Jumătate de glob se confruntă cu vreme extremă. Cele mai mari temperaturi din toate timpurile pentru luna iunie

Vineri, 01 Iulie 2022, ora 15:48
3473 citiri
Jumătate de glob se confruntă cu vreme extremă. Cele mai mari temperaturi din toate timpurile pentru luna iunie
Jumatate de glob se confrunta cu temperaturi extreme FOTO Pixabay

Recordurile lunare de temperatură au fost doborâte în cel puțin șase țări, din Europa până în Asia, în ultima săptămână. Niciunul dintre aceste evenimente nu a fost tipic pentru iunie.

Japonia, Italia, Norvegia, Iran și Finlanda sunt câteva dintre ultimele națiuni care au văzut recordurile de căldură căzând ca un domino într-o lună extraordinară din punct de vedere termic. Studiile arată că, pe măsură ce clima se încălzește, frecvența valurilor de căldură crește dramatic, la fel ca severitatea și durata unor astfel de evenimente.

Cercetările asupra factorilor care contribuie la valurile individuale de căldură, cum ar fi evenimentul mortal de anul trecut din iunie din Pacific Northwest (regiune din vestul Americii de Nord), au stabilit că unele fenomene ar fi fost „practic imposibile” fără cantități adăugate de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Căldura extremă este mortală, clasându-se drept cel mai mare ucigaș legat de vremea din SUA într-un an obișnuit. De asemenea, poate afecta rețelele electrice, în special în țările care suferă de secetă și se confruntă cu o criză energetică globală ca urmare a invaziei Ucrainei.

Roma și-a egalat cel mai tare record din toate timpurile de temperatură și a stabilit marți, 28 iunie, un nou punct critic cu o valoare de 40,7 grade Celsius. Florența și Napoli au stabilit, de asemenea, recorduri lunare în această săptămână, potrivit specialistului în meteorologie Maximiliano Herrera. Italia se confruntă, de asemenea, cu o secetă gravă, ceea ce a determinat măsuri de conservare a apei în unele zone. Ca și în sud-vestul SUA, seceta poate determina creșterea temperaturilor chiar mai accelerat decât în mod normal.

Emisfera nordică înregistrează căldură record în mai multe locuri simultan într-o lună atipică. Cele mai mari recorduri de temperatură se întregistrează, în mod normal, în lunile iulie și august.

Cu un dom de căldură amplasat deasupra unor părți ale Europei și presiune scăzută la vest, aerul ultra-fierbinte din Africa a ajuns până la Arctica. Tromsø, Norvegia, care se află deasupra Cercului Arctic, a atins 30 de grade Celsius pe 28 iunie. Acesta a fost un record lunar și a ajuns la jumătate de grad față de un record din toate timpurile pentru acea locație.

Mehamn, Norvegia, de asemenea, în Arctica, în extremitatea nordică a țării, a atins 30,7 grade Celsius, miercuri, depășind recordul precedent din iunie de 25,3 grade.

Japonia, pe de altă parte, se află în strânsoarea unuia dintre cele mai grave valuri de căldură înregistrate vreodată. Canicula se remarcă atât prin intensitate, cât și prin persistență.

Potrivit meteorologului NHK Sayaka Mori, 16% din țară a avut cea mai fierbinte zi de iunie înregistrată joi și 15% miercuri. Japonia a trăit primele valori de 40 de grade Celsius în iunie, a scris Mori pe Twitter.

Cel puțin 550 de recorduri de iunie au fost stabilite în doar șase zile. Tokyo a stabilit un record pentru cele mai multe zile consecutive la sau peste 35 de grade, cu cinci astfel de zile, iar țara ar putea înregistra cea mai mare temperatură de când se iau măsurători, astăzi sau mâine.

Washington Post raportează că cel puțin 5.000 de oameni au fost spitalizați din cauza vremii caniculare, iar milioane sunt îndemnați să economisească energie din cauza creșterii cererii cauzate de căldură.

„Personalul guvernului metropolitan din Tokyo a fost sfătuit să lucreze în întuneric”, potrivit Post. „În congelatoarele supermarketurilor din toată țara s-au stins luminile, iar la magazinele de articole pentru casă aparatele electrice au fost scoase din priză”.

Concluzia: valurile de căldură sunt un pericol tipic de vară, dar schimbările climatice le fac, împreună cu alte evenimente meteorologice extreme, mai periculoase, capricioase și înfricoșătoare. Și luna iulie abia a început.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#canicula, #canicula iunie, #incalzire globala, #incalzire globala efecte , #stiri externe