Fenomenul Caritas, schema unui contabil care a înșelat o țară întreagă. Cum a ajuns să ruleze o treime din masa monetară a României

Autor: N.G.
Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 22:14
8601 citiri
Fenomenul Caritas, schema unui contabil care a înșelat o țară întreagă. Cum a ajuns să ruleze o treime din masa monetară a României
Mulțimi uriașe de oameni în parcarea de la Sala Sporturilor din Cluj-Napoca FOTO Sorin Lupșa

Caritas a fost un joc de tip piramidal care a funcționat în România între aprilie 1992 și august 1994. A atras milioane de deponenți din toată țara care au investit mai mult de 1.000 de miliarde de lei vechi înainte de a da faliment în 14 august 1994. La data declarării falimentului avea datorii de 450 milioane de dolari americani.

Creat de contabilul Ioan Stoica, Caritas le promitea celor care depun bani un profit de 800% după trei luni. Aproape 3 milioane de români și-au vărsat banii în această schemă Ponzi, considerată acum una dintre cele mai mari înșelătorii din lume. Pentru a câștiga încrederea publicului, Caritas publica în mod regulat o listă cu câștigătorii în ziarele locale, ceea ce a dus la creșterea exponențială a celor care depuneau bani. În octombrie 1993, Caritas a început să amâne publicarea listelor cu câștigătorii, iar publicul a aflat în curând că organizația avea datorii de 450 de milioane de dolari.

Ioan Stoica a înființat Caritas în aprilie 1992 în Brașov sub forma unei societăți cu răspundere limitată cu un capital de numai 100.000 de lei (500 USD sau 775 de dolari actual). Caritas s-a mutat în Cluj-Napoca două luni mai târziu. Depozitele erau inițial mici (2.000–10.000 lei), dar mai târziu depozitul minim a crescut la 20.000 de lei, iar cel maxim a fost majorat până la 160.000 de lei.

Câștiguri de opt ori în doar trei luni

Pentru început numai cei ce aveau domiciliul în Cluj puteau să facă depozite la firmă, dar începând cu vara anului 1993 toți cetățenii români au putut să participe. Sistemul lui Stoica promitea restituirea, după trei luni, a unei sume de opt ori mai mari decât banii investiți. Listele cu depunători cărora le venise rândul la câștig erau publicate în cotidianul ”Mesagerul transilvan", de unde erau preluate în alte ziare locale din județele Transilvaniei sau chiar în ziare naționale.

Contabilul Ioan Stoica, în timpul procesului FOTO Arhivă

Caritas-ul a atras un număr cuprins între 500.000 și 1 milion de deponenți din întreaga țară, care au investit 1.257 trilioane de lei (aproape 1 miliard USD) înainte de a da faliment la data de 14 august 1994. Plățile încetaseră, de fapt, în octombrie 1993, dar mulți au mai depus bani convinși de asigurările date de Ioan Stoica că banii se vor plăti. Acesta a organizat, în acea perioadă, un miting pe stadionul din Cluj la care au participat 25.000 de oameni.

Pasivitatea autorităților poate fi explicată și prin faptul că mulți dintre cei care trebuiau să ia măsuri ar fi avut bani la Caritas și au câștigat sume mari de bani. În perioada de glorie era imposibil de închis, pentru că s-ar fi riscat proteste uriașe ale românilor care aveau bani depuși.

Bancherul Dan Pascariu estima că între 35% și 50% din gospodăriile din România au fost participante la acest sistem, în timp ce Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, estima că circuitul financiar ajunsese la un moment dat, în 1993, să ruleze o treime din masa monetară a României.

Jumătate din PIB-ul României

Numai în primele nouă luni ale anului 1993 se depuseseră 1.000 de miliarde de lei. Ziarele occidentale publicau texte ample, din care răzbătea o acută senzaţie de uluială faţă de ceea ce se întâmpla la noi în ţară. „Dacă «mecanismul Stoica» nu se opreşte, cifra de afaceri a Caritas va depăşi produsul intern brut al României”, scria „The Economist” în 1993, punând accent pe pasivitatea autorităţilor în faţa fenomenului.

Mulțime de depunători în fața Sălii Sporturilor FOTO Sorin Lupșa

În ciuda numeroaselor temeri, anunţate la acea vreme de cei care prevedeau un faliment răsunător al Caritas, deponenţii nu s-au lăsat şi au continuat să facă cozi la casierii, pentru a investi bani în acest joc. La un moment dat, însă, numărul jucătorilor a scăzut iar, inevitabil, nu au mai existat bani pentru plata câștigurilor uriașe.

Primii deponenți, în special locuitori din Cluj-Napoca, s-au îmbogățit de pe urma Caritas. Clujul devenise în perioada respectivă un fel de Mecca al românilor. Orașul s-a umplut rapid de mașini Dacia noi cumpărate de cei care au apucat să scoată banii de opt ori. Au existat, însă, și zeci mii de români care au pierdut totul. Mulți și-au vândut casele și au pus toți banii la Caritas și nu au primit nimic.

Clujul părea a fi ocupat de românii din toată țara care dormeau prin parcuri pentru a ajunge la Caritas. Cartierul general al Caritasului era la Sala Sporturilor, unde, luni de zile, a fost o veritabilă nebunie de oameni și bani.

Ioan Stoica a fost condamnat în anul 1995 de către Tribunalul Cluj la un total de 7 ani de închisoare pentru fraudă, dar a făcut apel și i s-a redus termenul de pedeapsă la numai doi ani. Nemulțumit și de această perioadă, el s-a adresat Curții Supreme de Justiție și sentința i-a fost micșorată la un an și jumătate de închisoare. A fost eliberat la data de 14 iunie 1996. Stoica a murit sărac în 2019, la Brașov, unde locuia în hotelul unei cunoștințe.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Marcel Ciolacu a comentat traseismul de la PNL la PSD înainte de alegeri. „Mi-aş dori să nu se mai întâmple. Aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
Marcel Ciolacu a comentat traseismul de la PNL la PSD înainte de alegeri. „Mi-aş dori să nu se mai întâmple. Aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 24 februarie, în legătură cu anunţul că mai mulţi primari şi viceprimari din PNL vor candida din partea PSD la Timiş, că astfel de lucruri se...
Ciolacu, glume despre comasare. „Mi se pare că astăzi e şi Dragobetele, nu mi-a trecut în cap să-l comasez cu Sfântul Valentin”
Ciolacu, glume despre comasare. „Mi se pare că astăzi e şi Dragobetele, nu mi-a trecut în cap să-l comasez cu Sfântul Valentin”
Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă la conferinta judeţeană a PSD Covasna, că nu i-a trecut prin cap să comaseze Dragobetele cu Sfântul Valentin şi a explicat că a comasa alegerile într-o...
#caritas schema ponzi, #ioan stoica caritas , #stiri magazin