Cannes 2015: Premiu prestigios pentru un film romanesc

Vineri, 22 Mai 2015, ora 07:00
10966 citiri
Cannes 2015: Premiu prestigios pentru un film romanesc
Foto: Facebook/Ramona 2015

Scurtmetrajul "Ramona", in regia lui Andrei Cretulescu, selectat in competitia oficiala a sectiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului International de Film de la Cannes, a primit, joi seara, premiul Canal+.

Premiul Canal+ este oferit unui singur scurtmetraj sau mediumetraj din sectiunea Semaine de la Critique, de echipa celebrului canal de televiziune. Astfel, scurtmetrajul romanesc "Ramona" urmeaza sa fie difuzat de postul de televiziune Canal+.

Premiul a fost acordat pentru prima data in 1992, iar, de-a lungul timpului, printre regizorii onorati cu aceasta distinctie s-au numarat Chris Landreth, Bill Plympton, Denis Villeneuve, Daniel Joseph Borgman si Gaelle Denis.

Violent, stilizat si fara dialoguri, "Ramona" incheie trilogia "impromptu" realizata de Andrei Cretulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele "Bad Penny" (2013) si "Kowalski" (2014), potrivit unui comunicat remis presei.

Din distributie fac parte aceiasi actori Rodica Lazar, Dorian Boguta, Andi Vasluianu, Serban Pavlu, carora li se adauga Ana Ularu.

Scenariul a fost scris de Andrei Cretulescu, imaginea poarta semnatura lui Andrei Butica, montajul a fost realizat de Catalin Cristutiu, scenografia, de Malina Ionescu, iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru si Marius Leftarache.

Fost critic de film, Andrei Cretulescu a produs pentru HBO Romania primul sezon din serialul "In Deriva" si noua documentare originale.

In 2011 a infiintat compania de productie Kinosseur. Dupa ce a produs lungmetrajul "Killing Time" (regia Florin Piersic Jr.), Andrei Cretulescu a scris si regizat "Bad Penny" si "Kowalski", cel din urma fiind desemnat cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb, in 2014, si recompensat cu premiul pentru regie si cel pentru interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, in 2015.

Filmul romanesc "Ramona", selectat la Cannes: O poveste destul de violenta

"Ramona" este cel de-al treilea scurtmetraj al sau, realizat in aceeasi formula ca primele doua. In prezent, Andrei Cretulescu este in postproductie cu "Sapte luni mai tarziu", primul sau scurtmetraj finantat de Centrul National al Cinematografiei, si in preproductie cu primul lui lungmetraj, "Charlton Heston", pe care il va filma in toamna.

"Ramona" este un scurtmetraj independent, produs de Andrei Cretulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) si Claudiu Mitcu (We Are Basca). Coproducatori sunt Dan Chisu (DaKino) si Eugen Kelemen (Digital Cube).

Semaine de la Critique este o sectiune paralela a Festivalului de Film de la Cannes, infiintata in 1962 si concentrata pe regizori aflati la inceput de cariera. Cea de-a 54-a editie a prestigioasei sectiuni are loc in perioada 14 - 22 mai.

Cea de-a 68-a editie a Festivalului de Film de la Cannes are loc in perioada 13 - 24 mai.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#premiu film romanesc Cannes 2015, #Cannes premiu film Ramona , #premii