Ziare.com

Filmele lui Gopo vor fi prezentate la un festival din Suedia

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 17:48

   

Filmele lui Gopo vor fi prezentate la un festival din Suedia
O selectie de filme animate realizate de Ion Popescu-Gopo, primul cineast roman care a castigat prestigiosul Palme d'Or acordat la Cannes, va fi proiectata in orasul suedez Uppsala, la Festivalului EasternXpress, care va avea loc pe 3 si 4 octombrie.

Filmele lui Gopo vor fi prezentate la Slottsbiografen, unul dintre cele mai vechi cinematografe din Suedia. Proiectia este realizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Stockholm si al Arhivei Nationale de Filme a Romaniei.

Festivalul EasternXpress, initiat de catre organizatia non-profit cu acelasi nume, se afla la prima editie. Avand drept motto "O perspectiva diferita asupra Europei de Est", evenimentul isi propune sa prezinte publicului din Uppsala, oras cu indelungata traditie universitara, artisti si lucrari din aceasta zona.

Tarile reprezentate sunt Cehia, Croatia, Polonia, Romania si Rusia, iar programul va cuprinde, printre altele, filme de lung si scurt metraj, muzica klezmer si o expozitie.

Ion Popescu-Gopo (1923-1989) fost unul dintre cei mai importanti cineasti romani, care si-a castigat celebritate mondiala datorita personajului de animatie care a ajuns sa-i poarte numele. Palme d'Or-ul Festivalului International de Film de la Cannes i-a fost acordat in 1957, pentru pelicula "Scurta istorie".

Sursa: rNews

Articol citit de 442 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor