Povestea TIR-ului cumpărat de MAI pentru poliție. ”Va merge prin țară precum caravana ”Din Dragoste”

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 06:05
5554 citiri
Povestea TIR-ului cumpărat de MAI pentru poliție. ”Va merge prin țară precum caravana ”Din Dragoste”
Capul tractor al TIR-ului cumpărat de MAI pentru poliție FOTO: Sindicatul Europol

Poliția are în dotare o mașină mai puțin obișnuită pentru această structură. Colantat ca o autospecială de intervenție, un cap tractor de TIR și-a făcut apariția, de aproximativ o lună de zile, într-o parcare a Ministerului Afacerilor Interne.

Este vorba despre un cap tractor de TIR Mercedes achiziționat printr-un proiect pe fonduri europene pentru creșterea siguranței rutiere.

”De fapt polițiștii se vor plimba din județ în județ cum era caravana ”Din Dragoste” și vor ”propovădui” siguranța rutieră. De fapt vor băga în TIR cel mult 20 de copii și după o oră îi scoate și sunt mai educați rutier”, a explicat un polițist pentru Ziare.com.

Va veni și remorca TIR-ului, însă se pare că aceasta ar mai avea niște dificultăți în sensul că încă nu știu cum să arate pe interior și trebuie să o caroseze.

”Între două ture, polițiștii pot face și o cursă internațională”

Sindicaliștii de la Europol au făcut o ironie pe tema capului tractor al TIR-ului de la poliție și spun că dacă vor salarii mai mari să își rezerve o zi de lucru pe camion.

”Dacă sunteți nemulțumiți de salariile de 3500 lei pe care le primiți ca polițiști, nu vă mai plângeți! Trimiteți un mail lui Bode pe cabinet@mai.gov.ro și rezervați-vă capul tractor pentru o cursă internă/internațională ca să vă rotunjiți salariile de muncitori necalificați”, se arată pe pagina de Facebook a sindicatului Europol.

Pe de altă parte, președintele Sindicatului polițiștilor Europol, Cosmin Andreica, este de părere că activitățile de educație rutieră cu TIR-ul se vor desfășura cel mai probabil în parcările supermarketurilor. ”În multe orașe TIR-urile nu au voie să circule”

54 de dube de educație rutieră

Poliția a mai fost dotată anul trecut cu 45 de dube denumite ”laboratoare de educație rutieră” care au costat peste 7,4 milioane de lei.

Autospecialele ar fi trebuit să aibă ”dotări tehnice și expoziționale menite să susțină activitatea polițiștilor rutieri, în campaniile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, prin responsabilizarea cetățenilor, în calitate de participanți la trafic, fie că sunt pietoni sau conducători auto.

Laboratoarele mobile au fost distribuite structurilor de poliție rutieră, astfel: 41 pentru serviciile rutiere teritoriale, 3 pentru Brigada Rutieră București și unul 1 pentru Direcția Rutieră.

Proiectul „Educație Rutieră - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră” cod MySmis 125179 este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare și a fost demarat în iulie 2020.

Bugetul total al proiectului este de 31.405.057,98 lei, dintre care 20.063.345,58 lei - valoare asigurată din FEDR, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată”, se arată într-un comunicat de presă al poliției.

Însă unii polițiști spun că ”dotările excepționale” ar fi fost de fapt două scaune și un televizor. De fapt acestea erau folosite pentru transportul materialelor pentru că activitățile propriu-zise se fac de fapt în curtea școlii. ”Adică nu se bagă în dubiță niște elevi și îi scoți după o oră prelucrați și instruiți”, a spus o sursă din poliție.

#cap tractor tir politie, #mai, #prevenire, #educatie rutiera , #politie