Ziare.com

Pactul de imigratie trece testul de foc, la Cannes

Luni, 07 Iulie 2008, ora 15:32

   

Pactul de imigratie trece testul de foc, la Cannes
Pactul de imigratie refacut de Franta in urma presiunilor manifestate de Spania a fost primit luni mai degraba favorabil de ministrii de externe a tarilor europene.

Proiectul, o prioritate a presedintiei frranceze a UE, va fi oficial prezentat luni dupa-amiaza la Cannes ministrilor de interne din UE reuniti de cel care a conceput planul, Brice Hortefeux(foto), ministrul francez pentru imigratie, integrare si identitate nationala, informeaza AFP.

Textul este un compromis negociat cu fiecare dintre tarile membre si a fost modificat in mai multe puncte.

Toti ministrii au salutat activitatea la sosirea la Cannes si au insistat pe necesitatea ca UE sa aiba un astfel de instrument. Spania, foarte dificil de convins, s-a declarat multumita de contributia sa.

"Este foarte important ca proiectul sa reia elementele modelului pe care l-am aparat in Spania", a declarat ministrul spaniol Alfredo Perez Rubalcaba.

"Astazi (luni n.red.) incepem dezbaterile. Mai sunt cateva saptamini pana la sfarsitul lunii iulie si speram ca textul va fi aprobat in septembrie", a precizat el.

"Sper ca se va ajunge la un acord politic si ca va putea fi finalizat sub presedintia franceza", a spus ministrul grec Prokopis Pavlopoulos.

"Sunt convins ca se va ajunge la un acord cu Spania", a spus ministrul german Wolfgang Schauble. "S-au facut modificari in raport cu textul initial si avem o propunere buna de compromis", a comentat si omologul ceh, Ivan Langer.

Proiectul ramane impregnat de conceptul de imigrare "aleasa" la care tine mult liderul francez Nicolas Sarkozy.

El tinde sa inaspreasca politica europeana privitoare la imigratie, impunand in acelasi timp reguli comune intre cele 27 membre UE in materie de azil.

Textul privilegieaza imigratia muncii, reglementarea imigratiei familiale si lupta impotriva imigratiei ilegale, consolidandu-se controalele la frontierele UE si facilitand expulzarea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 689 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor