Cum să-și aleagă un adolescent cariera potrivită. "Va trebui să treacă prin trei etape împreună cu părinții"

Marti, 05 Iulie 2022, ora 03:43
3890 citiri
Cum să-și aleagă un adolescent cariera potrivită. "Va trebui să treacă prin trei etape împreună cu părinții"

Alegerea unei cariere este pentru adolescenți un pas important și adesea complicat. Realitatea economiei de astăzi, ca și predicțiile pentru perioadele ce vor urma, sunt complet diferite de contextul în care voi, părinții, v-ați ales profesiile.

Alternativele din care copiii de acum pot alege o carieră viitoare sunt mult mai numeroase, pe de altă parte însă, cantitatea de informații pentru fiecare dintre aceste variante poate fi copleșitoare și adesea greu de sintetizat.

Cum să îți ajuți copilul

Pentru că adolescenții, deși conectați atât de intens la grupuri, își culeg informațiile de încredere tot de la părinți.

Odată ce fiul/fiica a ajuns la liceu, discută frecvent despre ce și-ar dori să facă în viață. Povestește-i care a fost drumul tău în carieră, cât de frecvent ai schimbat domeniul în care profesezi, dacă ai făcut-o, și ce te-a împins să iei această decizie.

Dacă nu ai făcut-o, iarăși, nu te sfii să îi spui ce te-a ținut în același loc. Ești un model pentru ei. Nu uita însă, alegerea carierei este o decizie personală a adolescentului și nu vine ca o reparație pentru ceea ce ai trăit sau poate ca o continuare pentru profesia ta. Este o graniță, uneori fină, între a-l ajuta și susține să se descopere și a-l manipula sau impune o anumită direcție.

Ce să faci ca să nu greșești

Ajută-l să exploreze diferite cariere, pune-l în legătură cu oameni diverși și contexte profesionale diferite, în care să poată înțelege și trăi concret experiențe de muncă. Încurajează-l să aleagă voluntariate diverse și discută apoi, cu mintea deschisă, despre fiecare experiență.

Discută despre cele mai bune variante

Odată ce încep să se cristalizeze anumite direcții de carieră, discută care sunt variantele cele mai bune de urmat: unde anume are încă îndoieli, unde are nevoie de ajutor să își atingă obiectivele, ce alte informații l-ar ajuta să ia o decizie definitivă.

Încurajează-l să persevereze în direcția în care simte că își găsește un rost, dar să fii deschis la reevaluările deciziei atunci când simți că se îndoiește de ceea ce și-a propus.

Etape prin care trebuie să treceți împreună

Pentru a-și alege o carieră de succes, adolescentul va trece, împreună cu tine prin trei etape:

- va explora și învăța despre sine și despre mediul în care trăiește,

- își va cristaliza în funcție de perioada de explorare o decizie, pe care apoi o va pune în practica,

- iar ultima etapă este aceea de reconsiderare a decizie, de reevaluare a ei.

Copilul are nevoie de părintele lui în fiecare din aceste etape. Să fii înțelept și prezent si nu uita că este vorba despre viața copilului tău, diferită de a ta și de propriile tale așteptări de la viață și de la carieră.

Citeste si:
Cât de forțată ar fi interzicerea în școli a hainelor de firmă. Impactul ascuns al purtării unui logo pe tricou sau pantaloni
Cât de forțată ar fi interzicerea în școli a hainelor de firmă. Impactul ascuns al purtării unui logo pe tricou sau pantaloni
În septembrie, când copiii se întorc la școală, nu se socotesc numai orele rămase până încep cursurile propriu-zise, ci se numără și poșetele de firmă, ochelarii de soare și...
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...