De la cititori: Filmele Festivalului Cannes la Bucuresti

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 21:58
1913 citiri
De la cititori: Filmele Festivalului Cannes la Bucuresti

Am fost fericitul posesor al unei invitatii la seara de debut din cadrul unei manifestari de exceptie. Este vorba de "Filmele Festivalului Cannes la Bucuresti". Prezenta Excelentei sale Ambasadorul Frantei la Bucuresti, domnul Henri Paul, a adus un plus de prestigiu primei zile a acestui sa-i spunem "mini Cannes".

Numerosul public prezent, in mare parte iubitor constant al filmului bun de pretutindeni, avea desigur nerabdarea sa vada in premiera bucuresteana filmul "Oncle Boonmee celui qui se souvient de ses vies anterieures", adica, intr-o traducere adaptata, "Unchiul Boonmee, care-si aminteste din vietile sale anterioare".

Altfel spus, filmul care a fost incununat cu Marele Premiu al Festivalului de la Cannes.

Am impartasit la randul meu aceasta nerabdare, cu atat mai mult cu cat era vorba de un film apartinand unei tari - Thailanda - despre ale carei realizari cinematografice nu cunosteam nimic.

Faptul ca printr-o intamplare aveam sa il am in dreapta mea pe reputatul ziarist Cristian Tudor Popescu, mi-a adus un plus de satisfactie.

Poate ca nu i-am impartasit intotdeauna opinile politice, dar l-am urmarit cu placere in schimb atunci cand, asezat intr-un fotoliu, a facut o buna figura in postura de critic de film.

Cu atat mai mult, nu ma voi hazarda aici intr-o critica de film. Sa lasam asta, nu-i asa, in seama specialistilor. Cu toate astea am sa incerc sa punctez cateva idei. Eventual spre binele celor care vor dori sa vada acest film.

Este bine de stiut ca in acest film, numarul personajelor in viata este aproximativ egal cu al celor venite din "cealalta lume". Pana aici nimic rau.

Un personaj venit de dincolo ne pune la curent cu o noutate de ultima ora si anume ca citez: "nu se mai poarta ca fantomele sa umble prin rai. Ele ii insotesc pe cei vii".

Avem sansa sa vedem in acest film si cum unchiului Boonme i se efectuaeaza o dializa cu mijloace empirice. Dar mai interesant este faptul ca unchiul crede ca "a patit-o din cauza ca in tinerete a ucis prea multi comunisti"! Asta o aflam dintr-unul din putinele dialoguri coerente ale acestui film.

Filmul, nu se putea altfel, cuprinde si o scena erotica. Daca va imaginati un masaj traditional thailandez, nu aveti suficienta imaginatie. Ei bine, o printesa despre care "inca nu stim nimic" se lasa abandonata, intr-un superb lac, iubirii unui - tineti-va bine- peste (somn).

Cam in acest moment mi-am propus sa abandonez acest film. Nu din cine stie ce false pudori... Pur si simplu nu intelegeam nimic.

Incepusem sa-mi formulez in gand o scuza pentru domnul CTP, pe care ar fi urmat sa il deranjez prin plecarea mea din sala, cand l-am auzit soptind: "anul asta a fost randul Thailandei sa castige Palme d'Or".

Dupa care s-a ridicat si a plecat. Mi s-a ridicat o piatra de pe inima si l-am urmat. Nu eram singurii.

Incotro filmul artistic?

Inteleg ca cinematografia din "alte tari" trebuie incurajata. Inteleg atractia occidentalilor pentru o lume exotica mai putin cunoscuta. Dar cum a ajuns acest film pe culmile aprecierii la Cannes, imi este imposibil sa inteleg.

Fara sa vreau insa, ma gandesc cu teama ca poate cine stie, intr-o alta sala de cinema, din cine stie ce tara, poate si altii si-au dat cu parerea intr-un mod asemanator - si mai ales nedrept - despre filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", apartinand lui Cristian Mungiu si cand ma gandesc la asta, cred ca este mai intelept sa ma opresc aici.

Ar mai fi loc totusi de o concluzie. De fapt, una din doua: sau cinematograful a ajuns intr-un impas din care doar tehnologia 3D l-ar mai putea salva, ori filmul artistic merge intr-o directie pe care doar cei din juriile de specialitate o cunosc.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#filme festival cannes, #film Palme d Or, #Unchiul Boonmee , #filme