamentar de duminică, cu 267 de parlamentari, urmat de CHP al lui Kilicdaroglu, cu 169 de parlamentari, şi de partidul pro-kurd Stânga Verde, cu 61 de parlamentari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Decizie în coaliție privind susținerea medicului Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei. Când vor fi depuse semnăturile SURSE
Decizie în coaliție privind susținerea medicului Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei. Când vor fi depuse semnăturile SURSE
Deși medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a exclus până acum ideea retragerii sale din cursă, astăzi, 15 aprilie, liderii coaliției guvernamentale s-au...
Două state puternice din Orientul Mijlociu cer Iranului să evite o „nouă escaladare”, după atacurile asupra Israelului
Două state puternice din Orientul Mijlociu cer Iranului să evite o „nouă escaladare”, după atacurile asupra Israelului
Turcia a cerut duminică, 14 aprilie, Teheranului să evite o "nouă escaladare" după loviturile iraniene împotriva Israelului de sâmbătă seara, potrivit unei surse diplomatice turce. Şi...
#candidat, #locul 3, #alegeri turul doi, #sustinere, #Turcia , #Turcia