Pericolele condusului pe timp de caniculă. ”Căldura din mașină accentuează oboseala, iar reflexiile pot genera surprize neplăcute”

Joi, 21 Iulie 2022, ora 16:17
3768 citiri
Pericolele condusului pe timp de caniculă. ”Căldura din mașină accentuează oboseala, iar reflexiile pot genera surprize neplăcute”
Unii șoferi sunt nevoiți să circule pe timp de caniculă FOTO: Pixabay.com

România se află sub un val de temperaturi ridicate iar autoritățile îndeamnă populația să ia măsuri pentru a reduce disconfortul. Hidratarea și odihna în locuri umbroase sunt principalele recomandări și nu porniți cu mașina la drum dacă nu funcționează instalația de aer condiționat.

Sunt situații în care șoferii sunt nevoiți să circule cu mașinile chiar dacă temperatura de afară se apropie la 40 de grade. Poliția recomandă prudență maximă în aceste condiții.

Recomandările poliției pentru șoferi

”Ținând cont de temperaturile ridicate prognozate pentru perioada imediat următoare, în vederea reducerii riscului de implicare în accidente rutiere, polițiștii rutieri recomandă conducătorilor de autovehicule să circule cu atenție sporită și să respecte normele privind circulația pe drumurile publice, adaptând, în permanență, viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere.

De asemenea, nu este recomandată utilizarea anvelopelor de iarnă, având în vedere riscurile suplimentare la care se pot expune conducătorii de autovehicule în situația în care este necesară acționarea de urgență a sistemului de frânare al autovehiculului.

Pentru menținerea unui climat de siguranță în traficul rutier, conducătorii de autovehicule trebuie să verifice starea tehnică a autovehiculului, precum și funcționarea corespunzătoare a instalației de climatizare, înainte de plecarea la drum.

Recomandăm opririle dese, în vederea repausului și hidratării corespunzătoare, pentru prevenirea instalării stării de oboseală la volan, în cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare.

Vă reamintim importanța păstrării unei distanțe suficiente față de autovehiculul care circulă înainte, pentru a putea opri autovehiculul, în condiții de siguranță, dacă se impune acest lucru, precum și importanța portului centurii de siguranță de către toți ocupanții din autovehicul și a dispozitivelor de fixare în scaun, pentru copii.

Asigurați-vă că presiunea din pneurile vehiculului este cea recomandată pentru sezonul cald și evitați, pe cât posibil, călătoriile în jurul prânzului (în special persoanele în vârstă, conducători auto, dar și pietoni).

Întrucât oboseala este una dintre cauzele generatoare ale multor accidente rutiere, mai ales la sfârșit de săptămână, evitați să vă urcați la volanul autoturismului dacă sunteți obosiți.

Temperatura ridicată din hibitaclul maşinii poate accentua starea de oboseală care se manifestă, la început, prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare şi, din nefericire, se poate termina cu adormirea la volan.

În timpul călătoriei, nu vorbiți la telefonul mobil fără a folosi dispozitivele speciale de tip „mâini libere”.

Totodată, trebuie tratate cu multă atenţie reflexiile create de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate conducătorului auto, oferindu-i surprize neplăcute.

Recomandăm persoanelor cu probleme medicale, menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă, să evite, pe cât posibil, deplasare cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar, dacă este necesar, în timpul deplasării, să aibă un însoţitor în autovehicul.

Solicităm conducătorilor auto să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va crește major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.

Reamintim și pietonilor, bicicliștilor și conducătorilor de motociclete sau trotinete să respecte toate regulile de circulație pe drumurile publice și să evite deplasările care nu sunt urgente”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

Recomandările Ministerului Sănătății în caz de caniculă

De asemenea, Ministerul Sănătății a emis o serie de recomandări pentru populație pe timp de caniculă.

  • Evitați pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11-18.

  • Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală
.

  • Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius.

  • Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (magazine, spații publice, cinematografe
)

  • Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea,ceai,cola) sau de zahăr (sucuri, răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

  • Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

  • O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar cu apă.

  • Evitați activități în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

  • Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le în mod regulat lichide chiar dacă nu vi le solicită.

  • Păstrați permanent contactul cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități. Interesați-vă de starea de sănătate.

Autoritățile au transmis sfaturi și despre cum putem să limităm creșterea temperaturii în locuințe dar și cum să prevenim îmbolnăvirea copiilor și a persoanelor vârsnice, ce ar trebui să facă angajații care lucrează în domenii unde sunt nevoiți să depună efort fizic dar și ce obligații au angajatorii.

Specialiștii estimează că în România, în perioada 21 – 24 iulie sunt prognozate temperaturi ce pot ajunge la 40 de grade.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#canicula Romania, #protectie canicula, #soferi canicula sfaturi politisti, #scaderea temperatura case canicula , #canicula