Foarte multe persoane fac o greșeală uriașă atunci când vor să slăbească! Și anume, renunță total la carbohidrați. Nutriționiștii atrag însă atenția că o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați poate avea efecte negative asupra sănătății.
Chiar dacă sunt foarte populare, dietele bazate pe un consum scăzut de carbohidrați pot afecta organismul. Aceste diete se concentrează „pe alimentele bogate în proteine și grăsimi”, renunțând la consumul de carbohidrați cu scopul general de a pierde în greutate. În acest sens, „unele diete cu conținut scăzut de carbohidrați pot avea beneficii pentru sănătate dincolo de pierderea în greutate, precum reducerea riscului de diabet de tip 2 și sindrom metabolic”, explică specialiștii Clinicii Mayo.
Cu toate acestea, „o reducere bruscă sau drastică a glucidelor poate provoca efecte secundare temporare”, adaugă ei. Din acest motiv, este convenabil să găsești un echilibru și să alegi cele mai potrivite surse de carbohidrați.
Care sunt riscurile?
Printre cele mai dăunătoare efecte ale dietei bazate pe un conținut scăzut de carbohidrați se numără constipația, cefaleea sau crampele musculare. De asemenea, „restricția severă a carbohidraților poate determina organismul să descompună grăsimile în cetone pentru energie”, avertizează aceștia.
Aceasta este o stare metabolică numită cetoza, care poate duce la efecte secundare precum „respirație urât mirositoare, cefalee, oboseală și slăbiciune”. Pe de altă parte, efectele pe termen lung asupra menținerii unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați nu sunt încă cunoscute, dar ar putea „provoca deficiențe de vitamine sau minerale și tulburări gastro-intestinale”, concluzionează specialiștii.