Carmen Avram: ”Austria s-a schimbat literalmente peste noapte. Cred că în spate au fost interese economice mai mari”

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 11:22
6881 citiri
Carmen Avram: ”Austria s-a schimbat literalmente peste noapte. Cred că în spate au fost interese economice mai mari”
Europarlamentarul PSD Carmen Avram FOTO Facebook/ Carmen Avram

Europarlamentarul PSD Carmen Avram a declarat, vineri, la Prima News, că Austria şi-a schimbat peste noapte poziţia în privinţa aderării României la spaţiul Schengen, precizând că la nivelul instituţiilor europene nu a existat destulă fermitate. Avram a mai precizat că ea crede că în spate au fost interese mai mult mari, economice.

Carmen Avram a afirmat că România a făcut mai mult pentru aderarea la spaţiul Schengen în ultimul an decât în ultimii zece ani.

“România, în principiu, a făcut în acest an mai mult decât decât s-a făcut în ultimii zece probabil pentru că a fost o campanie susţinută, a fost o campanie dusă la toate nivelurile şi aveam acest anunţ foarte entuziast, făcut recent de Comisia Europeană, care invita toate statele membre să susţină România, Bulgaria şi Croaţia, pe toate trei să adere la Schengen.

Ce au făcut partenerii noştri de coaliţie nu pot să vă spun foarte clar, dar pot să vă spun ce au făcut colegii mei şi cu mine, din PSD, care au dus această campanie susţinută şi care până în ultima secundă literalmente au vorbit cu partenerii noştri din grupul socialist, cu toate guvernele socialiste din Europa, asigurându-se că toate ne susţin. Singurii care nu ne-au susţinut, după cum ştim deja, din păcate, au fost guvernanţii din Austria, care au un guvern de dreapta, care sunt în familia popularilor europeni şi care, dintr-un motiv care rămâne deocamdată în ceaţă nu au reuşit să ne înţeleagă şi nu au vrut să ne dea votul”, a declarat Carmen Avram.

Ea a fost întrebată dacă se negociază ceva neoficial între România şi Austria şi de unde atâtea răsturnări de situaţie şi cu o reacţie puternică în cadrul JAI a Germaniei în favoarea României.

“Am citit şi în presa europeană o reacţie de surprindere la toată lumea pentru că Austria s-a schimbat literalmente peste noapte, dintr-o susţinere fără rezerve, la un moment dat, în urmă cu câteva săptămâni, şi-a schimbat diametral opus opinia şi a trecut în tabăra opozanţilor, care la un moment dat rămăsese cu un singur opozant şi anume Austria. Ce s-a întâmplat aici, în opinia mea, este faptul că la nivelul instituţiilor europene nu a fost destulă fermitate, că acolo, în Austria, pe lângă problemele pe care le are guvernul şi care a avut 14 remanieri în ultimii doi ani în guvernamentali şi care au promis populaţiei austriece că acel guvern va fi foarte stabil, probabil, cancelarul a vrut să se ţină de promisiune şi să asigure stabilitatea acestui guvern, dar cred că în spate şi nu e numai opinia mea, au fost interese mai mari, mult mai mari, economice, care nu este exclus să fi pus Austria pe picior de rivalitate cu Germania.

Situaţia este foarte, foarte complicată, mai ales la nivelul Uniunii Europene, unde există nişte disensiuni şi s-au creat nişte fracturi nu numai din motive comerciale, dar şi din motive ale migraţiei, pentru că într-adevăr există o problemă a imigraţiei şi Uniunea Europeană nu reuşeşte să rezolve această problemă astfel încât să nu mai fie o presiune atât de mare pe ţările membre”, a afirmat europarlamentarul Carmen Avram.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...