Cannes: Totul despre trofeul Palme d'Or

Luni, 28 Mai 2012, ora 17:34
3620 citiri
Cannes: Totul despre trofeul Palme d'Or
Foto: Le Vif

Poate v-ati intrebat vreodata care sunt caracteristicile celebrului trofeu Palme d'Or, simbolul celui mai mare premiu acordat in fiecare an la Festivalul International de Film de la Cannes.

Desfasurat anul acesta pe 27 mai, Festivalul international de Film, pe langa faptul ca ne-a aprins emotiile, deoarece tara noastra a fost reprezentata de Cristian Mungiu (premiul pentru cel mai bun scenariu cu "Dupa dealuri"), constituie un prilej de a ne intoarce in timp. Ca sa aflam ca Palme d'Or a fost creat in atelierele bijutierului genovez Chopard si lansat pe 24 mai 1998.

Recompensand anual realizatorul celui mai bun film intrat in competitia de pe Croisette, trofeul Palme d'Or ar face referire la palmierii de pe Coasta de Azur, considera Le Vif

Trofeul se prezinta ca o tija curbata din aur, lunga de 18 cm, ce are la baza forma unei inimi, cu 19 frunze stralucitoare. Asezat pe un soclu de cristal de un kilogram, taiat de mana sub forma unui diamant unic, obiectul de 24 carate pentru 118 grame de aur, valorand aproximativ 20.000 de euro, este inainte de toate garantia renumelui international pentru invingatorul Festivalului.

Totusi, realizat in 1950, Palme d'Or nu a avut mereu aspectul pe care il cunoastem astazi. Denumit altadata "Grand Prix" al Festivalului International de Film, el a insemnat intre anii '50-'54 o diploma, insotita de o creatie artistica, semnata de un artist in voga.

In 1955, aspectul sau este al unui trofeu de lux, acordat asadar pentru prima data americanului Delbert Mann, pentru filmul sau "Marty". Dar in 1963, a redevenit simpla diploma. Pentru ca in '75, Palme d'Or sa devina definitiv obiect de bijuterie.

Devenit emblema Festivalului de la Cannes din 1980, modernizat de mai multe ori (soclu rotund pe orizontala, apoi dreptunghi pe verticala), decernat in fiecare an marelui castigator, gratie bijutierului, partener oficial din '97, ca recunostinta a creatiei sale, trofeul este pastrat in pretioasa-i caseta, pana in ultima zi a festivitatii.

In realitate, sunt concepute doua trofee, identice, ca sa se evite orice neplacere ori sa fie folosite in caz de clasamente egale. Insa, in 1979, juriul Festivalului de la Cannes a acordat chiar 5 Palmes d'Or (ex aequo), ultimul realizatorilor Abbas Kiarostami (Iran) si Shahei Imamura (Japonia), pentru peliculele lor, "Le gout de la cerise", respectiv "L'Anguille".

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Palmes dOr trofeu Cannes, #Festival Cannes premii, #Cannes festival film , #filme